Το Jack Daniel’s μπέρμπον δεν είναι τυχαία υπέροχο, εξηγεί ο Chris Fletcher αποσταγματοποιός του εμβληματικού Ουίσκι

Γνωρίσαμε τον αποσταγματοποιό του υπέροχου Jack Daniels μπέρμπον, μίλησε για τα μυστικά της  παραγωγής του που παραμένει η ίδια  εδώ και 151 χρόνια και δοκιμάσαμε σε  blind tasting  τις διαφορετικές προσωπικότητες των ουίσκι της οικογένειας Jack Daniel’s!

της Τζένης Φραγκούλη

Οι λάτρεις των spirits είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά επαγγελματίες του χώρου απ’ όλο τον κόσμο που επισκέφτηκαν την Αθήνα με αφορμή το φετινό 8ο Athens Bar Show. Μεταξύ αυτών, κατευθείαν από το θρυλικό αποστακτήριο του Jack Daniels, ο Chris Fletcher, Assistant Master DistillerΤον γνωρίσαμε και μας μίλησε για τα μυστικά της παραγωγής του Jack Daniels, όπου παράγεται η πιο αυθεντική οικογένεια whiskey, εδώ και 151 χρόνια! Μέσα από ένα blind tasting, υπό την καθοδήγηση του Chris Fletcher είχαμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τις ξεχωριστές προσωπικότητες του Jack Daniels Οld Νo.7 με την χαρακτηριστική ασπρόμαυρη ετικέτα, του Gentleman Jack και του Jack Daniels Single Barrel και να απολαύσουμε τη χαρακτηριστική τους γεύση και το «γεμάτο» άρωμα τους.

O Chris Fletcher μεγάλωσε στην πατρίδα του Jack Daniels, το Lynchburg Tennessee, περνώντας τα Σαββατοκύριακα του στις αποθήκες και τα πατώματα των αποστακτήριων του  Jack Daniels  με τον παππού του, πέμπτο Master Distiller του Jack Daniels. Μιλάει με μεγάλη περηφάνια για την δουλειά του και για το γεγονός ότι είναι οι μόνοι που παράγουν ουίσκυ με τον παραδοσιακό τρόπο και αυτό το κάνει μοναδικό και  το πιο best seller ουίσκι στον κόσμο.

Παρόλο που το αποστακτήριο συνεχίζει να μεγαλώνει, ο Chris Fletcher υπερηφανεύεται γιατί κάθε νέο μπουκάλι  Jack Daniels Οld Νo.7 που δοκιμάζει, έχει ίδια γεύση με  το τελευταίο. “Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια μέθοδο και διαδικασία παραγωγής που ακολουθούσε και ο παππούς μου. Ξεκίνησε το 1957. Τώρα έχουμε καλύτερο εξοπλισμό, περισσότερες γνώσεις και περισσότερη τεχνογνωσία. ”

Μας εξήγησε όμως ότι δεν χρησιμοποιούν το ίδιο βαρέλι δεύτερη φορά. Τα βαρέλια τα φτιάχνουν μόνοι τους αγοράζοντας μόνο το ξύλο βελανιδιάς. Ο ζεστός καιρός του Tennessee παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία παλαίωσης του ουίσκι, ενώ η πηγή με το δροσερό νερό που χρησιμοποιείται για  όλη την παραγωγή του ουίσκι “τρέχει” κάτω από τις εγκαταστάσεις τους σε σταθερή θερμοκρασία 13 βαθμών. Το δε χαρακτηριστικό τετράγωνο μπουκάλι  του No7, ευφυής ιδέα του δαιμόνιου Daniel για να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ουίσκι και να μην κυλάει το μπουκάλι και σπάει, συνέβαλε σημαντικά στην αναγνωρισιμότητά του, στο marketing του brand και στην μεγάλη επιτυχία του.

Μέσα από την διαδραστική παρουσίαση, ο Chris Fletcher μας “ταξίδεψε” στο  Tennessee και απολαύσαμε διά χειρός του γνωστού bartender και Jack Daniels Cocktail Master, Γιάννη Πετρή  τα υπέροχα Jack Daniels cocktails:

Jack Sour το οποίο φτιάχνεται με 50ml Jack Daniel’s No7, 30ml φρέσκο χυμό λεμονιού, 20ml σιρόπι ζάχαρης, 2 dashes Angostura bitters, μια φλούδα πορτοκάλι για γαρνιτούρα και προτεινόμενο σερβίρισμα σε ποτήρι old fashioned.

Jack Old Fashioned το οποίο φτιάχνεται με 50ml Jack Daniel’s No7, 20ml σιρόπι σφενδάμου, 1 δόση αρωματικά bitters, ή bitter ροδάκινου μια φλούδα πορτοκάλι για γαρνιτούρα και προτεινόμενο σερβίρισμα σε ποτήρι old fashioned.

Οι whiskey lovers αγαπούν το Jack Daniels και δεν έχουν άδικο. Πολύ καλό και ιδιαίτερο το Jack Daniels Tennessee Honey,  ένα blend  του εμβληματικού ουίσκι με λικέρ μελιού που οι ίδιοι παράγουν.

#MeetTheJackFamily

 Facebook: Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

Instagram: jackdaniel’s_greece