Κολπίτιδες, μυκητιάσεις και γιατί δεν γλιτώνουμε

της Ρίτας Βελώνη

Οι κολπίτιδες έχουν πολλά πρόσωπα
«Κολπίτιδα» είναι ο γενικός ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή διάφορων καταστάσεων που αφορούν τη μόλυνση ή τον ερεθισμό (φλόγωση) του κόλπου. Η αιδοιοκολπίτιδα αναφέρεται στον ερεθισμό τόσο του κόλπου, όσο και του αιδοίου (εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα). Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οφείλονται σε μολύνσεις από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες ή ιούς, σε ενοχλήσεις που προκαλούν χημικά συστατικά καλλυντικών προϊόντων, αφρόλουτρων ή αποσμητικών, αλλά και στην επαφή της ευαίσθητης περιοχής  με συνθετικά ή μη καθαρά εσώρουχα. Μερικές φορές  η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Τα συμπτώματα της κολπίτιδας ποικίλουν,  ανάλογα με το αίτιο της μόλυνσης. Μερικά από τα πιο κοινά είναι: δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις, τσούξιμο κατά την ούρηση φαγούρα γύρω από την εξωτερική περιοχή του κόλπου ενόχληση κατά τη σεξουαλική πράξη.

Για να τις προλάβετε : 

  • Nα ουρείτε και να πλένεστε μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μετά την αφόδευση να σκουπίζεστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.
  • Nα φροντίζετε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής (χωρίς να υπερβάλλετε και χωρίς να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά).
    Φοράτε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και αποφεύγετε τα στενά παντελόνια.
  • Αλλάζετε πολύ συχνά τη σερβιέτα ή το ταμπόν, ώστε να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων.
  • Αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία με βρεγμένο μαγιό και την άμεση επαφή του σώματος με την υγρή άμμο.
  • Αν είστε επιρρεπής στις κολπίτιδες, αποφεύγετε και τα μέτρα αντισύλληψης με σπιράλ και διάφορα σπερματοκτόνα (ζελέ κ.α), που προδιαθέτουν  για μόλυνση .

Για να τις αντιμετωπίσετε  :  Ο γιατρός μπορεί να δώσει αλοιφές, υπόθετα αντισηπτικά ούρων κ.α. Ωστόσο βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία μιας κολπίτιδας είναι η αναγνώριση της αιτίας που την προκάλεσε.

Σε έξαρση και οι  μυκητιάσεις
Οι μολύνσεις της ευαίσθητης περιοχής που προκαλούνται από μύκητες  συνήθως οφείλονται στον μύκητα  Candida. Αυτός ο μύκητας ζει φυσιολογικά στο εσωτερικό του κόλπου, όπως και στο στόμα και στα έντερα αντρών και γυναικών.  Όταν για κάποιο λόγο προκαλέσει μόλυνση, εκκρίνεται ένα παχύρρευστο λευκό υγρό, αν και σε μερικές περιπτώσεις αυτή η κολπική έκκριση απουσιάζει εντελώς. Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της μυκητίασης από Candida, είναι η κοκκινίλα και η φαγούρα (κνησμός) του κόλπου και του αιδοίου. Το καλοκαίρι βρίσκονται σε έξαρση επειδή  ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν εφίδρωση (η υγρασία αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για τους μύκητες).  Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση  μπορεί να  είναι και κάποιες  καταστάσεις που καθιστούν μια γυναίκα πιο ευάλωτη στις μυκητιάσεις αυτές: όπως π,χ  πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά  (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια, μικροοργανισμούς που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα), εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση (καθώς συνοδεύονται από ορμονικές διαταραχές), θυρεοειδής κ.α.

 Για να τις  προλάβετε

  • Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσης αποφεύγετε τη χρήση ταμπόν σε μόνιμη βάση και αλλάζετε συχνά σερβιέτα και εσώρουχο.
  • Προτιμάτε τα βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν τα στρίνγκ και τα συνθετικά υφάσματα, που επιτείνουν τις μυκητιάσεις του κόλπου καθώς και  τα αρωματικά σαπούνια ή αποσμητικά  στην ευαίσθητη περιοχή.
  • Σε περίπτωση ερεθισμού και κνησμού αποφεύγετε τα στενά τζιν για μερικές ημέρες.
  • Τρώτε συχνά γιαούρτι, καθώς ευνοεί τη «φιλική» χλωρίδα του κόλπου.

Για να τις αντιμετωπίσετε : 

Για τη θεραπεία των καντιντιάσεων των γεννητικών οργάνων  οι ειδικοί συνιστούν άμεση μικροβιολογική εξέταση και καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος, ωστε ανάλογα το αποτέλεσμα, να χορηγηθεί η αντίστοιχη φαρμακευτική θεραπεία (κρέμες, χάπια ή υπόθετα). Οσο για την εξωτερική περιποίηση, συστήνουν να αποφεύγονται τα ισχυρά αντισηπτικά, καθώς και τα όξινα ή αλκαλικά σαπούνια, επειδή καταστρέφουν τη φυσιολογική  χλωρίδα του οργανισμού, ελαττώνοντας  την άμυνα του.

Αυτό το ξέρατε;   Σε κανονικές συνθήκες, ο κόλπος  περιλαμβάνει  ένα πλήθος μικροβίων, που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους (φυσιολογική χλωρίδα).  Όμως, όταν οι συνθήκες   αυτές για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν, η ισορροπία στον κόλπο  διαταράσσεται. Και τότε μερικοί μικροοργανισμοί , μπορεί να αρχίσουν  να πολλαπλασιάζονται σε βάρος άλλων,  με συνέπεια να  εκδηλωθεί κάποια φλεγμονή.  Tην ισορροπία του κόλπου συνήθως διαταράσσουνΗ χρησιμοποίηση αντιβιοτικών για θεραπεία άλλων παθήσεων, η χαμηλή ανοσολογική αντίσταση του οργανισμού, που μπορεί να οφείλεται σε κούραση , στρες ή σε κάποια ορμονική διαταραχή (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)  αλλά και οι συχνές  πλύσεις με αντισηπτικά σαπούνια.