Μπολόνια: Η σπουδαία πόλη της Ιταλίας για την γαστρονομία και τον πολιτισμό της, που λίγοι γνωρίζουν

H Mπολόνια, πρωτεύουσα της Emilia-Romagna είναι γνωστή για τον πολιτισμό και για την γαστρονομία της. Δεν είναι Ρώμη, δεν είναι Μιλάνο, δεν είναι Βενετία. Δεν βρίσκεται σχεδόν ποτέ στα προγράμματα ολιγοήμερων ταξιδιωτικών πακέτων για την Ιταλία, ενώ ποτέ δεν ξεκινάει κανείς να πάει κατευθείαν και μόνο Μπολόνια, πράγμα που την αδικεί κατάφωρα γιατί είναι μια πόλη μαγική. Αντιληπτό ίσως όχι με την πρώτη ματιά, καθώς η μαγεία της δεν είναι προφανής και δεν καταλαβαίνεις πως καταφέρνει και μπαίνει στην καρδιά σου. Γιατί η Μπολόνια αυτό κάνει. Όταν την γνωρίσεις την ερωτεύεσαι. Η ατμόσφαιρα μιας πόλης που δεν είναι τουριστική, που είναι γαστρονομικό κέντρο της Ιταλίας και πολιτιστικά εντυπωσιακή, σε συνδυασμό με τους πιο cool κατοίκους, τους νέους, τους φοιτητές που αποτελούν πλειοψηφία λόγω του Πανεπιστημίου της (είναι Πανεπιστημιούπολη, με το Πανεπιστήμιο της να είναι το αρχαιότερο στην Ευρώπη, 1088), τα urban σε αισθητική καφέ, εστιατόρια και την πολύ όμορφη αρχιτεκτονικά ρυμοτομία της, τις βίλες, τις στοές, τους πύργους και τα παλάτσα της, η Μπολόνια είναι μοναδική και είναι η foodie πρωτεύουσα της Ιταλίας.

Έχει το μεγαλύτερο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης μετά από αυτό της Βενετίας, και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές (portici), ανάμεσα στις οποίες και η μακρύτερη στοά στον κόσμο, η στοά San Luca, με μήκος 3,7 χιλιόμετρα και 666 κάμαρες. Η Μπολόνια δημιουργήθηκε 1000 περίπου χρόνια προ Χριστού, ήταν κέντρο των Ετρούσκων και συμπεριλαμβανόταν στα Παπικά Κράτη τον 16ο με 18ο αιώνα. Τα περισσότερα φημισμένα παλάτια της χρονολογούνται από εκείνη την εποχή και ανήκαν στις οικογένειες των γερουσιαστών που κυβερνούσαν την πόλη εκείνο τον καιρό.

Η Μπολόνια, η επονομαζόμενη από τους Ιταλούς χαϊδευτικά και  La Grassa, που σημαίνει η παχιά, έχει ιδιαίτερα πλούσια κουζίνα με πολλά φαγητά να κατάγονται από την πανέμορφη αυτή πόλη. Οι ιστορικοί έχουν τεκμηριώσει τη γαστρονομική σημαντικότητα της πόλης από τον Μεσαίωνα, με δημοσιευμένα κείμενα που καταγράφουν τις συναρπαστικές δημιουργίες των εφευρετικών σεφ που χρονολογούνται από τον 16ο και 17ο αιώνα. Η γύρω από την Μπολόνια περιοχή της Emilia Romagna προσφέρει σε όλη την Ιταλία μοναδικά προϊόντα, λόγω του υπέροχου κλίματος και των πλούσιων σε ορυκτά, εύφορων πεδιάδων που δημιουργούν τα καλύτερα χωράφια της χώρας. Τα πιο δημοφιλή πιάτα της Μπολόνια είναι σπεσιαλιτέ, τις οποίες συνθέτουν ζυμαρικά με βάση το αυγό, πλούσιες σάλτσες κρέατος, γευστικοί ζωμοί κρέατος και αλλαντικά.

Ποιός δεν έχει φάει μορταδέλα; Πόσοι όμως γνωρίζουμε ότι η μορταδέλα, Mortadella di Bologna, προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, προέρχεται από την Μπολόνια; Πόσοι γνωρίζουμε ότι τα τορτελίνια, το ζυμαρικό με το σχήμα που όπως λέει ο μύθος αναφέρεται στον ομφαλό της Αφροδίτης, κατάγεται από την Μπολόνια; Και πόσοι έχουμε σκεφτεί ότι τα ζυμαρικά με σάλτσα μπολονιέζε, τα ζυμαρικά με την πλούσια σάλτσα κιμά (Tagliatelle alla Bolognese) προέρχονται από την όμορφη αυτή πόλη, όπως και τα Bolognese verde lasagna, με τα φτιαγμένα με σπανάκι λαζάνια (τα λευκά λαζάνια έχουν καταγωγή από τη Νάπολη); Να σημειώσουμε και την συμβολή της Μπολόνια στην φήμη του Ιταλικού gelato. Αν και δεν δημιουργήθηκε στην Μπολόνια, οι διαφορετικές γεύσεις παγωτών που εμπνεύστηκαν εκεί, βοήθησαν σημαντικά στην διάδοση του.

Η Μπολόνια έχει ιστορία και μεγάλη πολιτισμική αξία. Είναι γνωστή και για τους πύργους της που χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες και ήταν σύμβολα της δύναμης τους. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν δύο, ο μεγαλύτερος που είναι ο πύργος των Asinelli (97,20 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος των Garisenda. Στην κεντρική πλατεία Piazza Maggiore αξίζει να προσέξετε το Παλάτσο Κομουνάλε χτισμένο τον 13ο-15ο αιώνα και το Palazzo del Podestà, δίπλα στο Palazzo Re Enzo το οποίο χρονολογείται από το 1244.

Χαρίστε της αρκετές μέρες και περιηγηθείτε στις αγορές, στις στοές, στα μουσεία, στην παλιά πόλη στο κέντρο, απολαύστε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα και χαθείτε στα στενά, ανάμεσα στα αναρίθμητα καφέ και εστιατόρια, τα μπακάλικα με τα κρεμασμένα καλούδια, τα deli μαγαζάκια ζυμαρικών, απολαμβάνοντας ένα artisanal gelato πριν καθήσετε για ένα αξέχαστο γεύμα σε μια από τις τρατορίες της (Trattoria).

Ένας λόγος παραπάνω να την επισκευτείτε τώρα που ο δήμαρχος της Μπολόνια έδωσε σε δύο κήπους της πόλης τα ονόματα δύο Ελλήνων του πνεύματος, του νομπελίστα ποιητή  Γιώργου Σεφέρη και του δημιουργού του εθνικού μας ύμνου Διονύσιου Σολωμού.

Περισσότερες πληροφορίες για την Μπολόνια στο: bolognawelcome.com

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη