Swing Lindy hop: Ο χορός είναι ζωή και η Δονάτα εξηγεί γιατί

O χορός ξεσηκώνει, ζωντανεύει, φτιάχνει σώμα, χαρίζει ψυχική ευεξία. Το lindy hop είναι ένας χορός που γεννήθηκε στην Αμερική, το 1928 στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης από την αφροαμερικάνικη κοινότητα στους ήχους των ορχηστρών Big Band (στις οποίες συμμετείχαν λευκοί και μαύροι μουσικοί). Άνθησε στα δημοφιλή τότε swing club όπως το Savoy Ballroom και το Cotton club. Ήταν πολύ δημοφιλής χορός ανάμεσα στους νέους, τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 ενώ είχε μεταδοθεί και στην Ευρώπη. Μεσολάβησε ο πόλεμος και άρχισε να αναβιώνει εκ νέου τη δεκαετία του ’80, από Σουηδούς, Αμερικανούς και Βρετανούς χορευτές.  Είναι χορός της οικογένειας των χορών σουίνγκ της τζαζ μουσικής. Συχνά αναφέρεται και ως χορός του δρόμου λόγω του κοινωνικού και αυτοσχεδιαστικού του χαρακτήρα.  

Για τη Δονάτα Λεκατσά είναι τρόπος ζωής.  H Δονάτα άρχισε το χορό σε ηλικία 3 ετών. Εκπαιδευόμενη στον κλασικό χορό για 13 χρόνια, σταμάτησε, για να τελειώσει τις σπουδές της στα οικονομικά, κάνοντας στη συνέχεια το μεταπτυχιακό της στην επιχειρηματικότητα. Παράλληλα με την εργασία της στο αντικείμενο των σπουδών της, έψαχνε να βρει ένα είδος χορού που θα της επέτρεπε να νιώθει πιο ελεύθερη και δημιουργική. Δοκίμασε διάφορα είδη όπως modern jazz, σύγχρονο και latin/ballroom χορούς μέχρι που ανακάλυψε το lindy hop και βρήκε αυτό που της ταιριάζει περισσότερο. Αμέσως μετά γνώρισε και την υπόλοιπη οικογένεια του swing όπως το authentic jazz και το charleston. Από το 2014 όπου και ασχολείται με το χορό αυτό έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια και φεστιβάλ lindy hop αλλά και authentic jazz χορού με καταξιωμένους χορευτές και δασκάλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διδάσκει lindy hop και authentic jazz από το 2016. Συνεχίζει να μαθαίνει και να εξελίσσεται σαν μαθήτρια στην ομάδα  των Rhythm Hoppers (Βάσιας Παναγιώτου και Αυγουστίνου Τραν). Συμμετέχει στην επαγγελματική γυναικεία χορευτική ομάδα Rhythm Hoppers Chorus Line από το 2015 υπό της οδηγίες της Βάσιας Παναγιώτου και της αντίστοιχης χορευτικής ομάδας της Σουηδίας. Το performance troupe αναβιώνει κινήσεις και βήματα από παλιές χορογραφίες των δεκαετιών ’30 και ’40 από εμπνευσμένες χορεύτριες της εποχής και συμμετέχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει κερδίσει 2 τίτλους στον διεθνή διαγωνισμό Savoy Cup 2018 και 2019 στο Chorus Line division, 3η και 2η θέση αντίστοιχα. Η Δονάτα πιστεύει σε ένα χορό φυσικό και άνετο, που της επιτρέπει να αυτοσχεδιάζει και να συνδέεται με τη μουσική και τον παρτενέρ της. Στα μαθήματά της χαρακτηριστικό είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα και η οικειότητα. Επιδιώκει οι μαθητές της να μαθαίνουν διασκεδάζοντας και να εξελίσσονται μέσα από τον αυτοσχεδιασμό κρατώντας πάντα την προσωπικότητα και τη μοναδική έκφραση του καθενός.

Από τα οικονομικά στον χορό. Γιατί και πως;

Ασχολούμαι με το χορό από πολύ μικρή ηλικία οπότε κάποια στιγμή ήθελα κάπως να συνδυάσω τις σπουδές μου στη διοίκηση επιχειρήσεων και την επιχειρηματικότητα με το χόμπι μου ως τότε. Και έτσι ήρθε η ιδέα ενός πολυχώρου όπου πέραν των άλλων θα διδάσκονται και Swing χοροί. Ποτέ δε με ενέπνεε η δουλειά γραφείου, ήθελα κάτι πιο κοινωνικό και καλλιτεχνικό. Τι καλύτερο από το χορό!

Γιατί Lindy Hop; Γιατί swing;

Έχω δοκιμάσει πολλούς χορούς και με μεγάλη διαφορά αυτός ο χορός είναι ο πιο χαρούμενος και αισιόδοξος από όλους! Δίνει μεγάλη σημασία στο ρυθμό και στον αυτοσχεδιασμό οπότε είναι ταυτόχρονα διασκεδαστικός και με ποικιλία. Η Swing jazz μουσική σου επιτρέπει να πειραματίζεσαι, να κάνεις λάθη, να τσαλακώνεσαι, να σολάρεις και γενικότερα δεν έχει αυστηρή μορφή. Ο χορός αυτός είναι ένα «χάος με λίγους κανόνες». Στα Swing πάρτι επικρατεί χαλαρή ατμόσφαιρα και χαμόγελα παντού!

Ο χορός θεωρείται εναλλακτική μορφή άσκησης είναι όμως πολλά παραπάνω. Σωστά;

Ο χορός είναι μια μορφή τέχνης, ένας τρόπος να εκφράζεσαι δημιουργικά, να επικοινωνείς με τον συγχορευτή σου αλλά και ένα τρόπος να «ξεκλειδώσεις» τον εαυτό σου, να γίνεις πιο κοινωνικός και πιο δεκτικός. Πέρα από άσκηση είναι και μια μορφή ψυχοθεραπείας αφού η μουσική και η κίνηση σε γεμίζει χαρά. Μπορείς να διώξεις το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις με κάθε σου χορευτική φιγούρα!

Πως επηρεάζει την αυτοπεποίθηση;

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ξεκινούν χορό είναι αρκετά ντροπαλοί και μαζεμένοι στην αρχή. Φοβούνται να κάνουν λάθος, σκέφτονται τη γνώμη των άλλων και γενικά δεν είναι χαλαροί. Αυτός ο χορός όπως και το Authentic jazz dance (η solo εκδοχή του χορού αυτού) σου επιτρέπει να κάνεις λάθη και να δοκιμάζεις. Να παίζεις με το ρυθμό, να δημιουργείς μουσική με το σώμα σου. Επομένως όταν τα πράγματα δεν είναι αυστηρά όπως σε άλλους χορούς, από τους πρώτους 3 μήνες αρχίζεις να αισθάνεσαι μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να «ρισκάρεις» χορευτικά. Αυτό μόνο καλό μπορεί να σου κάνει και σε άλλους τομείς της ζωής σου!

Η δική μου εμπειρία λέει ότι ξεκινώντας η μουσική και ο χορός, εκτός όλων των άλλων, αρχίζουμε αυτόματα όλοι να χαμογελάμε. Πως το εξηγείς;

Αυτό ναι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε αυτό τον χορό! H μουσική αυτή από μόνη της είναι που δημιουργεί αυτή την ευφορία και το διασκεδαστικό κλίμα. Είναι πολύ παιχνιδιάρικη και αν θέλουμε να το αναλύσουμε περισσότερο μουσικά, οι swing μπάντες τονίζουν τις άρσεις επομένως δημιουργείται αυτό που λέμε “swing feel”  και τα κομμάτια σουινγκάρουν! Είναι ανεβαστικά και χαρούμενα!

Στον ρυθμό της τζαζ με ρετρό αέρα. Πόσο διασκεδαστική κάνει την όλη εμπειρία αυτό;

Προσωπικά πάντα με γοήτευαν οι παλιές εποχές! Τότε που ο κόσμος πήγαινε καλοντυμένος στις μεγάλες αίθουσες χορού και έπαιζαν live οι Swing Big Bands. Τότε που όλα ήταν λίγο πιο αθώα αλλά και μυστηριώδη. Στις μέρες μας όλη αυτή η αναβίωση μοιάζει σαν ένα παιχνίδι όπου μπορείς να αλλάξεις για λίγο ρόλο, να ντυθείς, να πας σε ένα ρετρο πάρτι και να νιώσεις για λίγο κομμάτι μιας δεκαετίας με πολύ στιλ και φινέτσα. Έχει και αυτό τη γοητεία του. Ξεφεύγεις από την καθημερινότητα του σήμερα και μεταμφιέζεσαι. Αν πάλι δε σε τρελαίνει αυτό σαν ιδέα μπορείς απλά να κρατήσεις κάποια ρετρό στοιχεία σε μια σύγχρονη κατά τα άλλα εμφάνιση.

Υπάρχουν τάσεις στον χορό;

Πάντα υπήρχαν τάσεις στο χορό, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται από τις τάσεις στη μουσική της κάθε δεκαετίας. Στα 20s χόρευαν Charleston, 30s 40s Lindy hop Swing, στα 50s rock n’ roll, 60s shake και twist, 70s ήταν το flower power, το Woodstock, οι funk επιρροές, στα 80s η Disco, στα 90s το Rock και τα τελευταία χρόνια καθώς η μόδα κάνει κύκλους, έχουν επανέλθει παλιές τάσεις αλλά με μια πιο φρέσκια ματιά. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά είδη μουσικής στις μέρες μας που χορεύονται πιο ελεύθερα και δεν έχουν αυστηρά χορευτική δομή όπως η ηλεκτρονική μουσική. Αλλά ακόμα και το σημερινό Shuffle dance που γίνεται χαμός στο Tik Tok ειδικά σε νεότερες ηλικίες ή το Electro Swing έχουν σα βάση τους πολλά χορευτικά jazz steps του τότε!

Περιορισμοί στην ηλικία; Όλοι μπορούν να χορέψουν swing;

Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία αρκεί να έχεις όρεξη και κέφι να μάθεις! Υπάρχουν επιλογές για όσους θέλουν πιο γρήγορα κομμάτια με πιο challenging φιγούρες και υπάρχουν και τρόποι να χορέψει κανείς αυτά τα γρήγορα κομμάτια πιο ξεκούραστα.

Βλέπουμε άντρες διαφόρων ηλικιών, απενοχοποιημένους,  να έρχονται στα μαθήματα. Πως το σχολιάζεις;

Σε αυτό το χορό οι άντρες συνήθως ονομάζονται leaders και οι γυναίκες followers. O άντρας οδηγεί το χορό και η γυναίκα ακολουθεί. Επομένως οι leaders παίρνουν πρωτοβουλία και αυτό αρέσει στους άντρες. Επίσης στη δεκαετία του ’30 οι άντρες ήταν πολύ κομψοί και σίγουρα σε όσους αρέσει αυτό το vintage στιλ, τους αρέσει και η μουσική επομένως εύκολα θα δοκιμάσουν έναν τέτοιο χορό. Νομίζω πως στις μέρες μας θεωρείται ατού για έναν άντρα το να ξέρει να χορεύει.

Συμπαρασύρει και τα μουσικά δρώμενα; Μπάντες νεο-swing και τζαζ χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί…

Η Swing κοινότητα στις μέρες μας είναι πολύ μεγάλη και πολύ δεμένη σε όλο τον κόσμο. Επομένως σίγουρα για να μπορέσει όλος αυτός ο κόσμος να χορέψει και να διασκεδάσει γίνονται πολλά φεστιβάλ Swing και πάρτυ με live μουσική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι χορευτές χορεύουν είτε ζευγαρωτά είτε μόνοι τους και πειραματίζονται με τη jazz μουσική κάνοντας jam circles (κύκλος όπου μπαίνει όποιος θέλει και χορεύει) με αυτοσχεδιασμό. Σε πολλά μαγαζιά της Αθήνας, το φαγητό συντροφεύει μια ωραία Swing jazz μπάντα και οι Δήμοι φωνάζουν τους χορευτές για να διασκεδάσουν τον κόσμο σε πολλά από τα events τους. Συμμετέχουμε και σε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αναβιώνουν μουσικά εκείνη την εποχή με νέο πιο σύγχρονο ήχο.

Πως αντιμετωπίζετε την covid εποχή; Θα σταματήσουμε να χορεύουμε;

Το μότο μας όλο αυτό το διάστημα είναι ένα. «Δε σταματάμε να χορεύουμε!» Τηρούμε τις αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας χορεύοντας με μάσκες, με σωστό εξαερισμό ή και έξω όσο ο καιρός το επιτρέπει. Στα μαθήματα είμαστε με σταθερά ζευγάρια, χρησιμοποιούμε αντισηπτικό για τα χέρια και απολυμαίνουμε τις αίθουσες. Δυστυχώς πάρτι δεν μπορούν να γίνουν αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να εξασκηθούμε με το ζευγάρι μας ή και μόνοι μας χορεύοντας solo jazz και να είμαστε πανέτοιμοι όταν όλα αρχίσουν και πάλι! Ο χορός φέρνει αισιοδοξία και χαρά, μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα επομένως ειδικά σε περιόδους κρίσης επιβάλλεται για να μας ανεβάζει την ψυχολογία!

Twist, Stretch, Heal  το μότο του HobNob. Πες μας τι ετοιμάζετε;

Twist γιατί στο Hobnob χορεύουμε. Stretch γιατί κάνουμε εναλλακτική τρισδιάστατη άσκηση. Heal για τους διαλογισμούς και όλες τις ενεργειακές θεραπείες και τα σεμινάρια που αγαπάμε να διοργανώνουμε. Έχουμε προσαρμοστεί πλήρως στη δεδομένη κατάσταση και ο κόσμος στο χώρο μας, αισθάνεται ασφαλής με όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει υποχρεωτικά και μη. Για τη νέα σεζόν ετοιμάζουμε εκπαιδευτικό στη Yoga, πολλά ενεργειακά workshops, “Speakeasy” events με προσκλήσεις, swing και yoga retreats στη φύση με περιορισμένες συμμετοχές και φυσικά online μαθήματα. Και πολλά άλλα, που αν θέλετε να μαθαίνετε θα πρέπει να μας ακολουθήσετε!

HobNob, Πρίγκηπος Πέτρου 39, Γλυφάδα, Τηλ. 213 0418585 – http://www.hobnob.gr/ – Εγγραφή στο Newsletter μας [email protected]  – Facebook: Hobnob – Instagram: hobnob_studio

Συνέντευξη Τζένη Φραγκούλη