Το μυστικό της ευτυχίας βρίσκεται… αλλού

Ούτε η δουλειά ούτε το χρήμα αποτελούν εγγύηση για την ευτυχία.  Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Εταιρεία για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία, διαπιστώνεται ότι όταν οι άνθρωποι δίνουν αξία στο χρόνο τους και τον εκμεταλλεύονται ποιοτικά νιώθουν περισσότερη ευημερία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Της Mυρτώς Μεγαρίτου

Η έρευνα, η οποία συμπεριέλαβε 6 διαφορετικές μελέτες με περισσότερους από 4.600 συμμετέχοντες, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Social Psychological and Personality Science. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματά της, λίγο περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες έδιναν προτεραιότητα στον ελεύθερο χρόνο τους, σε σχέση με το χρήμα,  με τους ηλικιωμένους όμως να είναι πιο πιθανό να «πρωτοστατούν» σε αυτό.  «Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συχνά θέλουν να περνούν το χρόνο τους με πιο ουσιαστικό τρόπο από το να επιδιώκουν να κάνουν χρήματα», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Ashley Whillans, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Κι  αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί, όταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ότι θα πρέπει να ζουν στο έπακρο την κάθε στιγμή.  Όμως, αυτό ισχύει για όλους. Γιατί κανείς δεν ξέρει πόσος χρόνος του απομένει. Εάν επενδύσει τη ζωή του στο κυνήγι της επιτυχίας, της δουλειάς και στην απόκτηση υλικών αγαθών το πιθανότερο είναι η ζωή του να στερείται τη χαρά και τη διασκέδαση.  Επιλέξτε την ζωή λοιπόν, την χαρά,  την ευεξία και δώστε χρόνο στον εαυτό σας γιατί εκεί φαίνεται να βρίσκεται το μυστικό της ευτυχίας. Τώρα το λένε και οι ειδικοί.