Εκδήλωση για τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού οργανισμού Taglit Birthright Israel στην Αθήνα – με την παρουσία του πρώην Προεδρου του Ισραήλ Reuven Rivlin

Με επίτιμο καλεσμένο τον πρώην Πρόεδρο του Ισραήλ Reuven Rivlin, επισφραγίστηκε η επίσημη έναρξη της παρουσίας της Joseph Sassoon Group και του εκπαιδευτικού οργανισμού TaglitBirthright Israel στην Ελλάδα σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στo Grand Hyatt με οικοδεσπότη τον Προέδρο του οργανισμού στην χώρα μας, κ. David Sassoon και με την παρουσία κορυφαίων Ισραηλινών επενδυτών και ηγετικών προσωπικότητων από τις εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Taglit στην Ευρώπη, κ. Doron Zentner, και ο Πρόεδρός του στην Ελλάδα, κ. David Sassoon απένειμαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βραβείο του Φίλου του Ισραήλ, που παρέλαβε εκ μέρους του η βουλευτής Κατερίνα Μονογιού.

Ο κ. David Sassoon Εκτελεστικός Πρόεδρος της επενδυτικής τράπεζας του Ομίλου Joseph Sassoon με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία άνοιξε πρόσφατα υποκατάστημα στην Αθήνα, μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό κύριο Μητσοτάκη για τη σταθερή υποστήριξή του προς το Κράτος του Ισραήλ και την προστασία του στην εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας.

…Το Taglit είναι κάτι περισσότερο από εκπαιδευτικός οργανισμός, καλλιεργεί την ελπίδα, την φώτιση και την ενθάρρυνση να χτίσουμε γέφυρες γνώσης και κατανόησης. Η σχέση μεταξύ του εβραϊκού και του ελληνικού λαού υπερβαίνει το χρόνο και το χώρο, είναι αρχαία, καθώς ανάγεται στους Βιβλικούς χρόνους.

…Ο ελληνικός λαός μάς άνοιξε τις καρδιές και τα σπίτια του. Πιστεύουμε ακράδαντα στην οικονομική ασφάλεια και άμυνα της Ελλάδας και είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Επιθυμούμε να προωθήσουμε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές μας σχέσεις, καθώς και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των λαών μας προς όφελος και των δύο χωρών. Τούτου λεχθέντος, αυτός ο δεσμός είναι τόσο σημαντικός, που πιστεύουμε ότι μια ισχυρή ελληνοϊσραηλινή σχέση δεν θα είναι μόνο καλή και για τις δύο χώρες, αλλά και κρίσιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής. Η γιαγιά μου και ο πατέρας μου, γεννήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και γι’ αυτό θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο Έλληνα και αγαπώ την Ελλάδα. Είμαι περήφανος Εβραίος, είναι δώρο για μένα το ότι γεννήθηκα Εβραίος, αλλά είμαι εξίσου υπερήφανος για την ελληνική μου κληρονομιά. Ο Θεός να ευλογεί την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Ο τέως Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Reuven Rivlin guest speaker της βραδιάς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ σε αυτόν τον εορτασμό του Taglit, στην πατρίδα μιας από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες, με ηλικία μεγαλύτερη των 2.000 ετών!

Την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2018, για να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και να βάλουμε τον ακρογωνιαίο λίθο του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, μίλησα για τη σημασία της τεκμηρίωσης της πλούσιας ιστορίας της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας και για την προστασίας της μνήμης των αδελφών μας, ανδρών και γυναικών, που δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

…Απέναντι στον αυξανόμενο αντισημιτισμό στην Ευρώπη (και σε όλο τον κόσμο) πρέπει να σταθούμε ενωμένοι. Πρέπει να δείξουμε μηδενική ανοχή σε όλες τις μορφές αντισημιτισμού, ρατσισμού και μίσους, είτε στους δρόμους, είτε στο διαδίκτυο, είτε στις αίθουσες της εξουσίας.

Tο Taglit ανέλαβε να ενισχύσει τις γέφυρες μεταξύ των νεότερων γενιών της διασποράς και του κράτους του Ισραήλ, σε μια εποχή που αυτή η σχέση δεν είναι πλέον δεδομένη».

Ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Noam Katz, τόνισε μεταξύ άλλων: «”Να γνωρίζεις από πού έρχεσαι και πού πηγαίνεις”. Το παλιό αυτό εβραϊκό ρητό δείχνει τη σημασία της ταυτότητας. Η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των Εβραίων σε όλο τον κόσμο και του κράτους του Ισραήλ είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης της ταυτότητάς μας. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή του Taglit-Birthright.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ βαθαίνουν ολοένα και πιο πολύ σε όλους τους τομείς, στις ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων, στην άμυνα, στον πολιτισμό, στην υψηλή τεχνολογία, στην οικονομία, το εμπόριο, στον τουρισμό, στον αθλητισμό και στις ανθρώπινες επαφές. Η Ελληνο-Εβραϊκή Διασπορά έχει να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς λειτουργεί ως γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Έλληνες Εβραίους σημαίνει και εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης , Όλγα Κεφαλογιάννη και ο σύζυγός της, η Κατερίνα Μονογυιού.

Επιπλέον, επιχειρηματίες από την Ελλάδα και Ισραήλ τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ενίσχυσης των δεσμών Ελλάδας – Ισραήλ : ανάμεσά τους, ο Σάμι Φάις, ο Νισσήμ Μιγιόνης, η Ειρήνη Βενιάμη Μάνγκου και ο αδελφός της Ζαννής Βενιάμης απο τον ναυτιλιακό κόσμο, η Zήνα Μαυροειδή, η Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου «Μαρία Κάλλας», Λιάνα Σκουρλή, η Ιωάννα Γκελεστάθη, επικεφαλής Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη, ο Dror Bin, CEO της Ισραηλινής Αρχής Καινοτομίας, ο Πρόεδρος του Ισραηλινού Ινστιτούτου Εξαγωγών, πρώην βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Ισραήλ-Ελλάδας, Ayelet Nahmias-Verbin, οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων «Brown», Leon Avigad και Meni Waizman, και δύο θρυλικοί παίκτες του μπάσκετ της εθνικής Ισραήλ και της Μακάμπι Τελ Αβίβ, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1977 και το 1981, οι Motti Aroesti και Mickey Berkowitz.

Ο Taglit – Birthright Israel  είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με στόχο την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Εβραϊκή διασπορά. Προσφέρει στα μέλη της Διασποράς, δωρεάν δεκαήμερες εκδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ισραήλ. Το πρόγραμμά του λειτουργεί ως παράδειγμα για τον τρόπο ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της Πατρίδας και της Διασποράς. Ο Taglit προσφέρει μια ακόμη διάσταση στις σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ της Ελληνοεβραϊκής διασποράς και του κράτους του Ισραήλ.