Παίζουμε Χώρες;

Το βιβλίο “Παίζουμε Χώρες”, της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, αφηγείται μια ιστορία για παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι “Χώρες”, ένα παιχνίδι “της γειτονιάς”  της παιδικής  ηλικίας της συγγραφέως, αναφέρεται στην ξενοφοβία και τα συναισθήματα που γεννά, αλλά όχι μόνο. Ο κύριος Ευτύχης, ο Μάγος της οδού Ελπίδας, μαθαίνει στα παιδιά της γειτονιάς αυτό το καινούριο παιχνίδι στο οποίο, όποιος κερδίζει, παίρνει κομμάτια απ’ τις χώρες των άλλων. Όποιος χάνει στο τέλος μένει χωρίς χώρα. Το παιχνίδι αυτό παίζεται πολύ εύκολα, με μια μπάλα κι ένα ξυλαράκι. Όμως, πώς είναι στ’ αλήθεια να χάνεις τη χώρα σου;

Η Χρυσάνθη μας εξηγεί: ” Πηγή έμπνευσης της ιστορίας με τον τίτλο “Παίζουμε Χώρες;” υπήρξε φυσικά το προσφυγικό ζήτημα με τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια και τις πολλές και αντικρουόμενες και συχνά ακραίες απόψεις που σχετίζονται με αυτό.  Ένιωθα όμως πως ο τρόπος με τον οποίο  όφειλα να προσεγγίσω αυτό το θέμα με τις τόσο πολλές και τόσο διαφορετικές αποχρώσεις, δεν θα έπρεπε να είναι σε καμία περίπτωση «διδακτικός», αλλά ένας τρόπος που θα έδινε στους αναγνώστες την ευκαιρία να σκεφτούν και να διαμορφώσουν τη δική τους προσωπική ματιά, μέσα από μια μεγάλη συζήτηση που μπορεί να γίνει σε μια σχολική τάξη, με αφορμή  την ανάγνωση της ιστορίας.
Βέβαια, προφανώς και ο τρόπος που η ιστορία είναι δοσμένη αντικατοπτρίζει τη δική μου άποψη και τα δικά μου πιστεύω, αλλά προσπάθησα, ελπίζω, να αφήσω χώρο και ελευθερία για να εκφραστούν διαφορετικές γνώμες, θέτοντας ως μοναδικό δεδομένο το να μη θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο! Ταυτόχρονα, η ιστορία αποτελεί και μια αφορμή για να σκεφτούν τα παιδιά πώς οραματίζονται τον κόσμο στον οποίο θα ζήσουν ως ενήλικες. Μπορούν να τον φανταστούν, να γράψουν γι’ αυτόν, να τον ζωγραφίσουν. Πώς θα είναι αυτός ο κόσμος, για ποιους θα έχει χώρο, τι  θα απορρίπτει και γιατί. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δοσμένη η ιστορία βασίστηκε σ’ ένα παιχνίδι της παιδικής μου ηλικίας που το ονομάζαμε «Χώρες», ένα αγαπημένο παιχνίδι της γειτονιάς, αλλά κι ένα παιχνίδι που μπορεί εύκολα να παιχτεί στην αυλή ενός σχολείου! Μια μπάλα, ένα κομμάτι κιμωλία ή ένα ξύλο είναι αρκετά!”

Το “Παίζουμε Χώρες” είναι το δεύτερο βιβλίο της Χρυσάνθης Πρωτοψάλτου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, με ήρωες τον κύριο Ευτύχη και τα παιδιά της οδού Ελπίδας. Στη γειτονιά, στο παιχνίδι ή στο σχολείο, η παρέα των παιδιών έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικούς προβληματισμούς και θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη κοινωνία. Όμως με σύμμαχο τη φαντασία και τη βοήθεια του  κυρίου Ευτύχη, του “Μάγου της γειτονιάς” τα παιδιά της οδού Ελπίδας καταφέρνουν να βρουν τη λύση.

Η Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου γεννήθηκε το 1973 στη Βέροια. Σπούδασε στο ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας της Σ.Ε.Υ.Π. Θεσσαλονίκης απ’ όπου αποφοίτησε το 1996. Εδώ και δώδεκα χρόνια δουλεύει στον δημοτικό παιδικό σταθμό του Μακροχωρίου Ημαθίας, όπου και ζει, με τον σύζυγό της και τους δύο γιους τους.

Άλλα παιδικά βιβλία της που έχουν εκδοθεί είναι: Ο Μικρός Γαλάζιος Δράκος  εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί», 2008  –  Η Καμηλοπάρδαλη Με Τις Εφτά Ουρές εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί» 2009 – Η Μάγισσα Κρεμμυδομπιζέλω Και Οι Καροτίνοι εκδόσεις «Μοντέρνοι Καιροί» 2010 – Η Μάγισσα Κρεμμυδομπιζέλω Και Οι Καροτίνοι  εκδόσεις  «Χάρτινη Πόλη» 2016 – Η Μάγισσα Γύρισα Μαγείρισσα εκδόσεις «Γράφημα» 2017 – Ο Μάγος του 13 εκδόσεις «Μεταίχμιο» 2019  – Παίζουμε Χώρες; εκδόσεις «Μεταίχμιο»2020 – Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς (λαϊκό παραμύθι:-συμμετοχή σε συλλογικό έργο) ψηφιακή έκδοση ebooks4greeks

 

Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου – Παίζουμε «Χώρες»;

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου

Κατηγορία: Λογοτεχνία για παιδιά

Σειρά: Διαβάζω ιστορίες

Ηλικία: από 7 ετών

Χρόνος έκδοσης: Μάρτιος 2020