Ο φτωχούλης San Gennaro (Museo del Tesoro di San Gennaro, Nάπολη, Ιταλία)

Ο San Gennaro ήταν επίσκοπος του Μπενεβέντο και είναι μάρτυρας και άγιος της Ρωμαιοκαθολικής και Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο San Gennaro είναι ο προστάτης της Νάπολης και οι πιστοί συγκεντρώνονται τρεις φορές το χρόνο, στον καθεδρικό ναό της Νάπολης, για να παρακολουθήσουν την υγροποίηση αυτού που λέγεται ότι είναι δείγμα του αίματος του, και φυλάσσεται σε σφραγισμένη γυάλινη αμπούλα στο μουσείο.

Το Βασιλικό Παρεκκλήσι του Θησαυρού του San Gennaro, το Reale cappella del Tesoro di San Gennaro είναι ένα παρεκκλήσι που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Νάπολης της Ιταλίας και είναι αφιερωμένο στον San Gennaro. Είναι το πιο πλούσια διακοσμημένο παρεκκλήσι στον καθεδρικό ναό, και περιέχει έργα από κορυφαίους μπαρόκ καλλιτέχνες της Νάπολης.
Ο θησαυρός του San Gennaro αποτελείται από έργα τέχνης και δωρεές που συγκεντρώθηκαν σε διάστημα επτά αιώνων, από  θρησκευτικούς ηγέτες, βασιλιάδες, αυτοκράτορες, διάσημους αλλά και απλούς ανθρώπους, και φυλάσσονται στο μουσείο, Museo del tesoro di San Gennaro, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του καθεδρικού ναού της Νάπολης, κάτω από τις στοές και δεν είναι εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για την είσοδο του μουσείου. Με την επίσκεψη στο Μουσείο, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Βασιλικό Παρεκκλήσι του San Gennaro.

Ο θησαυρός αποτελείται από κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, αγάλματα, προτομές από ασήμι, διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, υφάσματα, και ανήκει εξολοκλήρου στην πόλη της Νάπολης.
Σύμφωνα με μελέτες, ο θησαυρός του San Gennaro θεωρείται ότι είναι ακόμα πιο πλούσιος από αυτόν του  στέμματος της βασίλισσας της Αγγλίας Elizabeth II και των τσάρων της Ρωσίας.

Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα είναι η μίτρα του επισκόπου, η οποία είναι διακοσμημένη με πολύτιμους λίθους. Είναι ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα στον κόσμο: 3964 πολύτιμοι λίθοι, 198 σμαράγδια, 168 ρουμπίνια, 3.328 διαμάντια, και όλα μαζί ζυγίζουν 18 κιλά. Χρησιμοποιήθηκαν μόνο τρεις τύποι λίθων: σμαράγδια, που συνδέονται με τη γνώση, τα ρουμπίνια, τα οποία συμβολίζουν το αίμα του San Gennaro και τα διαμάντια τα οποία είναι οι σκληρότερες πέτρες και αντιπροσωπεύουν την πίστη.

Είναι ένα σχετικά μικρό μουσείο με εντυπωσιακά όμως έργα αργυροχρυσοχοΐας και γλυπτικής, που αξίζει να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στη Νάπολη.

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο και τον San Gennaro:   https://www.museosangennaro.it/