Μεταξοχώρι: Τα γραφικό χωριό του Κισσάβου, είναι must προορισμός και έχει ιστορία

Το πανέμορφο Μεταξοχώρι βρίσκεται στην πλαγιά του Κισσάβου, στο Μαυροβούνι, χτισμένο στα 300μ. ύψος, σε συνέχεια σχεδόν του χωριού Αγιά, στο νομό Λάρισας, είναι πνιγμένο στο πράσινο, έχει ανθρώπους φιλόξενους και πολύ καλό φαγητό! Η Αγιά και το Μεταξοχώρι συνδέονται και περπατώντας πας από το ένα χωριό στο άλλο, περνώντας μέσα από πέτρινα καλντερίμια και περήφανα αρχοντικά.  Η Αγιά είναι η έδρα του δήμου και βρίσκεται στο αρχαίο Δώτιον πεδίον, τόπο λατρείας της Δήμητρας. Ο οικισμός του Μεταξοχωρίου θεωρείται από τους αρχαιότερους της επαρχίας Αγιάς, σύμφωνα με ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα. Το Μεταξοχώρι ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Οι κάτοικοι είναι νοικοκυραίοι και αγαπούν τον τόπο τους. Τα σπίτια έχουν πανέμορφους φροντισμένους κήπους με τριανταφυλλιές να τις ζηλεύεις και όλοι συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διάσωση των πολιτιστικών τους μνημείων.

Τα πετρόκτιστα αρχοντικά του Μεταξοχωρίου, η ύπαρξη των οποίων μαρτυρά την ιδιαίτερη οικονομική ευημερία των κατοίκων  την περίοδο της παραγωγής του μεταξιού,  δίνουν έναν αστικό αέρα αρχοντιάς στο χωριό.  Η διάσωση και αναστήλωσή τους, έγινε έργο ζωής και ψυχής για τον Θοδωρή Σουλιώτη, μηχανικό και εξέχοντα κάτοικο του χωριού.

Αυτή η διάσωση είναι και ο τρόπος που σηματοδοτεί την συνέχεια της ιστορίας του χωριού, η οποία ξεκινά πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν πολλά διατηρητέα μνημεία από τα οποία πολλά είναι εκκλησίες του 17ου – 19ου αιώνα.

Επίσης, το βυζαντινό υδραγωγείο – 8 Καμάρες, το Παρθεναγωγείο (που στεγάζει πλέον το πολιτιστικό κέντρο του χωριού) και το  αρχοντικό των Φαβρ (η οικογένεια ασχολήθηκε με την εκτροφή του μεταξοσκώληκα).  Το αρχοντικό τους (1876) που χρησιμοποιήθηκε τόσο ως κατοικία όσο και ως  μεταξοτροφείο είναι διακοσμημένο με αξιόλογες τοιχογραφίες.

Το Μεταξοχώρι γνωστό για την ευφορία του εδάφους του, είχε πλούσια παραγωγή μεταξιού, η οποία του έδωσε και το όνομα του. Οι κάτοικοι ασχολούνται πλέον κυρίως με την δενδροκαλλιέργεια, κυρίως μήλων και κερασιών, ενώ δεν λείπουν σε μικρότερες παραγωγές οι αχλαδιές, οι καρυδιές και οι φουντουκιές.

“Και παλούκι να χώσεις στο χώμα εδώ, θα φυτρώσει!” μας είπε χαρακτηριστικά η χαμογελαστή κυρία Ελένη, κάτοικος του χωριού, γκρινιάζοντας στον Θοδωρή Σουλιώτη που μας συντρόφευε, για τα κατηφορικά μονοπάτια με πέτρα που έχριζαν επιδιορθώσεων.

Οι Μεταξοχωρίτες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του. Γι αυτό και το χωριό φωνάζει από μακριά φροντίδα και μεράκι. Ο Δήμαρχος, του Δήμου Αγιάς στον οποίο ανήκει η Κοινότητα Μεταξοχωρίου, Αντώνης Γκουντάρας κάνει πολλά και σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που εκλέγεται Δήμαρχος επι 7 τετραετίες!

Ο Δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας

Το Μεταξοχώρι βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πανύψηλα πλατάνια, δίπλα στον ποταμό  Αμυρό,  χωρίζεται στα δύο από  μια ρεματιά και έχει μια πανέμορφη πλατεία για να κάτσετε να φάτε και να πιείτε τον καφέ σας.

Πανέμορφη διαδρομή και καταρράκτης στο μονοπάτι Βελίκα Μελίβοια

Πριν φτάσετε στην πλατεία, θα περάσετε από το σημείο που λέγεται ότι ο Κοσμάς ο Αιτωλός μίλησε στους κατοίκους το 1765 και ένα δέντρο, η γκαβτζιά,  φύτρωσε ανάμεσα στο βράχο. Στη θέση Κεραμίδι, οι ρίζες του δέντρου έσπασαν στα δύο την τεράστια πέτρα. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός 250 χρόνια σχεδόν πριν, κοιτώντας τον συμπαγή βράχο, εξήγησε σε όσους ρωτούσαν πότε θα συμβούν όλες αυτές οι δυστυχίες που έλεγε ότι περιμένουν την ανθρωπότητα, ότι θα έρθουν τα έσχατα όταν ‘‘φυτρώσει ένα δενδράκι και θα σχίσει αυτόν τον συμπαγή βράχο στη μέση ’’.

Πολλές οι εξορμήσεις στη γύρω δασώδη περιοχή και πολλά τα περιπατητικά μονοπάτια. Θα χαρείτε τις βόλτες σας! Επιπλέον πλεονέκτημα του χωριού, ότι μέσα σε λίγα λεπτά με αυτοκίνητο μπορείτε να βρεθείτε στην τεράστια παραλία του Νομού για να απολαύσετε την υπέροχη θάλασσα. Κάθε Ιούνιο πραγματοποιείται η ετήσια Γιορτή Κερασιού, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Που θα μείνετε; Στον υπέροχο ξενώνα που διατηρεί ο Θοδωρής Σουλιώτης. Ένα παλιό πέτρινο σπίτι του 19ου αιώνα που μεταμορφώθηκε σε έναν από τους πιο όμορφους ξενώνες της Ελλάδας, με κούκλα αυλή και πανέμορφα παραδοσιακά δωμάτια. Όσο για το φαγητό που προσφέρει, είναι φυσικά σπιτικό και το πρωινό όσο πιο πεντανόστιμα χωριάτικο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αβγά που μόλις τα πήραν από το κοτέτσι, πίτες με χειροποίητο φύλλο, τυριά και γιαούρτια ντόπια. Στον κήπο του Ξενώνα έπαιξαν μουσική πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Λουκιανός Κηλαϊδόνης. Αρχοντικό Σουλιώτη, Μεταξοχώρι, Αγιάς, Λάρισα, Τηλ. 2494022040

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη