Επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Βόρεια Εύβοια

Η Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ βρίσκεται στην Βόρεια Εύβοια, σε μια πευκόφυτη περιοχή ψηλά, στον Δρυμώνα του Δήμου Ελυμνίων, 16 χιλιόμετρα πάνω από τις Ροβιές. Ευτυχώς οι πρόσφατες φωτιές δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τη Μονή, έκαψαν όμως τις γύρω πλαγιές.

Ο Όσιος Δαυίδ εν Ευβοία, ο οποίος έχτισε το Μοναστήρι που φέρει το όνομα του, το 1540 πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού, τον οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι το 1470, γεννήθηκε στη Γαρδενίτσα (της κοινότητας Κυπαρισσίου) του Νομού Φθιώτιδας, πιθανότατα το τελευταίο τέταρτο του 15ου αιώνα, ήταν ένας από τους φωτισμένους δασκάλους του Γένους και πρόσφερε πολλά στην παιδεία των υποδουλωμένων Ελλήνων. Ο Όσιος παρέμεινε στο Μοναστήρι μέχρι την κοίμησή του, σε προχωρημένη ηλικία.

Η Μονή που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος,  πατριαρχική και σταυροπηγιακή (υπάγεται απευθείας σε Πατριαρχείο ή Σύνοδο, συνήθως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και όχι στην τοπική Αρχιεπισκοπή) στα χρόνια του Βυζαντίου είχε τιμηθεί με αυτοκρατορικούς τίτλους. Τη Μονή έκαψαν οι Τούρκοι το 1824, ως εκδίκηση για τη συμμετοχή των Μοναχών της στην επανάσταση του 1821. Ανοικοδομήθηκε εκ νέου το 1877. Στη Μονή φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων, μεταξύ των οποίων σε περίτεχνη λειψανοθήκη τα οστά του οσίου Δαυίδ του Γέροντος.

Στο υπόγειο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στην ΝΑ πτέρυγα των κελιών της Μονής, μπορεί κάποιος να θαυμάσει αγιογραφίες του 17ου αιώνα. Στο συγκεκριμένο κατακομβικό εκκλησάκι κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας λέγεται ότι λειτουργούσε «κρυφό σχολειό». Αξίζει και η επίσκεψη στο ασκητήριο του Οσίου Δαυίδ, σε μικρή απόσταση με τα πόδια μέχρι την σπηλιά όπου ασκήτεψε ο Όσιος Δαυίδ.

Η Μονή είναι ανδρική, έχει Καθηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Η μνήμη του Οσίου Δαυίδ τιμάται κάθε χρόνο την 1η Νοεμβρίου.

Ο περίβολος της Μονής καθώς και οι πρόποδες του υψώματος που είναι χτισμένη η Μονή, γεμίζει από αυτοκίνητα σε ώρες αιχμής. Φροντίστε να την επισκεφτείτε αρκετά πρωινές ώρες ή καθημερινές.