Η Συναισθηματική Διαλεκτική του Στέλιου Καλαθά

Η Συναισθηματική Διαλεκτική είναι μια μέθοδος υποκριτικής και συγχρόνως προσωπικής ανάπτυξης. Βοηθά το κάθε άτομο να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματα του, αλλά πάνω από όλα να μάθει να ζει όπως θέλει και όχι να ζει μέσα από τις ζωές των άλλων. Η μέθοδος έχει δημιουργηθεί και διδάσκεται από το γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Στέλιο Καλαθά εδώ και 17 χρόνια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο κ.λπ. Ο Στέλιος μάς άνοιξε τις πόρτες του Πολυχώρου του στο Μοναστηράκι και μαζί με αυτές και την καρδιά του. Και μας ταξίδεψε στην αναζήτηση του είναι μας, μέσα από τις πρακτικές του θεάτρου και της μουσικής.

Τι είναι ακριβώς η Συναισθηματική Διαλεκτική και πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με αυτή;

Όλα ξεκίνησαν από ένα εξαιρετικό σεμινάριο που είχα παρακολουθήσει στο κέντρο μελέτης αρχαίου δράματος στους Δελφούς. Αυτό το σεμινάριο μου άνοιξε πόρτες και κατάλαβα την σημαντικότητα των συναισθημάτων στην καθημερινότητά μας. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω μία μέθοδο που θα βοηθάει στην  διαχείριση των συναισθημάτων αλλά και στην σωστή έκφραση τους. Όλοι θέλουμε να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις, αλλά ξεχνάμε ότι οι ουσιαστικές σχέσεις χρειάζονται σωστή επικοινωνία. Έτσι λοιπόν πήγα στην Αμερική και έφερα ασκήσεις και τεχνικές που τις Συνδύασα με την θεατρική μου εμπειρία και δημιούργησα την «Συναισθηματική διαλεκτική», μια μέθοδο υποκριτικής και προσωπικής ανάπτυξης που 17 χρόνια τώρα βοηθάει στο να κάνουμε τη ζωή μας πιο συναρπαστική, στο να μάθουμε να αγαπάμε και να απελευθερώνουμε τον εαυτό μας και κυρίως στο να δίνουμε φως στα συναισθήματά μας.

Η μέθοδος αποτελείται από ξεχωριστές ενότητες και περιλαμβάνει ασκήσεις:

Διαφραγματικής αναπνοής και υποκριτικής
Στοιχεία αυτοσχεδιασμού, γλώσσα σώματος
Ικανότητες επικοινωνίας, σκηνική παρουσία
Ορθοφωνία
Θεατρικό παιχνίδι
Διαχείριση και έκφραση συναισθημάτων
Ενίσχυση αυτοπεποίθησης και διαμόρφωση προσωπικής εικόνας.

Στόχος της είναι η  σωστή διαχείριση κι έκφραση συναισθημάτων με βάση τους δείκτες συναισθηματικής νοημοσύνης και την αποτελεσματική χρήση των εργαλείων επικοινωνίας.

Η τέχνη είναι ένα μέσο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας;

Η τέχνη λειτουργεί πάντα θεραπευτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα αρχαία θέατρα ήταν χτισμένα δίπλα σε θεραπευτήρια. Ήταν  μέρος της θεραπείας για τους αρχαίους Έλληνες. Αυτό όμως για να επιτευχθεί χρειάζεται μία διαδρομή αυτογνωσίας και συζήτησης με το βαθύτερο εαυτό μας. Μας βοηθάει λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα και να συνομιλήσουμε μαζί του. Αν δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ενδοσκόπηση κι αν εμείς οι ίδιοι δεν μπούμε σε διαδικασία να μην τιμωρούμε συνεχώς τον εαυτό μας, αλλά να του γιατρέψουμε τις πληγές και να τον αγαπήσουμε περισσότερο, πως περιμένουμε από τους άλλους να μας αγαπήσουν και να μας καταλάβουν;

Με τους μαθητές ποια είναι η σχέση σου;

Με τους μαθητές μου από ένα σημείο και μετά γινόμαστε οικογένεια. Για να λειτουργήσει η μέθοδος της συναισθηματικής διαλεκτικής βασική προϋπόθεση είναι να Συνδεθούμε με την παιδικότητα μας. Αυτό το παιδί που κρύβουμε μέσα μας όλοι έχει ανάγκη από παιχνίδι, από γέλια, και από ένα περιβάλλον ασφάλειας και αγάπης. Από το πρώτο κιόλας μάθημα όποιος έρθει στην παρέα μας εισπράττει αυτά τα θετικά συναισθήματα. Και αρχίζει σιγά-σιγά να λειτουργεί η μέθοδος με εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Εκτός από τα μαθήματα τι άλλο κάνεις με τις ομάδες σου;

Ξεκινάμε πάντα με τις ασκήσεις που πρέπει να πω ότι είναι όλες βιωματικές. Είναι ασκήσεις – παιχνίδια, που σου αποκαλύπτουν κομμάτια που κρύβεις μέσα σου, που σε βοηθούν να ξεμπλοκάρεις μπλοκαρισμένα κέντρα, που σε μαθαίνουν να διεκδικείς τα θέλω σου και τα όνειρά σου. Εκτός λοιπόν από τις συναντήσεις μας που γίνονται μία φορά την εβδομάδα, παράλληλα πηγαίνουμε όμορφες εκδρομές, κάνουμε πάρτι, ρεβεγιόν, έχουμε έντονες φιλανθρωπικές δράσεις. (Γιατί η καλύτερη άσκηση για την καρδιά μας είναι όταν σκύβουμε να σηκώσουμε κάποιον που βρίσκεται κάτω). Και γενικά γινόμαστε μία αγαπησιάρικη παρέα που δίνουμε νόημα και χαρά στη ζωή μας. Θεωρώ πολύ σημαντικό το να μοιράζονται οι ανησυχίες και οι φόβοι, σε ένα επίπεδο ομάδας και να πολλαπλασιάζονται τα χαμόγελα μας.

Σε ποιους απευθύνεται η Συναισθηματική Διαλεκτική;

Η συναισθηματική διαλεκτική απευθύνεται σε όποιον θέλει να ασχοληθεί με την προσωπική του ανάπτυξη. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι για ηθοποιούς. Αυτό είναι λάθος. Στις ομάδες υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων που θέλουν να εξερευνήσουν την ζωή τους και να την κάνουν καλύτερη, πιο όμορφη, πιο εύκολη, και πιο αληθινή. Γιατί κακά τα ψέματα δεν υπάρχει πιο τραγικό από το να ζεις ζωές άλλων και να χάνεις τη δική σου ζωή μέσα στα θέλω που σου έχουν επιβάλει.

Πόσο κοστίζει να γραφτεί κάποιος στα σεμινάρια;

Υπάρχουν πολλές ομάδες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και φέτος για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί  μία ομάδα διαδικτυακή, για τους φίλους που μένουν μακριά και θέλουν να παρακολουθήσουν την μέθοδο. Οι τιμές είναι πολύ προσιτές και εξαρτώνται από τον τρόπο που θα επιλέξει κάποιος να παρακολουθήσει την μέθοδο.

Αυτή η περίοδος που χαρακτηρίζεται από τρομολαγνεία και φόβο, είναι η ιδανική για να ασχοληθούμε και να προστατέψουμε τα συναισθήματά μας και όλα αυτά που αγαπάμε. Υπάρχει μία έντονη αρνητική ενέργεια γύρω μας και θα πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, γιατί όλα σωματοποιούνται και μετά κάνουν εκρήξεις. Οφείλουμε να βρούμε τρόπους να αποφορτίσουμε το βαρύ φορτίο από μέσα μας. Και πίστεψέ με είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Φτάνει να ακούσουμε το παιδί που κρύβουμε στα συναισθήματά μας! Η φετινή χρονιά μας βρίσκει πολύ προσεκτικούς, ακολουθούμε όλα τα πρωτόκολλα υγείας όπως τα έχουν εκπονήσει ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας με απόλυτο σεβασμό!

Που σας βρίσκει κανείς, τουλάχιστον στην Αθήνα, που όπως γνωρίζω έχετε σταθερό χώρο ή για να ενημερωθεί για τα μαθήματα σε άλλα μέρη;

Στον Πολυχώρο Τέχνης &  Έκφρασης +αίσθημα, Αθηνάς 30, Μοναστηράκι. Επίσης, όποιος φίλος ενδιαφέρεται μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες είτε στο site της συναισθηματικής διαλεκτικής:  synaisthimatikhdialektikh.com ή στο τηλέφωνο 6946105520.

Συνέντευξη Ανθή Αγγελοπούλου