Σπήλαιο Καστανιάς: Ένα από τα ωραιότερα της Ελλάδας και δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη!

Επισκεφτήκαμε το σπήλαιο Καστανιάς, το οποίο κατατάσσεται δεύτερο στο είδος του σε όλη την Ευρώπη,  είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας και το οποίο δυστυχώς,  λίγοι  γνωρίζουν.  Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, λίγα λεπτά από τη Νεάπολη, στα Βάτικα του Δήμου Μονεμβασιάς στην Λακωνία.

Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές σπήλαιο με έκταση 1.500 τ.μ., το οποίο χωρίζεται σε δύο επίπεδα με μια διαδρομή 500 μ. με σκάλες και μικρές επιφάνειες πατάρια για στάση και θαυμασμό του απίστευτου διάκοσμου από επίπεδους σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες. Πλούσιο σε πυκνότητα και ποικιλία σχημάτων,  χρωμάτων και μορφών, με  τον απαράμιλλο λιθοματικό διάκοσμο να αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή, εμπλουτισμένο με οξείδια μετάλλων του υπεδάφους που του χαρίζουν την μοναδική επτάχρωμη παλέτα που το διακρίνει. Το σπήλαιο σχηματίστηκε μέσα σε ασβεστόλιθους ιουρασικής ηλικίας 145 έως 195 εκατομ. χρόνων, μετά από μια περίοδο γεωλογικών ταραχών.

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον βοσκό Κώστα Στιβακτά ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι οι μέλισσες μπαινόβγαιναν από μία μικρή τρύπα στο έδαφος και ξεδιψούσαν. Άνοιξε λοιπόν μία σχισμή στο έδαφος με σκοπό να βρει νερό και βρέθηκε μπροστά σε ένα σπήλαιο μοναδικής ομορφιάς. Από τότε, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο Σπήλαιο, κρατώντας μια αναμμένη αφάνα για να βλέπουν, και να παίρνουν νερό από μια μικρή γούρνα. Το 1958 ο βοσκός είδε μία καρτ ποστάλ που απεικόνιζε κάποιο σπήλαιο και κατάλαβε τη σημασία και την σπουδαιότητα του σπηλαίου.

Το Σπήλαιο τότε έγινε ευρύτερα γνωστό και ανατέθηκε η φύλαξη και η προσπάθεια αξιοποίησής του στην Κοινότητα Καστανιάς. Τα έργα αξιοποίησης του, έγιναν σε απόλυτη αρμονία με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον και οι εσωτερικές παρεμβάσεις χαρακτηρίστηκαν από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας ως “άριστες και στην παραμικρή τους λεπτομέρεια”.

Στον προαύλιο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα, σημαδεμένο απ’ τα περάσματα κουρσάρων και κατακτητών, με τοιχογραφίες που χρονολογούνται στο τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα.

www.kastaniacave.gr