Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη

To Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη ανακοινώνει την έναρξη δυο νέων εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων, το «Hephaistos SummerSchool» και το «Jewelry Artist in Residence Program» – JaIR – τα οποία εγκαινιάζονται για πρώτη φορά σε Μουσείο, σε παγκόσμιο επίπεδο.

της Μαυρέτας Πολίτη

Το «Hephaistos Summer School»www.jss.gr, αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία στην Ιστορία του Κοσμήματος, ως ένα πιστοποιημένο πρόγραμμα, διάρκειας δύο εβδομάδων.

Το πρόγραμμα διδασκαλίας περιλαμβάνει διδακτική στην Ιστορία του Κοσμήματος, την Κλασσική Αρχαιολογία, το Σύγχρονο Εικαστικό Κόσμημα και τις Τεχνικές Δημιουργίας Κοσμήματος. Τα μαθήματα παραδίδονται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ παρέχει ακαδημαϊκή πιστοποίηση από το Hellenic AmericanUniversity, http://hauniv.edu/.

Η παρακολούθηση του προγράμματος γίνεται στην αγγλική γλώσσα. Το «Hephaistos Summer School» ξεκινά τον Ιούνιο 2018.

Το «JewelryArtist in Residence Program» – JaIR, απευθύνεται σε καλλιτέχνες που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τα πεδία έρευνας και δημιουργίας τους, συμμετέχοντας σε δημόσιες δράσεις, μέσω της αλληλεπίδρασής τους με το μουσειακό κοινό και άλλους καλλιτέχνες. Το JaIR προσφέρει σε καλλιτέχνες εύφορο έδαφος για νέες δημιουργίες και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων γύρω από το εικαστικό κόσμημα και τις διακοσμητικές τέχνες.

Το πρόγραμμα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν τα πεδία της έρευνάς τους και το αίσθημα της δημιουργίας, ενώ ξεδιπλώνει νέες πηγές έμπνευσης και εφαρμογής στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη προτρέπει τους καλλιτέχνες να ανακαλύψουν νέες πρακτικές, μέσα σε ένα χώρο τέχνης, ανοιχτό στο κοινό: η αλληλεπίδραση με το μουσειακό κοινό, η χρήση νέων υλικών και εργαλείων, αλλά και η εμπειρία της δημιουργίας μέσα σε ένα νέο, για αυτούς, περιβάλλον, βοηθούν τον καλλιτέχνη να δημιουργήσει και να ενσωματώσει νέα, ιδιαίτερα στοιχεία στα έργα του. Με το Jewelry Artist in Residence Programτο ΜΚΗΛ επιχειρεί να διευρύνει το πολιτιστικό υπόβαθρο του δημιουργού, προσφέροντας άμεση και ελεύθερη συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα, ελεύθερη πρόσβαση στην ερευνητική βιβλιοθήκη  και παρέχοντας  όλα τα απαραίτητα μέσα για την ανακάλυψη νέων καλλιτεχνικών οριζόντων. Το Jewelry Artist in Residence Program λαμβάνει χώρα στα δύο νέα Ζωντανά Εργαστήρια Μεταλλοτεχνίας και Εικαστικών και Παραδοσιακών Τεχνών του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, ακολουθώντας το ωράριο λειτουργίας του μουσείου.

Στους καλλιτέχνες παρέχεται πλήρως εξοπλισμένος χώρος δημιουργίας και ελεύθερη πρόσβαση στις μόνιμες συλλογές  και το Αρχείο του μουσείου.

Σημειώνουμε ότι το summer school διδάσκεται μόνο στην αγγλική ενώ οι συμμετέχοντες στο JaIR, πρέπει να έχουν γνώσεις της αγγλικής γλώσσας. Για το summer school οι πληροφορίες βρίσκονται αναλυτικά στο www.jss.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την διεύθυνση του Μουσείου ηλεκτρονικά στο: [email protected] ή τηλεφωνήστε στο 2109221044.

http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr

http://jss.gr