Στην Αργιθέα στα Θεσσαλικά Άγραφα, άγρια παρθένα φύση, ο μυθικός Αχελώος, τοξωτά γεφύρια και η περίφημη Περαταριά!

Η Αργιθέα Καρδίτσας στα Θεσσαλικά Άγραφα δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός τόπος είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα και μια από τις πιο ανόθευτες και παρθένες γωνιές της ορεινής Ελλάδας που αναπτύσσεται δίπλα από τον ποταμό Αχελώο. Η φύση εδώ διατηρεί έναν πρωτόγονο, σχεδόν μυθικό χαρακτήρα. Ολόγυρα από τον ποταμό ξεδιπλώνονται πυκνά δάση από έλατα, δρυς και καστανιές, κοντά σε συστάδες πλατάνων που ακουμπούν τις όχθες, καρυδιές λίγο ψηλότερα και με βλάστηση που σε σημεία είναι τόσο πυκνή που ο ήλιος δυσκολεύεται να φτάσει στο έδαφος. Οι ήχοι νερού από τα ρυάκια, τους καταρράκτες και τον ίδιο τον Αχελώο υπνωτίζουν ευχάριστα και μαζί με τις ριπές του ανέμου και το τραγούδι των πουλιών σκέφτεσαι ότι βρίσκεσαι στον παράδεισο.

Η περιοχή φιλοξενεί πλούσια πανίδα, όπως αγριογούρουνα, ζαρκάδια, αετούς, γεράκια, λύκους και, πιο σπάνια, αρκούδες. Πρόκειται για σημαντικό βιότοπο, μακριά από μαζικό τουρισμό, που διατηρεί μια οικολογική ισορροπία με αιώνες ιστορίας. Κάθε μονοπάτι, κάθε πλαγιά, κάθε δέντρο αφηγείται ιστορίες και καλεί τον επισκέπτη να τα εξερευνήσει.

Στην Αργιθέα των Θεσσαλικών Αγράφων με την άγρια φύση και τον μυθικό Αχελώο τα περίφημα  τοξωτά γεφύρια αποτελούν ένα ακόμα κόσμημα της περιοχής προσκαλώντας για επιτόπιες εξορμήσεις. Κατασκευάστηκαν ως συνέχεια των δρόμων που διακόπτονταν από φυσικά εμπόδια όπως τα ποτάμια και αποτελούσαν βασικό επικοινωνιακό κόμβο για την μετακίνηση, συμβάλλοντας σημαντικά  στην διευκόλυνση της σύνδεσης της κοινωνικής και εμπορικής ζωής του τόπου. Επιπλέον είναι πανέμορφα και αρχιτεκτονικά θαυμαστά, ενώ αποτελούν και ζωντανές μαρτυρίες της ευρηματικότητας των ανθρώπων μέσα στους αιώνες. Χτισμένα με μαστορική τέχνη, από τοπικούς πετράδες που παρόλο που δούλευαν με απλά μέσα κατάφερναν να επιτύχουν την απόλυτη ακρίβεια, τα γεφύρια του Αχελώου ήταν ζωτικής σημασίας για τη ζωή στα απομονωμένα χωριά των Αγράφων.

Στην Αργιθέα τα περισσότερα γεφύρια είναι μονότοξα καθώς το πλάτος της κοίτης των ποταμών είναι μικρό. Τα μοναδικά πολύτοξα γεφύρια είναι δύο και βρίσκονται στον Αχελώο, το γεφύρι της Κουτσοκαμάρας, ρωμαϊκό του 16ου αιώνα και η κατά πολύ νεότερη γέφυρα του Καταφυλλίου που χτίστηκε το 1910.

Η Περαταριά

Στην Αργιθέα, η περαταριά ή περατάρι, το χειροκίνητο τελεφερίκ βαγονάκι με τροχαλία, θαυμαστό δείγμα της παραδοσιακής μηχανικής, λειτουργεί ακόμα (τι συγκινητικό)! Το συντηρούν και σύντομα θα είναι προσβάσιμο στο κοινό! Ενώνει την Θεσσαλία με την Ήπειρο, ταξιδεύοντας πάνω από τον Αχελώο!

Η περαταριά είναι ένας παραδοσιακός τρόπος διέλευσης των ποταμών, κυρίως με χειροκίνητο μηχανισμό ή με απλό σχοινί και βαρκούλα. Στην Αργιθέα, η Περαταριά του Αχελώου είναι από τις λίγες που σώζονται ακόμα και λειτουργούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Η εμπειρία της διάσχισης είναι μοναδική και είναι σαν να μεταφέρεσαι πίσω στον χρόνο. Πέρα από τη λειτουργική της αξία, η Περαταριά αποτελεί και πολιτιστικό μνημείο. Στέκει εκεί σαν φρουρός μιας εποχής που χάθηκε, αλλά παραμένει ζωντανή στη μνήμη των κατοίκων και των επισκεπτών.

Ο ποταμός Αχελώος

Ο Αχελώος, γνωστός και με το αρχαίο όνομά του «Ασπροπόταμος», είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ελλάδας. Πηγάζει από τα βουνά της Πίνδου, διασχίζει την ορεινή Αργιθέα και καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος. Το πέρασμά του από τα Θεσσαλικά Άγραφα χαρίζει στον τόπο ένα μοναδικό τοπίο με απότομες πλαγιές, πέτρινα γεφύρια, βαθιά φαράγγια και καταπράσινα δάση.

Ο Αχελώος είναι άρρηκτα δεμένος με τη μυθολογία. Θεοποιημένος στην αρχαιότητα, αναφέρεται ως ο θεός ποταμός που συγκρούστηκε με τον Ηρακλή. Τα νερά του θεωρούνταν ιερά και ζωογόνα, ενώ ακόμα και σήμερα το ποτάμι εκπέμπει μια σχεδόν μυστηριακή ενέργεια. Στην περιοχή της Αργιθέας, ο Αχελώος είναι το κέντρο αυτού του παρθένου τεράστιου άλλου κόσμου που περιβάλλεται με τις μυρωδιές των βουνών, την φιλοξενία των ντόπιων, την απίστευτη θέα, τα πανέμορφα γεφύρια του!

Τα Γεφύρια

Η μεγάλη Γέφυρα Καταφυλλίου ή Αυλακίου, στη θέση «Τριχιές» Καταφυλλίου, δεσπόζει επιβλητικά πάνω από τα νερά του Αχελώου. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή γέφυρα των αρχών του 20ού αιώνα, που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική της. Διαθέτει τέσσερα ανισομερώς τοποθετημένα δευτερεύοντα, πλήρως ημικυκλικά τόξα και ένα κύριο 24 μέτρων με μήκος βάσης 54,5μ. και ύψος από την κοίτη 13μ. Γεφυρώνει τον Αχελώο και βρίσκεται σε κομβική γεωγραφική  θέση, στα διοικητικά όρια των νομών Καρδίτσας, Ευρυτανίας, Αιτωλοακαρνανίας και Άρτας.

Ονομαστό είναι το Γεφύρι Κοράκου ίσως το πιο θρυλικό γεφύρι του Αχελώου και ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία, το οποίο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων με υψόμετρο 435 μέτρα και άνοιγμα  βάσης 49,50 μέτρα. Σήμερα είναι σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένο εκτός από ένα μικρό ακρόβαθρο – πόδι  της Γέφυρας προς Συκιά. Σήμερα, γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την αναστήλωσή του, ώστε να αποκατασταθεί όχι μόνο ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, αλλά και ένα κομμάτι της ιστορικής μνήμης του τόπου.

Πανέμορφο και το μονότοξο Γεφύρι του Κορακονησίου, ένα από τα λιγότερο γνωστά, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέροντα πέτρινα γεφύρια των Θεσσαλικών Αγράφων που χρονολογείται πιθανότατα στα τέλη του 19ου.  Η Παράδοση αναφέρει ότι από το γεφύρι περνούσε η αρχαία  οδός «Αμβρακία» που ένωνε τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Σήμερα το γεφύρι είναι απροσπέλαστο. Τα παλιά μονοπάτια, που οδηγούσαν σ’ αυτό, έκλεισαν από διάφορες επιχωματώσεις και κατολισθήσεις.

Το γεφύρι του Πετρωτού, Λιάσκοβου, είναι ένα ακόμα εντυπωσιακό μονότοξο πετρογέφυρο με άνοιγμα τόξου 17μ. και ύψος 11μ. κατασκευασμένο τον 13ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται 600μ. μετά τη διασταύρωση για Πετρωτό-Καλή Κώμη-Ελληνικά, στη θέση «Γέρακας» ή «Πυρήνα» Πετρωτού. Είναι  κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης – Γόμφων – Αργιθέας – Αμβρακίας. Έχει άνοιγμα τόξου 14,60 μ., 22μέτρα μήκος βάσης και 10,30μ ύψος τόξου.

Ειδική μνεία στη Λίμνη Στεφανιάδα, ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά τοπία της Αργιθέας, την πιο νέα φυσική λίμνη της χώρας που δημιουργήθηκε μετά από κατολίσθηση το 1963. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων και περιβάλλεται από συναρπαστική πυκνή βλάστηση και βουνά. Είναι ιδανική για πεζοπορία, παρατήρηση πουλιών, ή υπαίθριες δραστηριότητες. Η Βασιλική Κοϊμτζίδου με την εταιρεία της Finix Ourdoor Activities φροντίζει να περάσετε αξέχαστες στιγμές και να έχετε όμορφες βιωματικές εμπειρίες στη λίμνη με κανό και άλλα πολλά.