Ποιά είναι η στάση εμπιστοσύνης που οδηγεί στην επιτυχία

H κοινωνική ψυχολόγος Amy Cuddy από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ  υποστηρίζει πως μια στάση εμπιστοσύνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της τεστοστερόνης και της κορτιζόλης στον εγκέφαλο και να επιδράσει στις πιθανότητες μας για την επιτυχία. Και είναι το πρώτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε όταν ξυπνάμε.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Η ψυχολόγος υποστηρίζει ότι υιοθετώντας μία συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά, όταν ξυπνάμε, μπορούν να επηρεάσουν αλλά και να βελτιώσουν τα δύσκολα πρωινά μας αλλά και το υπόλοιπο της ημέρας μας, καθώς η γλώσσα του σώματος επηρεάζει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι, αλλά μπορεί επίσης να αλλάξει και τον τρόπο που αισθανόμαστε αλλά και βλέπουμε εμείς τον εαυτό μας.

Τι πρέπει να κάνετε; Ποια είναι η στάση εμπιστοσύνης; «Πριν πατήσετε το ένα σας πόδι  στο πάτωμα, τεντώστε το σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερο», συμβουλεύει η Cuddy, η οποία είναι συγγραφέας του «Presence: Bringing Your Boldest Self to Your Biggest Challenges», ενός βιβλίου που αναφέρεται στην ήπια ή και ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχει η στάση μας στις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Τεντώστε λοιπόν χέρια, πόδια, αυχένα και βελτιώστε την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα. Χαρίζει ενέργεια και φτιάχνει την διάθεση.

Το σκεπτικό πίσω από την έρευνα της Cuddy είναι το εξής: Συνήθως, πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά μας ακολουθεί τα συναισθήματά μας. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση υώνει πως συμβαίνει και το αντίθετο. Μπορούμε, δηλαδή, να νιώσουμε πιο σίγουροι απλά υιοθετώντας την ίδια κατάλληλη στάση, ξεκινώντας την στιγμή που θα ανοίξουμε τα μάτια μας. Η ψυχολόγος εξηγεί πώς αυτή η ιδέα μπορεί να μεταφερθεί στην καθημερινή ρουτίνα καθώς πρόκειται κατα την ίδια για κάτι αμφίδρομο. Οι άνθρωποι που υιοθετούν μια  στάση ισχύος, μια σιοθετούμε μία όρθια και υπερήφανη στάση. Η έρευνα της Amy Cuddy ωστόσο, υποδηλώνει ότι όσοι υιοθετούν μια στάση εμπιστοσύνης (αυτοπεποίθησης) δηλαδή, από τη στιγμή που ξυπνάνε  μπορεί να νιώσουν πολύ καλύτερα και αυτό θα επηρεάσει όλες τους τις δραστηριότητες οδηγώντας σε σοφές αποφάσεις και ενέργειες που οδηγούν σε επιτυχημένες πρακτικές.

«Περίπου το 40% των ανθρώπων κοιμούνται σε εμβρυακή στάση», λέει η Cuddy, «και ξυπνώντας και παραμένοντας σ’αυτή την στάση μέχρι να σηκωθούν, θα μπορούσε να επηρεάσει την διάθεσή τους και να τους καθιστά λιγότερο σίγουρους για ολόκληρη την ημέρα». Υπάρχουν κάποια προκαταρκτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν σε εμβρυϊκή στάση, είναι πολύ πιο στρεσαρισμένοι. Ένα ενοχλητικό πρωινό όμως αν συμβαίνει κάθε μέρα δημιουργεί μακροπρόθεσμα προβλήματα και αυτό είναι απλή λογική.

Με βάση λοιπόν την έρευνα της Cuddy, ακόμα κι αν πρέπει να υποκρίνεστε στην αρχή για να διορθώσετε την στάση σας με στρέτσινγκ, το πιθανότερο είναι, η συνήθεια αυτή σύντομα να γίνει μια ευχάριστη πραγματικότητά που θα σας “φτιάχνει” την ημέρα αλλά θα έχει και πολλά περισσότερα οφέλη για την ζωή σας. Στάση εμπιστοσύνης δηλαδή, από αύριο κιόλας.