Skedvi bröd, παραδοσιακό και σουηδικό

To Skedvi bröd, είναι ένα σκανδιναβικό ξεροψημένο ψωμί τύπου Knäckebröd, και πρόκειται για ένα είδος επίπεδου αρτοσκευάσματος, σκληρό σαν παξιμάδι, παρασκευασμένο από αλεύρι σίκαλης, το οποίο είναι πολύ δημοφιλές. Στην Σουηδία, απ’όπου και προέρχεται, φτιάχνεται από το 6ο αιώνα, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον το 85% των νοικοκυριών έχει Knäckebröd στο σπίτι του.  Συνήθως είναι στρογγυλού μεγάλου σχήματος και έχει μια τρύπα στην μέση, για να μπορεί να αποξεραίνεται κρεμασμένο.

Σήμερα στην αγορά, κυκλοφορούν διάφορα σχήματα και μικρότερα μεγέθη για να είναι εύχρηστη η κατανάλωσή του. Το Skedvi bröd, τις εγκαταστάσεις παραγωγής του οποίου επισκεφτήκαμε, συνεχίζει  την παραδοσιακή παρασκευή ψησίματος, με μια παλιά συνταγή, από εξειδικευμένους ψήστες, χειροποίητα, σε φούρνους ανοιχτής φωτιάς. Πρόκειται για ένα Crispbread  που κουβαλάει  στην γεύση και στο άρωμα όλη την εμπειρία ψησίματος στους ξυλόφουρνους, όπου ψήνεται για περίπου μόνο ένα λεπτό. Ο χρόνος, εξαρτάται βέβαια πάντα από τον αέρα και το είδος του ξύλου που καίει. Το Crispbread αλείφεται με βούτυρο, συνοδεύει όλα τα γεύματα και γίνεται πίτσα (δημοφιλέστατη στα σουηδικά σπίτια και νοστιμότατη, καθώς κρατάει ελαφρώς την τραγανότητα της και μετά το ψήσιμο).

Καμμιά φορά “αρπάζει” στις άκρες, αλλά πολλοί Σουηδοί πιστεύουν ότι έτσι είναι ακόμα καλύτερο. Αυτά τα περισσότερο ξεροψημένα, στο Skedvi bröd, τα συσκευάζουν ξεχωριστά, σε μπλε πακέτο που ονομάζουν Extragräddat. Το νεότερο μέλος της οικογένειας Skedvi, που κυκλοφορεί στο εμπόριο, έχει σχήμα ημισελήνου και είναι πολύσπορο, με προζύμι.

Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, βρίσκονται στην θέση του παλιού εργοστασίου παρασκευής  Knäckebröd, το οποίο τώρα ονομάζεται Κulinariet, στην Stora Skedvi στην περιοχή Dalarna.  Το εργοστάσιο, το οποίο έχει ξαναχτιστεί εκ του μηδενός, μετά την κατεδάφιση του από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες το 2013, είναι στα πρότυπα του παλιού και με την παραδοσιακή συνταγή ανα χείρας η νέα διοίκηση, δημιουργεί ιστορία.

Αυτό το λεπτό, ελαφρύ και τραγανό ψωμί, με σπάνια πληρότητα γεύσης που συναντάται μόνο σε ψωμί ψημένο σε ξυλόφουρνο, αποτελεί επιχειρηματικό θρίαμβο ενός ζευγαριού, του Anders Åkerberg και της Malin Floridan, οι οποίοι για να χρημοτοδοτήσουν την ιδέα τους απευθύνθηκαν με επιτυχία στο crowdfunding και κατάφεραν σε μικρό χρονικό διάστημα η παραγωγή του Skedvi Knäckebröd να γίνει πραγατικότητα. Ο κόσμος τους αγκάλιασε αμέσως με αγάπη, ενώ οι καλαίσθητες συσκευασίες τους ξεχωρίζουν και σηματοδοτούν τη νέα εποχή χωρίς να απομακρύνονται από την παραδοση.

Το εργοστάσιο έχει εξελιχθεί σε γαστρονομικό προορισμό, με εστιατόριο (Restaurang Kulinariet) και  delicatessen για αγορές παραδοσιακών Σουηδικών προϊόντων νέας γενιάς.