Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Κολέγιο Τριάδας του Δουβλίνου, υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η σωματική και ψυχική σας ευεξία καθώς μεγαλώνετε. Έχει να κάνει με την αντίληψή σας για την γήρανση. Όσοι έχουν μια θετική νοοτροπία σχετικά με τη γήρανση είναι πιο πιθανό να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά «νέοι», λένε οι ερευνητές. Αντίθετα, η αρνητική στάση μπορεί να τους φέρει μερικά βήματα πιο κοντά στη γήρανση.
της Μυρτώς Μεγαρίτου
Κατά την έναρξη της μελέτης, 4.135 συμμετέχοντες απάντησαν σε σχετικό ερωτηματολόγιο και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τη μέτρηση των γνωστικών και σωματικών ικανοτήτων τους. Δύο χρόνια αργότερα, επανεξετάστηκαν. Μετά από τη σύγκριση των στοιχείων, οι ερευνητές παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ των αντιλήψεων ενός ατόμου για τη γήρανση και της υγείας του. Όσοι αντιμετώπιζαν τη γήρανση ως κάτι αρνητικό έτειναν να περπατούν πιο αργά και να εμφανίζουν μειωμένες γνωστικές ικανότητες, από ό, τι οι πιο θετικοί συνομήλικοί τους. Ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως τα φάρμακα, η διάθεση, οι συνθήκες ζωής και άλλα θέματα υγείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έβλεπαν τη γήρανση θετικά τα πήγαν καλύτερα στις γνωστικές εξετάσεις.
«Όλοι μεγαλώνουμε και αν διατηρούμε αρνητική στάση απέναντι στη γήρανση, μπορεί να έχουμε αρνητικές (και μετρήσιμες) επιπτώσεις στην ψυχική, σωματική και γνωστική υγεία μας», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Deidre Robinson, Ph.D., από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Πρόσθετες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τη γήρανση θετικά και πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται, είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τους άλλους καθώς μεγαλώνουν και υπάρχουν αποδείξεις ότι με αυτήν τη στάση βελτιώνονται τα επίπεδα ευτυχίας και σοφίας τους. Μεγαλώνουμε. Ας ξανασκεφτούμε όμως πως αισθανόμαστε γι’αυτό.