Η συγκράτηση των ούρων δεν είναι αθώα

Αναρωτιέστε αν η συγκράτηση των ούρων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα;  Σε γενικές γραμμές όχι, καθώς δεν υπάρχει καθορισμένη κατευθυντήρια γραμμή για το διάστημα που μπορείτε να κρατήσετε με ασφάλεια τα ούρα σας. Διαφέρει από άτομο σε άτομο, τόσο, όσο και η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης. Μια υγιής ουροδόχος κύστη μπορεί να συγκρατήσει ποσότητα έως και 2 φλιτζάνια ούρων.  Αν υπερβείτε αυτή την ποσότητα μάλλον θα αρχίσετε να νιώθετε άβολα.
Η χρόνια  όμως αναστολή της ούρησης, δηλαδή η συνήθεια να μην πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν νιώθετε ότι θέλετε να ουρήσετε και να το αναβάλετε συνεχώς (για οποιονδήποτε λόγο) μέχρι την ύστατη στιγμή, μπορεί να έχει επιπτώσεις μακροπρόθεσμα και ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα
Η τακτική αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (π.χ. ουρολοίμωξη) και να οδηγήσει σε μία κατάσταση, κατά την οποία η κύστη δεν εκκενώνεται πλήρως κατά την ούρηση (κατακράτηση ή επίσχεση ούρων).
«Η κύστη είναι, κατά κάποιον τρόπο, σαν μια λιμνούλα. Όταν δεν εκκενώνεται σωστά επιτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων και αυτό οδηγεί σε μόλυνση», εξηγεί στο  Popular Science  ο  Gerald Timm, ουρολόγος-ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει, στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο που σας λέει ότι πρέπει να ουρήσετε και ο εγκέφαλός με τη σειρά του, στέλνει επίσης ένα σήμα πίσω που λέει στην ουροδόχο κύστη να συγκρατήσει τα ούρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων της χώρας, τη χρόνια επίσχεση μπορεί να μην την καταλαβαίνει ο ασθενής, επειδή συνήθως δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα· μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, όπως οι πέτρες στα νεφρά. Οι πέτρες σχηματίζονται όταν δεν πίνετε αρκετά υγρά και συγκρατείτε συχνά τα ούρα σας.
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού εμφανίζονται όταν τα βακτήρια μπαίνουν στο ουροποιητικό σύστημα. Εάν δεν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας σε τακτική βάση, τα βακτήρια μένουν και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στην κύστη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη. Ο κίνδυνος για λοιμώξεις του ουροποιητικού αυξάνονται εάν δεν πίνετε επαρκείς ποσότητες νερού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ουροδόχος κύστη δεν είναι αρκετά πλήρης ώστε να στείλει το σήμα για να ουρήσετε.  Οι υποτροπιάζουσες κυστίτιδες δυσκολεύουν την κένωση της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν πάσχετε για παράδειγμα από νευρογενή κύστη, νεφρικές διαταραχέςή προβλήματα στον προστάτη,  η συγκράτηση των ούρων για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα,  μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση δυσκολίας  στην κένωση της ουροδόχου κύστης καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.  
Είναι σημαντικό να «ακούμε» τις ανάγκες του σώματός μας και να διευκολύνουμε τις φυσιολογικές λειτουργίες του. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε καταστάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Κείμενο Μυρτώ Μεγαρίτου