Στην Μονή Τοπλού κατάνυξη και γαστρονομία!

Στην Μονή Τοπλού στην Σητεία Κρήτης σε ένα δείπνο που μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί κατανυκτικά μαγικό, έγινε η παρουσίαση του πιάτου με το οποίο θα συμμετέχει η εξαιρετική σεφ Κωνσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου στον τελικό του διαγωνισμού San Pellegrino Young chef  που θα διεξαχθεί στο Μιλάνο.

 της Τζένης Φραγκούλη

Πριν όμως το δείπνο αξιώσεων της Κωσταντίνας, πρέπει να δοθεί εύφημος μνεία στην ξενάγηση και οινογνωσία που μας έγινε στο οινοποιείο της Μονής. Μεγάλη μονάδα, που εκτός από την εξαιρετική τσικουδιά που γευτήκαμε στο καλωσόρισμα, παράγει πολύ καλά βιολογικά κρασιά από αμπέλια δικής τους καλλιέργειας τα οποία εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Σημαντικό το έργο του χαρισματικού ηγουμένου πατήρ Φιλόθεου Σπανουδάκη, ενός ανθρώπου ικανού, με όραμα που πραγματικά μας εντυπωσίασε.

Όπως μάθαμε, η Μονή είχε πάντα σημαντική παρουσία στην αμπελοοινική ιστορία της περιοχής. Δοκιμάσαμε το λευκό ξηρό αρωματικό από την ποικιλία Θραψαθήρι, το φρέσκο λευκό κρασί από Βηλάνα, το  κόκκινο Syrah-Merlot, αλλά εξαιρετική περίπτωση ήταν το γλυκό κόκκινο κρασί τους από την ποικιλία Λιάτικο το οποίο οινοποιείται με τον πανάρχαιο φυσικό τρόπο και ήταν love at first taste! Πολύ καλή δουλειά και μπράβο τους. Καθόλου τυχαίο που η ταλαντούχα σεφ Κωσταντίνα, πρότεινε το μοναστήρι για το δείπνο, καθώς ο χαρακτήρας της και το ήθος της ξεχωρίζουν τόσο, όσο και οι μαγειρικές της ικανότητες.  Ο δε ηγούμενος με την διακριτική παρουσία του, μας αγκάλιασε και απλόχερα άνοιξε τις πόρτες και μας υποδέχτηκε στην κατανυκτικής ατμόσφαιρας τραπεζαρία της Μονής για να γίνει το δείπνο.

Εκεί η Κωσταντίνα, μας κατέκτησε με την μαγειρική της τέχνη και τα υπέροχα τόσο σε γεύση όσο και παρουσία πιάτα της. Είμαστε σίγουροι ότι θα σκίσει στον τελικό του San Pellegrino Young Chef διαγωνισμού που θα γίνει στο Μιλάνο, τον Μάιο του 2018, με το ευφάνταστο πιάτο “Ελλήνων Γεύσεις” με το οποίο θα συμμετέχει και που εμείς είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο δείπνο. Η Κωσταντίνα, άρτια καταρτισμένη σεφ, εμπνέεται από την Μοναστηριακή μαγειρική, από ξεχασμένα υλικά της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και πειραματίζεται συνεχώς. Συνδυάζει την υψηλή μαγειρική τέχνη με την Ελληνικότητα, την απλότητα, την Ελληνική φύση και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Συνοδεία του φινετσάτου ανθρακούχου San Pellegrino, απολαύσαμε Βελανιδόψωμο με δαμασκηνοελιές, ντολμά σφυρίδας σε αγριοσέσκουλο, Οσπριάδα με άγρια αρωματικά, Χοχλιοί στιφάδο, Κρέμα μούστου με λευκή σοκολάτα, Κοφτέρια αμυδγάλου, μερικά μόνο από τα υψηλής γαστρονομίας και μεγάλης αγάπης για την μαγειρική, πιάτα της. Υπέροχο κορίτσι και είναι μόνο στην αρχή. Η Κωσταντίνα δημιουργεί μαγειρικά, στο εστιατόριο Pelagos Sea Side του ξενοδοχείου Coriva Beach Hotel στο Κουτσουνάρι λίγο έξω από την Ιεράπετρα.

Kαλή επιτυχία Κωσταντίνα Βούλγαρη-Κοντεσοπούλου, είσαι καταπληκτική και μας κάνεις υπερήφανους! Εμπνευσμένος και άξια οργανωμένος ο διαγωνισμός San Pellegrino που στηρίζει και αναδεικνύει νέους δημιουργικούς σεφ με όραμα και ικανότητες όπως η Κωσταντίνα.  Το fine dining και η Ελληνική γαστρονομία στα καλύτερά τους.  #SPYoungchef  #SanPellegrinο