Στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση

Επιστημονική μελέτη δείχνει ότι στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση είναι ευεργετικές σε ένα μεγάλο ποσοστό. Η καθημερινή εφαρμογή μάλιστα μιας συγκεκριμένης στάσης γιόγκα, για μερικά δευτερόλεπτα την ημέρα, μπορεί να διορθώσει τη σκολίωση έως και 49% σε λίγους μήνες.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Η πιο σύνηθισμένη είναι ιδιοπαθής σκολίωση στους εφήβους (9-18 ετών) και αφορά στο 80% των συνολικών περιπτώσεων σκολίωσης, που προκαλεί αλλαγή του σχήματος του σώματος. Οι ασθενείς με σκολίωση αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα με κάποιες ασκήσεις, παρακολούθηση από τον ειδικό ορθοπεδικό, τοποθέτηση κηδεμόνα ή χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι επιστήμονες όμως είδαν ότι στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση, αν επαναλαμβάνονται ως άσκηση είναι οφέλιμες. Συγκεκριμένα, ασθενείς που εφάρμοσαν τη στάση «πλάγια σανίδα», για 90 δευτερόλεπτα την ημέρα για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, παρατήρησαν σημαντική βελτίωση στην κυρτότητα της σπονδυλικής τους στήλης, μέσα σε τρεις μήνες.

Ερευνητές από την Αμερική, ζήτησαν από 25 ασθενείς, ηλικίας 14-85 ετών, που είχαν το πρόβλημα, να εκτελέσουν στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση τους. Συγκεκριμένα, τη στάση πλάγιας σανίδας στην πιο αδύναμη πλευρά της σπονδυλικής στήλης (σε αυτήν που υπήρχε η καμπυλότητα). Την πρώτη εβδομάδα, τους ζητήθηκε να εφαρμόσουν τη στάση για 10-20 δευτερόλεπτα, καθημερινά και, στη συνέχεια, για όσο το δυνατόν περισσότερο.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ
Η στάση “πλάγια σανίδα” είναι μια από τις στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση που θεραπεύουν σε ένα μεγάλο ποσοστό και εφαρμόζεται ξαπλώνοντας στη μία πλευρά του σώματος, με ίσια τα γόνατα και στήριγμα στο άνω μέρος του σώματος με τον αγκώνα και τον βραχίονα.

Η κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης των ασθενών μετρήθηκε στην αρχή και στο τέλος της μελέτης και υποβλήθηκαν σε ακτινογραφία ξανά όταν η μελέτη έληξε. «Δεδομένου ότι η σκολίωση είναι μια κατάσταση ασυμμετρίας, ζήτησα από τους ασθενείς να εφαρμόσουν τη στάση γιόγκα μόνο στην αδύναμη πλευρά. Έτσι ενισχύονται οι μυς της σπονδυλικής στήλης στη συγκεκριμένη πλευρά, γεγονός που βοηθά στη μείωση της κυρτότητας», εξηγεί ο δρ Loren Fishman, από το Κολέγιο Ιατρών Παθολόγων και Χειρουργών, του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη.

Τα αποτελέσματα 

Οι ασθενείς εκτέλεσαν τη στάση για 1,5 λεπτό την ημέρα, για 6,1 ημέρες την εβδομάδα, για 6,8 μήνες, κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση είναι ευεργετικές έως θεραπευτικές σε ένα ποσοστό. Η συγκεκριμένη στάση, θεράπευσε την κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης τους, σε ένα ποσοστό περίπου 32% σε όλους τους ασθενείς. Στους 19 συμμετέχοντες που εφάρμοζαν τη στάση για τουλάχιστον 3 ημέρες την εβδομάδα, η κυρτότητα βελτιώθηκε κατά 40,9%.  Από αυτούς, οι έφηβοι παρουσίασαν βελτίωση κατά 49,6% ενώ οι ενήλικες κατά 38,4%.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Εθνικό Ίδρυμα Σκολίωσης της Αμερικής, συστήνει στα άτομα με σκολίωση να εκτελούν 25 στάσεις γιόγκα για τη σκολίωση, προκειμένου να βελτιώσουν την κυρτότητα της σπονδυλικής στήλης τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής και οι ασθενείς δεν συνιστάται να εκτελούν αυτές τις στάσεις μη συμμετρικά και χωρίς να συμβολευτούν τον γιατρό τους.

Σίγουρα δεν βοηθάει το πρόβλημα η καθστική ζωή, η πίεση και το στρες. Οι αλλαγές σε ένα πιο υγεινό τρόπο ζωής είναι πάντα ευεργετικές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Global Advances in Health and Medicine.