Phillip Moffitt: Ο πρώην ιδιοκτήτης και διευθυντής του περιοδικού Esquire που τα παράτησε όλα για να βρει το νόημα της ζωής

Ο Phillip Moffitt μοιράζεται μαζί μας τις 10 αξίες του για μια καλύτερη ζωή. Ο πρώην ιδιοκτήτης και διευθυντής του Esquire, πάλεψε με τους δαίμονές του και τα κατάφερε. Βρήκε την εσωτερική ισορροπία του, την γαλήνη και την ευεξία που επιζητούσε. Διδάσκει και βοηθά όσους επιθυμούν να πράξουν το ίδιο.

της Τζένης Φραγκούλη

Ήταν 40 χρονών όταν τα παράτησε όλα και αποχώρησε από την πετυχημένη καριέρα του ως CEO και Editor in Chief στο περιοδικό Esquire. Άφησε πίσω την άνετη ζωή, την ασφάλεια, την οικονομική άνεση για να βρει το νόημα και την χαρά που έλειπαν από την ζωή του.

“Ήταν καλά” παραδέχεται ο ίδιος, “…και είχα πολλά προνόμια, μου έλειπε όμως ένα βαθύτερο νόημα, ένας σκοπός”.   Η αλήθεια είναι ότι είχε πνευματικές ανησυχίες από πολύ νέος, οπότε και ξεκίνησε να εξασκείται στην γιόγκα και τον διαλογισμό. Δεν ασχολήθηκε όμως τότε επαγγελματικά με αυτό καθώς τον κέρδισε η λαμπερή ζωή των media.  Μια ζωή με συγκινήσεις και πολλά πλεονεκτήματα. Μέσα στην αφέλειά του όμως, όπως παραδέχεται και πάλι ο ίδιος, δεν είδε ότι όταν αγόρασε το περιοδικό Esquire, αυτό ήταν κοντά στην πτώχευση και για να το σώσει αναγκάστηκε να δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα, με απίστευτα ωράρια για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η προηγούμενη εμπειρία του στις ασκήσεις χαλάρωσης, αναπνοής και ευεξίας,  χρησίμευαν μόνο για να το βοηθούν να τα βγάζει πέρα με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και ζωής που είχε επιλέξει.

Τρία χρόνια μετά, το περιοδικό κατάφερε τελικά να ορθοποδήσει και μάλιστα να γίνει επιτυχία. Η ικανοποίηση για τον Phillip ήταν μεγάλη, ειδικά μετά από τόσο στρες που είχε περάσει και τόση καταπόνηση που είχε υποστεί. Ήταν τότε όμως που ένιωσε ότι βρισκόταν σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής του και έπρεπε να πάρει μια απόφαση.  Ήταν κατά την διάρκεια ενός meeting εκδοτών της Αμερικής που σηκώθηκε από το τραπέζι, χαιρέτησε και αποχώρησε. Η απόφαση είχε παρθεί.

Πούλησε το περιοδικό και άρχισε την περιπέτεια της εσωτερικής αναζήτησης.  Οι New York Times, το Vanity Fair, το  New Yorker, όλοι έμειναν άφωνοι και δεν μπορούσαν να εξηγήσουν την απόφασή του.  Στέλνοντας ρεπόρτερς και  δημοσιογράφους προσπαθούσαν να ρίξουν φως στην ιστορία και άρχισαν να ψάχνουν για οικονομικά σκάνδαλα ή για την περίπτωση να είχε αρρωστήσει σοβαρά, να είχε καρκίνο. Δεν μπορούσαν αλλιώς να κατανοήσουν την πράξη του. Παράτησε δόξα, χρήματα, δύναμη για να βρει το νόημα της ζωής. Ακατανόητο τότε. Απολύτως κατανοητό αρκετά χρόνια αργότερα.

Ο Phillip με πολύ κόπο και προσπάθεια βρέθηκε στον σωστό δρόμο, στον δρόμο που ήταν η πραγματική και βαθιά επιθυμία του να βρεθεί. Δεν ήταν καθόλου εύκολο αλλά τα κατάφερε.

Από τότε, ο Phillip Moffitt καταπιάστηκε με την αναζήτηση της εσωτερικής αλήθειας, μελέτησε την Βουδιστική φιλοσοφία και έκανε πράξη ζωής τον διαλογισμό. Ενδιαφέρθηκε για την σύνδεση μυαλού σώματος, μελέτησε τις πρακτικές της γιόγκααναλυτική ψυχολογία (Γιουνγκιανή) και τεχνικές σωματικής θεραπείας. Εκπαιδεύτηκε ως δάσκαλος διαλογισμού, τον οποίο και διδάσκει σε ομαδικά workshops σε όλη την Αμερική. Το 2008 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο: Dancing with Life: Buddhist Insights for Finding Meaning and Joy in the Face of Suffering.  Το 2012 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του σχετικά με την Βουδιστική ψυχολογία  και τίτλο: Emotional Chaos to Clarity.

Ο Phillip Moffitt διδάσκει και εργάζεται πάνω στην δικής του εμπνεύσεως προσέγγιση που ονομάζει «life balance» με σκοπό να βοηθήσει όσους το επιθυμούν, να βρουν νόημα στην ζωή τους, να έχουν ευεξία στην καθημερινότητά τους και βαθιά ικανοποίηση μέσα τους.

Ο Phillip Moffitt, εξηγεί για τις επωφελείς για την ανάπτυξη της εσωτερικής ισορροπίας αξίες:

«Ακριβώς όπως έχουμε εξωτερικές προτεραιότητες στη ζωή μας, που καθοδηγούν στη λήψη αποφάσεων και στην επίτευξη στόχων, έχουμε και εσωτερικές προτεραιότητες. Οι αξίες σύμφωνα με τις οποίες ζούμε, μπορούν να θεωρηθούν οι εσωτερικές μας προτεραιότητες και μας καθοδηγούν στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε τις εξωτερικές μας προτεραιότητες, τους τομείς δηλαδή της ζωής μας στους οποίους επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο. Από την εμπειρία μου, οι άνθρωποι που δίνουν προσοχή στον εσωτερικό τους κόσμο, μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικοί στους άλλους τομείς της ζωή τους.

Στην καθημερινή μας πρακτική καλό είναι να αποφεύγουμε τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα συναισθήματα και καταστάσεις. Υποστήριξη για να το πετύχουμε μπορούμε να βρούμε και να μείνουμε πιστοί στις βασικές αξίες που καλλιεργούν την εσωτερική εξέλιξη, ωριμότητα και ευεξία.”

“Αυτές είναι οι δέκα αξίες που εγώ θεωρώ ιδιαίτερα επωφελείς για την ανάπτυξη της εσωτερικής ισορροπίας και της ευεξίας με διάρκεια:

  1. Να είστε ειλικρινείς και αληθινοί όταν μιλάτε. Να έχετε συναισθησία και συμπόνια για τον συνάνθρωπο όταν μιλάτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε πάντα τους «καλούς».  Όταν όμως έχετε κάτι δύσκολο να πείτε σε κάποιον, να το εκφράζετε με όσο το δυνατόν περισσότερη ειλικρινή ευγένια και καλοσύνη.
  2. Να είστε αληθινοί και αυθεντικοί. Πολύ συχνά, για να προστατεύσουμε το «εγώ» μας και μια «ψευδή υπερηφάνεια» προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας και αυτό που είμαστε, για αποδοχή, έγκριση ή για να είμαστε δημοφιλείς. Αυτή όμως δεν είναι έξυπνη στρατηγική αν ο στόχος είναι η ευεξία και η ευημερία. Φυσικά, χρησιμοποιούμε την λογική σκέψη στον λόγο και τις πράξεις μας και προσαρμόζουμε ανάλογα την συμπεριφορά μας. Αυτό, για να έχουμε ασφάλεια, να είμαστε αποτελεσματικοί, για να διατηρήσουμε τα όρια και την αξιοπρέπεια μας. Όταν όμως είσαι αυθεντικός αυξάνονται οι πιθανότητες να επηρεάσεις πραγματικά τους ανθρώπους και τις καταστάσεις. Αν πρόκειται για κάτι που δεν μπορείς να το αλλάξεις, τότε, αν είσαι αυθεντικός και αληθινός με τον εαυτό σου, το δέχεσαι και το προσπερνάς ευκολότερα.
  3. Να είστε ευγενικοί σε όλα όσα κάνετε και λέτε. Το να έχετε καλοσύνη δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες. Ακόμα κι αν πρέπει να είστε αυστηροί με κάποιον ή να τον απογοητεύσετε, μπορείτε να ενεργήσετε με τη μέγιστη δυνατή καλοσύνη. Μην συγχέετε την καλοσύνη με την προσποιητή ευγένεια των κοινωνικών συναναστροφών, η οποία έχει μεν κάποια θετικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι αυθεντική και δεν βοηθά κανέναν σε βάθος.
  4. Να είστε συμπονετικοί με εκείνους που υποφέρουν ή/και αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Να έχετε κατανόηση και αυτό θα σας γλιτώσει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.
  5. Να ενεργείτε και να κάνετε επιλογές σύμφωνα με την αρχή της ολότητας. Να έχετε επίγνωση ότι είστε μέρος κάτι μεγαλύτερου. Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε και βρεθείτε σε μεγάλη κυκλοφορία, να συνειδητοποιείτε ότι είστε μέρος αυτής της κυκλοφορίας. Το ίδιο και στο χώρο εργασίας, όπου εξαρτάστε από άλλους και οι άλλοι από εσάς. Έχοντας πάντα μια αίσθηση σύνδεσής με το όλον και τους άλλους ανθρώπους, προσβάλλεται η αίσθηση μοναξιάς που αποτελεί μέρος του ανθρώπινου υπαρξιακού μας δράματος.
  6. Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, τον σεβασμό στον εαυτό σας. Δώστε προσοχή σε αυτά που σας ενδιαφέρουν και προσαρμόστε τις προτεραιότητές σας αναλόγως. Ο σεβασμός στον εαυτό σας μπορεί να σημαίνει να μην κάνετε μια δουλειά που μισείτε.  Να μην παραμείνετε σε μια κατάσταση  που σας είναι δυσάρεστη και να φύγετε απο εκεί που δεν συμμερίζεστε τις αξίες των ανθρώπων που σας περιβάλλουν.  Επίσης, το να σέβεστε τον εαυτό σας μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αρνηθείτε να κάνετε οτιδήποτε έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες σας.
  7. Υιοθετήστε και διατηρήστε μια εξατομικευμένη, σε συμφωνία με αυτό που είστε, ισορροπία ζωής, ώστε να αφιερώνετε χρόνο κυρίως σε ότι πραγματικά ενδιαφέρει εσάς και μόνο εσάς. Αυτό απαιτεί όμως να γνωρίζετε καλά τι πραγματικά έχει αξία για εσάς και  πώς πρέπει να ξοδεύετε τον χρόνο και την ενέργειά σας.  Ο χρόνος και η ενέργειά σας είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. Ο χρόνος γίνεται εύκολα κατανοητός. Η ζωτική σας ενέργεια είναι ο εσωτερικός σας αποταμιευτήρας και είναι ανεξάρτητος από το χρόνο. Με την έννοια ότι αν κάνετε κάτι που δεν σας αρέσει και έρχεται σε αντίθεση με την καρδιά σας, ακόμα κι αν αυτό χρειάζεται λίγο χρόνο για να πραγματοποιηθεί, θα στραγγίξει την ενέργεια από μέσα σας. Ανάλογα, αν ξοδεύετε πολύ χρόνο κάνοντας κάτι που σας ενδιαφέρει ειλικρινά και το κάνετε με την καρδιά σας, η ποσότητα της ζωτικής  ενέργειας που θα αναλωθεί, είναι ελάχιστη.
  8. Μη σταματάτε να μαθαίνετε και να εξελίσσεστε (προσωπικά και/ή επαγγελματικά) σε κάθε στάδιο της ζωής σας. Οι άνθρωποι που εξελίσσονται τείνουν να ευημερούν. Αυτό είναι ένα κλειδί επιτυχίας είτε είστε ήδη επιτυχημένοι στην ζωή σας είτε όχι. Η επιτυχία δεν μετριέται μόνο σε υλικά αγαθά και ωραία συναισθήματα. Η δια βίου εξέλιξη και ωρίμανση έχει εφαρμογή πρώτα απ’όλα στο ίδιο σας τον εαυτό, για την ισορροπία, την ευτυχία και την ευεξία σας αλλά και σε όλες τις σχέσεις σας, ως γονέας, ως φίλος, ως συνοδοιπόρος κλπ.
  9. Να ζείτε το τώρα σε κάθε λεπτό της ζωή σας. Και δεν εννοώ την εξάσκηση του διαλογισμού που έχει την δυνατότητα να φέρνει σ’επαφή με την παρούσα στιγμή. Εννοώ να ζείτε το τώρα είτε αυτό είναι ευχάριστο, είτε δυσάρεστο, γιατί αυτή είναι η ζωή σας την συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράτε και όχι να αντιδράτε.
  10. Είστε υπεύθυνοι  για το σώμα σας, για την υγεία και την ευεξία σας. Οι επιλογές ζωής που θα κάνετε πρέπει να τα υποστηρίζουν και να προάγουν την ευημερία τους. Αυτό περιλαμβάνει σωστές επιλογές στους τομείς της διατροφής, της άσκησης, του ύπνου, της χαλάρωσης, της χαράς και του παιχνιδιού που έχουμε ανάγκη.”                                          Περισσότερα για τον Phillip Moffitt και την δουλειά του στο  www.lifebalance.org.