Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η ζωή στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τροφή, ύπνος και σοφή δράση. Η τροφή πρέπει να λαμβάνεται σωστά και στην ώρα της, ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής, ικανοποιητικός και στην σωστή διάρκεια, ενώ η δράση, πρέπει να είναι υποστηρικτική της ζωής, με χαρακτήρα εξελικτικό για πρόοδο και ευημερία. Το να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας, μπορεί να είναι το εξυπνότερο, αλλά δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα. Χρειάζεται πειθαρχία και αποφασιστικότητα.
της Τζένης Φραγκούλη
Η Αγιουρβέδα (Ινδική παραδοσιακή ιατρική με 5000 χρόνων ιστορία, που την καθιστά την παλαιότερη θεραπευτική πρακτική στον κόσμο) λέει ότι οι δύσκολες στιγμές στην ζωή μας, οι στιγμές της ψυχικής αναστάτωσης, της πίεσης και της στεναχώριας μπορούν να αντιμετωπιστούν με θάρρος και αυτογνωσία. Αναπτύξτε μια καλή σχέση με το σώμα σας και δώστε προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει. Φροντίστε για την υγεία, την σωματική και την ψυχική σας και παρατηρήστε πόσο πιο καθαρά και σοφά λειτουργεί το μυαλό σας όταν είναι ξεκούραστο και ο οργανισμός σας σε ισορροπία. Θα εκπλαγείτε!
Η αλλαγή του χρόνου αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνετε μια νέα αρχή και να υιοθετήσετε πιο υγιεινές συνήθειες που θα φέρουν σε ισορροπία την ψυχή και το σώμα για να ζήσετε μια πλήρη, γεμάτη κι ευτυχισμένη ζωή!
1. Καθημερινή αποτοξίνωση
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποτρέψετε τη δημιουργία τοξινών, αλλά και να βελτιώσετε το σύστημα απομάκρυνσης τους. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του σώματος, στην πρόληψη της γήρανσης και της ξηρότητας. Η προσθήκη στην διατροφή σας, περισσότερων λαχανικών που έχουν μαγειρευτεί μαζί με αποτοξινωτικά βότανα και μπαχαρικά, βοηθά περαιτέρω το σώμα να εξαλείψει τις τοξίνες. Βεβαιωθείτε ότι οι κινήσεις του εντέρου είναι κανονικές (τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, κατά προτίμηση το πρωί). Ένας ισορροπημένος οργανισμός είναι σε θέση να απομακρύνει καθημερινά τις περισσότερες τοξίνες χρησιμοποιώντας τα συστήματα αποτοξίνωσης, που είναι μέσω του ιδρώτα, των ούρων και του εντέρου.
2. Γαργάρες κάθε πρωί
Οι πρωινές γαργάρες με σησαμέλαιο ή έλαιο καρύδας για έως και 20 λεπτά κάθε μέρα, είναι μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενώ στην Ινδία πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση πόνων και άλλων παθήσεων έως και καρδιοπάθειες, πράγμα όμως που δεν έχει ακόμα αποδειχτεί με έρευνες. Είναι καλά τεκμηριωμένο όμως, ότι η κατάποση ορισμένων τύπων ελαίων έχει την ικανότητα να δρα ευεργετικά στον οργανισμό, αντλώντας από τους λιπώδεις ιστούς του σώματος, λιποδιαλυτές τοξίνες όπως βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα. Έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι γαργάρες αυτές, ενισχύουν την υγεία των δοντιών και των ούλων, αντιμετωπίζοντας την πλάκα και την ουλίτιδα, ενώ είναι ένα ισχυρό καθαριστικό για τους μαλακούς ιστούς και την βλεννογόνο του στόματος.
Να τρώτε όταν είστε πεινασμένοι
Η Αγιουρβέδα συμβουλεύει να ακούτε το σώμα σας και να τρώτε όταν είστε πεινασμένοι και όχι από αμηχανία, στρες ή για να καλύψετε συναισθηματικές ανάγκες. Τονίζει επίσης ότι δεν πρέπει να παραμελείτε την ανάγκη για φαγητό και να τρώτε όποτε το θυμάστε, αγχωτικά, στο πόδι ή αργά το βράδυ μετά από μια ημέρα γεμάτη στρες και φόρτου εργασίας. Κάντε διαλείμματα και φάτε με ηρεμία. Διατηρήστε, αν είναι δυνατόν, ένα κανονικό πρόγραμμα διατροφής, με 3 γεύματα την ημέρα και 2-3 σνακ ενδιάμεσα. Απολαύστε το φαγητό σας μασώντας το αρκετά και ποτέ μπροστά στην τηλεόραση, στο κομπιούτερ ή με το τηλέφωνο στο χέρι.
Μαγειρέψτε το φαγητό σας σωστά και αποφύγετε το χθεσινό φαγητό
Οι μέθοδοι μαγειρέματος κατά την Αγιουρβέδα, βοηθούν την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βράστε τα λαχανικά σε νερό ή ψήστε τα στον ατμό και στην συνέχεια προσθέστε τα μπαχαρικά, τα οποία έχετε πρώτα σοτάρει μόνα τους σε ελαιόλαδο. Ή σοτάρετε τα μπαχαρικά σε ελαιόλαδο και προσθέτετε ψιλοκομμένα τα λαχανικά, τα οποία σοτάρετε ελαφρά. Στην συνέχεια σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά. Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό λαχανικών. Ο φούρνος μικροκυμάτων σκοτώνει την “δύναμη ζωής’ των τροφίμων πράγμα που δεν ωφελεί καθόλου την υγεία. Επίσης, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, οποιοδήποτε τρόφιμο παραμένει μαγειρεμένο πάνω από 24 ώρες χάνει την “δύναμη ζωής’ του. Η Αγιουρβέδα λοιπόν υποστηρίζει ότι πρέπει να τρώτε φρεσκοπαρασκευασμένο φαγητό από καλής ποιότητας φρέσκια πρώτη ύλη. Επίσης σύμφωνα με έρευνες, οτιδήποτε που καταναλώνεται κάτω από τη θερμοκρασία του σώματος, πιέζει τα τριχοειδή αγγεία, πράγμα που καθιστά δυσκολότερη τη ροή των θρεπτικών συστατικών στο σώμα. Έτσι, η αφομοίωση, η απορρόφηση και η πέψη υποβαθμίζονται. Όχι λοιπόν στο κρύο και στο ξαναζεσταμένο φαγητό.
Προσθέστε κουρκουμά στη διατροφή σας.
Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα πιο θεραπευτικά μπαχαρικά. Είναι αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες, καθαρίζει το αίμα και βοηθά στην πέψη, μεταξύ πολλών άλλων οφέλιμων ιδιοτήτων. Μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με ½ – 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη, πιπέρι και μέλι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βιολογικό κουρκουμά σε σκόνη ή φρεσκοτριμμένο, όταν μαγειρεύετε τα λαχανικά, στις σαλάτες ή στις σούπες σας.
6. Ρουτίνες, άσκηση και ξεκούραση
Το σώμα σας αγαπά τη ρουτίνα. Εάν ασκείστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, διατηρείτε ένα συνεπές πρόγραμμα γευμάτων και κοιμάστε περίπου την ίδια ώρα, ο οργανισμός σας θα ανταποκριθεί με καλή πέψη, καλύτερο ύπνο και βελτιωμένες άμυνες. Δεν πρέπει να εξαντλείτε τον οργανισμό σας. Καλό είναι να διατηρείτε πάντα ισορροπημένες την ενέργεια και την αντοχή σας. Η σύσταση της Αγιουρβέδας είναι να μην ασκείστε ποτέ περισσότερο από το 50% της ικανότητάς σας. Σε τι ανταποκρίνεται αυτό, έχει να κάνει με τις διαφορές που ισχύουν από από άτομο σε άτομο, από τον τύπο του σώματος, την ηλικία και την κατάσταση της υγείας. Ο τρόπος για να διαπιστώσετε εάν αρχίζετε να υπερβαίνετε τις αντοχές σας, είναι εάν ο ιδρώτας αρχίσει να σχηματίζεται στη μύτη σας ή στο μέτωπο. Ένα άλλο σημάδι είναι εάν δεν μπορείτε πλέον να αναπνέετε μέσω της μύτης. Αν αρχίσετε να αναπνέετε από το στόμα, ήρθε η ώρα να επιβραδύνετε ή να σταματήσετε. Η Αγιουρβέδα συνιστά αναπνοή μέσω της μύτης στην άσκηση. Εάν ακολουθήσετε αυτό τον κανόνα, θα αισθάνεστε πάντα ενέργεια μετά από την άσκηση και όχι εξάντληση. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι η ικανότητά σας για άσκηση, θα αυξάνεται μέρα με την μέρα και θα μπορείτε να ασκείστε πιο έντονα ή για μεγαλύτερη διάρκεια.
Μασάζ πριν το πρωινό ντουζ
Ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα και την υγεία σας είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας σε καθημερινή βάση. Ένα μασάζ πλήρους σώματος το πρωί πριν το ντους είναι ο καλύτερος τρόπος. Η ξηρότητα ξεκινά εσωτερικά και ο τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι κάνοντας ένα μασάζ φυτικά έλαια. Στη συνέχεια, το ζεστό ντους επιτρέπει στο λάδι να διεισδύσει στο δέρμα και να βοηθήσει στην ανακούφιση της ξηρότητας. Το μασάζ με φυτικά έλαια ενισχυμένα με αιθέρια έλαια ή απλώς με σησαμέλαιο, έχει επιπλέον μια καταπραϋντική επίδραση στο νευρικό σύστημα, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενισχύει τα οστά, φέρνει λαμπερό δέρμα και βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα, ενώ αναζωογονεί.
8. Αναπνεύστε βαθιά, διώξτε το στρες
Το στρες ανεβάζει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει τη χοληστερίνη στο αίμα και συχνά έχει ολέθρια αποτελέσματα στην καρδιά και το κυκλοφορικό. Οδηγεί επίσης σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος (σπαστική κολίτιδα, έλκος, αιμορροίδες), καθώς σε δερματολογικά και άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα. Ωστόσο, είναι γεγονός, πως για να απαλλαγείτε από το στρες και τις καθημερινές εντάσεις που φθείρουν την υγεία, πρωταρχικό ρόλο παίζει η χαλάρωση. Χαρίστε καθημερινά στον εαυτό σας 20 λεπτά για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας προσφέρουν ικανοποίηση. Δραστηριότητες όπου χρησιμοποιείτε τη φαντασίας σας, την προσοχή σας και σας απελευθερώνουν από τον φόρτο της ημέρας. Όταν το στρες γίνεται ανεξέλεγκτο μια άσκηση που θα σας ηρεμήσει είναι να εισπνέετε αργά και βαθιά από τη μύτη μετρώντας ως το 6, να κρατάτε την αναπνοή σας μετρώντας αργά ως το 4 και να εκπνέετε από το στόμα μετρώντας και πάλι αργά ως το 6. Οι ασκήσεις αναπνοής αλλά και η γιόγκα φέρνουν πολλές θετικές αλλαγές στο σώμα και το μυαλό. Η βαθιά αναπνοή βοηθά να ηρεμήσουν τα κουρασμένα νεύρα και προκαλεί πνευματική σταθερότητα, βοηθώντας έτσι να σκεφτούμε με καθαρότητα και ηρεμία, πράγμα που οδηγεί στην καταπολέμηση του άγχους.
9. Να αποφύγετε τους φίλους που σας ρίχνουν ψυχολογικά
Έχει αποδειχθεί πως η αισιοδοξία και τα ευχάριστα συναισθήματα συμβάλλουν θετικά τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Αποφύγετε τις στενές επαφές με άτομα που γκρινιάζουν συνεχώς και που σας χαλάνε τη διάθεση χωρίς λόγο. Επίσης αυτούς που σας υπονομεύουν, σας στεναχωρούν, σας πληγώνουν ή που δεν έχουν ποτέ καλό λόγο να πουν για τίποτα. Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα: η ύπαρξη “θετικών” φίλων από άποψη υγείας, ισοδυναμεί με το κόψιμο του τσιγάρου, ενώ αν θέλετε να ζήσετε χρόνια πολλά γεμάτα υγεία, αποκτήστε μερικούς καλούς φίλους, καθώς κάτι τέτοιο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης μέχρι και 50%. Είναι σημαντικό όμως επίσης να αναρωτηθείτε αν εσείς είστε ένας καλός φίλος. Αναρωτηθείτε αν εσείς έχετε κάνει τα ίδια σε άλλους, αν έχετε πληγώσει ή στεναχωρήσει, ορμώμενοι από συναισθήματα που ίσως προέρχονται από άλυτες εσωτερικές σας καταστάσεις και συγκρούσεις. Η αυτογνωσία είναι σημαντική για την δική σας ευτυχία αλλά και των γύρω σας.
10. Κάνετε κάτι καλό κάθε μέρα
Είναι σημαντικό να εστιάζετε μέσα σας και να προσπαθείτε να βελτιώνετε την ψυχική και σωματική σας κατάσταση. Είναι όμως απαραίτητο να θυμάστε ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εκεί έξω, που χρειάζεται την βοήθειά σας για να γίνει καλύτερος. Ασχοληθείτε ενεργά με το περιβάλλον, με την πόλη σας, με την γειτονιά σας. Ενημερωθείτε και σκεφθείτε πως μπορείτε να κάνετε την διαφορά. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι μεγάλο. Οτιδήποτε που θα μπορούσε να βοηθήσει. Κάντε κάτι καλό για κάποιον άλλο κάθε μέρα, είτε πρόκειται για κάτι μικρό όπως μια φιλοφρόνηση, είτε κάτι μεγαλύτερο και σημαντικό όπως το να βοηθήσετε πρακτικά και υλικά έναν συνάνθρωπό σας, κάποιον που το έχει ανάγκη. Κάνοντας μια καλή πράξη, θα ενισχύσετε έμμεσα και τη δική σας ψυχολογία και αυτοπεποίθηση.