Η Τρίερ είναι η “Ρώμη του Βορρά” και αξίζει να την επισκεφτείτε

Η Τρίερ ή Τρίρ (Trier)  αναφέρεται συχνά ως η παλαιότερη πόλη στην Γερμανία. Βρίσκεται στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Moselle, πολύ κοντά στο Λουξεμβούργο. Απέχει μόλις έξι μίλια (10 χλμ.) από τα γερμανο-λουξεμβουργιανά σύνορα. Παραβλέπεται ως τουριστικός προορισμός παρόλο που διαθέτει τον εντυπωσιακό αριθμό για το μέγεθός της, των οκτώ τοποθεσιών παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχει πολλά να δείτε και να κάνετε.

Η Τρίερ είναι επίσης γνωστή και ως η “Ρώμη του Βορρά” για το ρωμαϊκό παρελθόν της και τα πολλά αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά της αξιοθέατα καθώς από την ίδρυσή της το 17 π.Χ. και μετά, αναπτύχθηκε ως ρωμαϊκή μητρόπολη. Έχει ένα μεγάλο αριθμό καλά διατηρημένων ρωμαϊκών μνημείων όπως τα λουτρά, με εντυπωσιακότερο από αυτά την περίφημη πύλη Porta Nigra.
Τα περισσότερα από τα σημαντικά αυτά αξιοθέατα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το παλιό κέντρο της πόλης. Υπάρχει όμως και ένα μίνι τρένο (που ονομάζεται Römer Express), το οποίο μπορεί να σας ταξιδέψει σε μια 35λεπτη περιήγηση στην παλιά πόλη της Τρίερ.

Karl Marx House

Στην πόλη γεννήθηκε το 1818, ο Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, πολιτικός οικονομολόγος και θεμελιωτής του κομμουνισμού Καρλ Μαρξ.  Το σπίτι του που βρίσκεται στην οδό Brückengasse 10 και έχει μετατραπεί σε μουσείο με πολλά διαδραστικά εκθέματα, απεικονίζει την πρώιμη ζωή του στη Γερμανία, τις πρωτοποριακές του ιδέες και την επιρροή τους στην πορεία της ιστορίας μέχρι σήμερα, καθώς και τον χρόνο του στην εξορία στο Λονδίνο όπου πέθανε σε ηλικία 64 ετών. Είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, μοντέρνα σχεδιασμένο, με τεχνολογικά ευρήματα, καθόλου βαρετό, το αντίθετο θα λέγαμε, με πολλά να δείτε, και αξίζει τα 5 ευρώ που θα δώσετε για εισιτήριο. Karl Marx House, Brückenstrasse 10, Τρίερ, Γερμανία, https://marx-guide.de/en/places/birthplace-of-karl-marx

Porta Nigra

Η περίφημη Porta Nigra, φτιαγμένη με τεράστια πέτρινα blocks (τα μεγαλύτερα ζυγίζουν έως και έξι τόνους) είναι η μοναδική από τις τέσσερις αρχικές πόρτες που εξακολουθεί να στέκεται, είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και το όνομα Porta Nigra προέρχεται από τον Μεσαίωνα, λόγω του σκοτεινού χρώματος της πέτρας. Η  Porta Nigra, συμπεριλαμβανομένων των επάνω ορόφων, είναι ανοικτή στους επισκέπτες. Το καλοκαίρι, ξεναγήσεις προσφέρονται με οδηγό, έναν ηθοποιό ντυμένο ως ρωμαίο αξιωματικό με πλήρη εξάρτηση πανοπλίας. Μπορείτε να ανεβείτε στην Porta Nigra και να απολαύσετε μια ωραία θέα της πόλης.

Δίπλα στη Porta Nigra βρίσκεται το Μουσείο Πόλης (Stadtmuseum Simeonstift), ενώ η κεντρική πλατεία της Τρίερ είναι πολύ όμορφη, ζωντανή και αποτελεί το αληθινό κέντρο της πόλης. Το Hauptmarkt όπως ονομάζεται η μεσαιωνική  καρδιά της πόλης, κοσμείται στο κέντρο της με το σιντριβάνι του Αγίου Πέτρου του πολιούχου άγιου της πόλης και του καθεδρικού ναού της.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Πέτρου (Hohe Domkirche St. Peter zu Trier), η παλαιότερη επισκοπική εκκλησία στη Γερμανία,  βρίσκεται στο κέντρο της Τρίερ,  είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αξίζει να την επισκεφτείτε για την αρχιτεκτονική και τα έργα τέχνης της που χρονολογούνται πάνω από 1650 χρόνια.
Όταν θα βγείτε για ψώνια μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το κατάστημα Villeroy & Boch – Simeonstraße 3, 54290 Trier για τις απίστευτες προσφορές που βάζει. Οι πολύ καλές πορσελάνες του από 2-3 ευρώ.
Για φαγητό παραδοσιακά γερμανικό σε περιβάλλον μεσαιωνικό, το “Historischer Keller” Simeonstraße 46, 54290 Trier είναι μια καλή επιλογή. Τιμές τσιμπιμένες και ελαφρά τουριστικό αλλά με πολύ καλό σέρβις, νόστιμα πιάτα και περιβάλλον ατμοσφαιρικό.
Η πόλη της Τρίερ με τους 103.000 κατοίκους, είναι εύκολα προσβάσιμη με τρένο ή με αυτοκίνητο (μέσω του αυτοκινητόδρομου A64 ή A602). Ενώ μια ημερήσια εκδρομή στην πόλη του Λουξεμβούργου δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.