Λέρος: Το εξωτικό γλυκό του κουταλιού Γκαβάφα (γκουάβα/guava)

Η Λέρος είναι το νησί που τo μοσχομυριστό εξωτικό αυτό φρούτο έχει την τιμητική του. Το ονομάζουν Γκαβάφα και το πρωτοκαλλιέργησαν τη δεκαετία του 1920 οι Λεριώτες που επέστρεψαν από την Αίγυπτο. Προέρχεται από την Καραϊβική και την Νότια Αμερική. Εντάχθηκε αμέσως στην γαστρονομία του νησιού ως γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα ή προσθετικό σε άλλα γλυκά. Έχει ιδιαίτερη γεύση και ξεχωριστό άρωμα.

Η γκουάβα ανήκει στην οικογένεια των Μυρτοειδών και ο  καρπός της μοιάζει με ώριμο λεμόνι, πράσινο στην αρχή και κιτρινωπό όταν ωριμάζει. Ανάλογα με το είδος, αλλάζει και το χρώμα της. Η γεύση της είναι ευχάριστα ιδιαίτερη. Καλλιεργείται επίσης, αλλά λιγότερο στην Κρήτη, στην Κω, στην Κάλυμνο, στην Ρόδο και στην Άνδρο. Στη Λέρο, οι ποικιλίες που ευδοκίμησαν στο κλίμα και στα αλατούχα δωδεκανησιακά εδάφη της (κυρίως η κόκκινη και η βουτυράτη ή λευκή), ωριμάζουν Οκτώβριο και Νοέμβριο. Τότε γίνονται και τα γλυκά ή οι μαρμελάδες, τότε τρώγεται ολόκληρη.

Η κυρία Βάσω από τις Γεύσεις Λέρου, μας είπε ότι κατά την επεξεργασία για γλυκό, αφαιρείται από την γκουάβα ένα λεπτό στρώμα φλούδας, χρησιμοποιείται ένα ελαφρύ ασβεστόνερο ίσα ίσα για να σκληρύνει λίγο και να μην λιώσει στο βράσιμο, ενώ τρώγεται με τα σπόρια, που αν κάποιος τα βρίσκει σκληρά, τα αφαιρεί. Η Λεριώτικη Γκαβάφα μπορεί να δοθεί σε μικρές συσκευασίες ως δώρο σε βαφτίσεις ή γάμους, ενώ συνοδεύει τέλεια γιαούρτι και παγωτό.

Η Γκουάβα είναι  πλούσια σε διαιτητικές ίνες και βιταμίνη C, με μέτρια επίπεδα φολικού οξέος. Στο Μεξικό και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ο χυμός της χρησιμοποιείται συχνά σε σάλτσες μπίρες, μαρμελάδες και επιδόρπια, ενώ τρώγεται ωμή με μια πρέζα αλάτι και πιπέρι, ή ένα μείγμα μπαχαρικών (μασάλα).  Στην Λέρο η Γκαβάφα δίνει ωραίο χυμό που αρέσει πολύ στους ντόπιους.

Οι Γεύσεις Λέρου, εκτός από το Γλυκό του κουταλιού Γκαβάφα, φτιάχνουν πεντανόστιμο Γλυκό του κουταλιού Φραγκόσυκο, ενώ τα άλλα καλούδια τους, μαρμελάδες, σάλτσες και σαλατικά, αξίζει να τα τιμήσετε. Μας άρεσαν πολύ τα δαμάσκηνα, το Κρίταμο και η Αλμύρα.

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία με τις Γεύσεις Λέρου, στα τηλέφωνα: 6936926057 – 6907668638 – 2247025291