Τα υπέροχα Σουηδικά κόκκινα σπίτια και η ιστορία του ορυχείου Falun (φωτογραφίες)

Όπου και αν ταξιδέψετε στην Σουηδία, τα κόκκινα σπίτια, είτε πρόκειται για εξοχικά μέσα την φύση, ή για κτίρια μέσα στον αστικό ιστό των πόλεων, όλα σηματοδοτούν το χαρακτηριστικό σουηδικό στιλ και η ιστορία πίσω από αυτό το παραδοσιακό κόκκινο χρώμα είναι πιο ενδιαφέρουσα από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Βόρεια της Στοκχόλμης, στην περιοχή Dalarna, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τοπία της χώρας, βρίσκεται το ορυχείο χαλκού της Falun, το οποίο  από τον 17ο αιώνα, ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Ο χαλκός της Falun χρησιμοποιείτο μεταξύ άλλων, για την κατασκευή νομισμάτων και μεταλλικών στεγών στα κάστρα, σε όλη την Ευρώπη.

Το ορυχείο χρηματοδοτούσε το κράτος της Σουηδίας και το οδήγησε στα χρόνια του μεγαλείου, ως κύρια χώρα παραγωγής χαλκού και την συνεπαγόμενη άσκηση ισχυρής επιρροής, στην τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξέλιξη της Σουηδίας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.  Το ορυχείο της Falun είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά ορυχεία  στον κόσμο και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO από το 2001.
Η πόλη της Falun, (17ου αιώνα), με τα πολυάριθμα ιστορικά κτίρια, μαζί με τα βιομηχανικά και οικιακά κατάλοιπα πολλών οικισμών, που απλώνονται σε μια ευρεία έκταση στην περιοχή Dalarna, παρέχουν μια χαρακτηριστική εικόνα του πως ήταν για αιώνες (μέχρι που μπήκε τέλος στην δραστηριότητα του ορυχείου, τον 20ο αιώνα), μια από τις πιο σημαντικές περιοχές εξόρυξης μεταλλευμάτων στον κόσμο.

Όσον αφορά το κόκκινο χρώμα, γνωστό ως  σουηδικός κωδικός χρώματος Falu, επιλέγεται ως απόχρωση, για το κόκκινο που παρατηρεί κανείς σε χιλιάδες κτίρια σε όλη τη χώρα, από τα γραφικά εξοχικά σπίτια της Σουηδίας δίπλα σε μια λίμνη, έως πολλά κτίρια στο κέντρο της Στοκχόλμης ή άλλων μεγάλων πόλεων.

222 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Στοκχόλμης, στα ορυχεία της Falun, προέκυψε για πρώτη φορά, η κόκκινη χρωστική, ως παραπροϊόν της εξόρυξης και παρατηρήθηκε ότι όταν θερμαίνεται και αναμειγνύεται με νερό και άμυλο, δημιουργεί ένα ανθεκτικό χρώμα που από τα τέλη του 18ου αιώνα αποτελεί κύριο κομμάτι της παραδοσιακής, γραφικής και ρομαντικής εικόνας του σουηδικού στυλ. Τα παλιά χρόνια, ένας ακόμα λόγος που έκανε δημοφιλές αυτό το κόκκινο χρώμα, ήταν επειδή έκανε τα κτίρια που βάφονταν με αυτό,  να μοιάζουν με ευρωπαϊκές κατοικίες χτισμένες με κόκκινα τούβλα, οι οποίες κατά κύριο λόγο ανήκαν σε πλούσιους εμπόρους.

Όσο για τις πανίσχυρες ιδιότητες του κόκκινου Falu, δεν είναι άλλη από την βοήθεια που παρέχει στην προστασία του ξύλου από την προσβολή από μύκητες και από τις σκληρές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Επιπλέον, η χρωστική ουσία από το κόκκινο χρώμα απορροφά μια μεγάλη ποσότητα ακτίνων UV, οπότε η βαφή διαρκεί περισσότερο. Ίσως και μερικές εκατοντάδες χρόνια!

Η χρήση ενός υποπροϊόντος και η εξέλιξή του ως δημοφιλές χρώμα είναι ένα πρώιμο παράδειγμα των πρακτικών και δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης της Σουηδίας.