Πρόσβαση στα εμβόλια, στόχος της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Την ισότιμη πρόσβαση όλων στα εμβόλια, έχει σαν στόχο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποφάσισε να προσχωρήσει στον μηχανισμό COVAX, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.  Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα Κυριακίδου, «Μόνο εάν συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πνεύμα αλληλεγγύης, μπορούμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Χρειαζόμαστε μια διεθνή προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς και, σήμερα, αποδεικνύουμε ότι η “Ομάδα Ευρώπη”η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ— είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την επιτυχία του μηχανισμού COVAX και να διευκολύνει την πρόσβαση σε εμβολιασμό με ισότιμο τρόπο για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο». Ο μηχανισμός COVAX, του οποίου ηγείται η Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποιήσεις (GAVI), ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Επιδημιολογικής Ετοιμότητας (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει ως στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων κατά της COVID-19 και τη διασφάλιση δίκαιης και ισότιμης πρόσβασης για κάθε χώρα στον κόσμο.

Η συμμετοχή της ΕΕ στον COVAX θα λειτουργεί συμπληρωματικά στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με εταιρείες εμβολίων, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας των παρασκευαστών εμβολίων και τη συμβολή στις παγκόσμιες προσπάθειες. Στο πλαίσιο κοινής δέσμευσης της ΕΕ (Επιτροπή, κράτη μέλη και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδίως ΕΤΕΠ) για την κινητοποίηση πόρων για την παγκόσμια αντίδραση στον κορωνοιό, η Επιτροπή μέσω της «Ομάδας Ευρώπη» προτίθεται να δώσει έως και 400 εκατ. ευρώ σε μορφή εγγυήσεων για την υποστήριξη του COVAX. Οι λεπτομερείς όροι και οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά της ΕΕ θα καθοριστούν κατά τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον κα Κυριακίδου, η «Ομάδα Ευρώπη» θα αξιοποιήσει την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους της στο πλαίσιο του COVAX, με στόχο την επιτάχυνση και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της παρασκευής εμβολίων για τους πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε φτωχές και πλούσιες χώρες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή ομιλία της τόνισε ότι η παγκόσμια συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να υπερκεράσουμε την παγκόσμια πανδημία. «Είδαμε ότι ο κόσμος ένωσε τις προσπάθειές του στο πλαίσιο της παγκόσμιας αντίδρασης στον κορωνοϊό και της εκστρατείας “Παγκόσμιος στόχος: ενωμένοι για το μέλλον μας”. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περίπου 16 δισ. ευρώ, ενώ οι πλέον ταλαντούχοι ερευνητές καθώς και οργανισμοί συνενώνουν τις προσπάθειές τους για την παροχή εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών, προς το καθολικό κοινό καλό. Σήμερα, η Επιτροπή ανακοινώνει συνεισφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ στον COVAX, με στόχο τη συνεργασία για την αγορά μελλοντικών εμβολίων προς όφελος των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Είμαι πεπεισμένη ότι αυτό θα μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας: να νικήσουμε, μαζί, αυτόν τον ιό, σημείωσε η κα φον ντερ Λάιεν. Ενώ, η επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, Γιούτα Ουρπιλάινεν, επεσήμανε ότι μόνο με την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα θέσουμε τέλος στην πανδημία και θα εξασφαλίσουμε βιώσιμη ανάκαμψη. Γι’ αυτό όπως είπε η συνεργασία των χωρών-μελών είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη και υγιέστερη ανοικοδόμηση.

Κείμενο Ανθή Αγγελοπούλου