Αγκαλίτσα; 5 λόγοι για να μην την ξεχνάτε (και ένας που δεν γνωρίζατε!)

Η αγκαλιά είναι «φάρμακο» λέει η επιστήμη και υπάρχουν αποδείξεις. Μια αγκαλιά είναι περισσότερο από μια ευχάριστη εμπειρία. Μπορεί να προσφέρει ανεκτίμητα οφέλη, όχι μόνο στην ψυχική αλλά και στη σωματική υγεία.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν οι έρευνες των τελευταίων ετών, προτρέποντας μας να αγκαλιαζόμαστε συνέχεια. Κι εμείς δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου. Βάλτε λοιπόν στο καθημερινό σας πρόγραμμα την αγκαλιά, για λίγο παραπάνω απ’ότι διαρκεί συνήθως και πολλά καλά θ’αρχίσουν να συμβαίνουν.

Μας φτιάχνει την διάθεση

Εκτός του ότι η αγκαλιά βοηθά να αισθάνεσαι κοντά στους ανθρώπους, βοηθά στην έκκριση σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ουσίες  που φτιάχνουν την διάθεση και  μειώνουν ακόμα και την κατάθλιψη. Δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς ότι ανήκουμε κάπου, ένα συναίσθημα αγάπης και φροντίδας. Σημαντικό επίσης ότι μας “ανεβάζει” και λειτουργεί λυτρωτικά ακόμα και όταν έχουμε μπροστά μας να διεκπεραιώσουμε μια στρεσογόνο εργασία.  Αγκαλιά λοιπόν για την συναισθηματική ευεξία.

Μειώνει το στρες

Σύμφωνα με τους ερευνητές Σουηδικής μελέτης του 2012 η αγκαλιά είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στο στρες, την κόπωση και μακροπρόθεσμα την καρδιοπάθεια. Ενεργοποιεί διάφορες βιοχημικές και ψυχολογικές αντιδράσεις, που βοηθούν  να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να αυξηθούν οι ορμόνες ευεξίας και να μειωθεί το στρες.

Προστατεύει από τις ιώσεις
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychological Science, μια αγκαλιά μπορεί να προστατεύσει από τις ιώσεις ή να κάνει πιο ήπια τα συμπτώματά τους. Το συχνό αγκάλιασμα σε συνδυασμό με μια πλούσια κοινωνική ζωή μειώνει την ευαισθησία στις λοιμώξεις αφού αισθανόμαστε όμορφα και ως εκ τούτου δυναμώνει το  ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ανακουφίζει από τους φόβους

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science,  σχετικά με τους φόβους και την αυτοεκτίμηση,  έδειξε ότι οι αγκαλιές και το άγγιγμα  καθησυχάζουν από πολλούς φόβους και φοβίες  και μειώνουν σημαντικά την ανησυχία για το θάνατο. Όταν αγκαλιάζει κανείς – έστω κι αν πρόκειται για ένα αντικείμενο (π.χ. αρκουδάκι)– ανακουφίζεται σε ένα ικανοποιητικό βαθμό από τους φόβους του.

Θωρακίζει το ανοσοποιητικό των παιδιών

Ότι η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού το γνωρίζαμε με την λογική και το ένστικτο. Τώρα όμως επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Ντιουκ και Αδελαΐδας, το διαπίστωσαν. Οι συχνές αγκαλιές της μαμάς καθώς και η προσοχή και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής του,  μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στην ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του, θωρακίζοντας παιρετέρω το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Και το απίστευτο που ίσως δεν γνωρίζατε;  Αποτρέπει την απιστία!

Σίγουρα δεν γνωρίζατε ότι  οι αγκαλιές σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Journal of Neuroscience είναι ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε το έτερον ήμισυ από το ατόπημα της απιστίας,. Διαπιστώθηκε ότι η ωκυτοκίνη ή αλλιώς ορμόνη της αγάπης, η οποία εκκρίνεται με τη σωματική επαφή (αγκαλιές) και τα φιλιά κάνει τους ανθρώπους να αντιστέκονται στους πειρασμούς. Αγκαλιά όμως με συναίσθημα, αγάπη και όχι προσποιητή και σαν αγγαρεία.