Let’s Face Yoga!

Τελευταία, ακούτε για τη face yoga όλο και πιο συχνά. Τι είναι, όμως, αυτό που την κάνει, όχι μόνο μια «γυμναστική για το πρόσωπο» αλλά modus vivendi; Η μέθοδος αυτοθεραπείας face yoga είναι ο ασφαλής, φυσικός,  εναλλακτικός, τρόπος, για να πάρετε την κατάσταση –κυριολεκτικά- στα χέρια σας και να διατηρήσετε το πρόσωπό σας όμορφο, ξεκούραστο και υγιές. Δηλαδή, γιόγκα στοχευμένη αποκλειστικά στο πρόσωπο. Γιατί, απλούστατα, και στο πρόσωπο, όπως και στο σώμα, υπάρχουν μυς. Αυτοί που καθημερινά είναι απασχολημένοι, ώστε να μπορούμε να γελάμε, να μιλάμε, να μασάμε, να φιλάμε! Και όπως η γυμναστική είναι απαραίτητη για ένα υγιές και σθεναρό κορμί (αν δεν γυμναστούμε οι μύες γίνονται μαλθακοί και η κίνηση δυσχεραίνει) το ίδιο απαραίτητη είναι και η face yoga. Ευθυγραμμίζει το πρόσωπο με το υπόλοιπο σώμα και του προσφέρει τα ανάλογα οφέλη με τη γιόγκα. Μάλιστα, στη σύγχρονη εποχή που κινητά και τάμπλετ μας κρατούν συνεχώς σκυμμένους (σύνδρομο #techneck) και μπλοκάρουν τη σωστή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και προς τον εγκέφαλο, η ανάγκη για face yoga είναι μεγαλύτερη από ποτέ!

Ωστόσο, η γοητεία με την περίπτωση της face yoga είναι η διαλογιστική της διάσταση, αυτή ακριβώς που τη διαφοροποιεί από ένα πρωτόκολλο γυμναστικής ή μια κούρα ομορφιάς. Eπίσης, θα μπορούσε κανείς να πει ότι μπορεί να λειτουργήσει και σαν «κίνημα» ενάντια στην αισθητική παρακμή. Μια «παντιέρα» που συνενώνει όσους αρνούνται να… μεταλλαχτούν στο βωμό της νεανικότητας με εξεζητημένες αισθητικές παρεμβάσεις! Αν και όλα επιτρέπονται, αν έτσι νιώθεις. Όπως και όλα μπορούν να συνδυαστούν, τουλάχιστον με τη face yoga, που δεν αντενδείκνυται σε ότι κι αν κάνεις για να… ξορκίσεις το γήρας. Αντιθέτως το υποστηρίζει.

Πάρτε την κατάσταση στα… χέρια σας

Στη face yoga ενεργοποιούμε, γυμνάζουμε και ενδυναμώνουμε τους μυς του προσώπου και του λαιμού, δουλεύοντας από μέσα προς τα έξω. Πρακτικά, αποτελεί έναν συνδυασμό ασκήσεων, πιεσοθεραπείας (acupressure), μασάζ και αναπνοών. Να επισημάνω ότι οι ρυτίδες σχηματίζονται στην επιφάνεια του δέρματος, στην επιδερμίδα και οι παράγοντες που τις δημιουργούν είναι η φθίνουσα παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης και οι επαναλαμβανόμενες λάθος κινήσεις που τραυματίζουν τον συνδετικό ιστό. Όπως, επίσης, ότι η βαρύτητα και η χαλάρωση στο πρόσωπό μας είναι αποτέλεσμα της ανισοκατανομής του λίπους που παρατηρείται όταν οι μύες ατροφούν και δεν μπορούν να το συγκρατήσουν.

Κάνοντας face yoga τη διαφορά την αισθάνεσαι αμέσως. Αυτό συμβαίνει γιατί οι 57 μύες του προσώπου είναι μικρής επιφάνειας και ενεργοποιούνται άμεσα. Οι ασκήσεις και ο συνδυασμός τους είναι κάτι δημιουργικό και ανεξάντλητο. Και φυσικά προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε προσώπου. Τώρα, το μυστικό είναι να επαναλαμβάνεις τη ρουτίνα των ασκήσεών σου συστηματικά! Έτσι το πρόσωπό σου παραμένει υγιές, ξεκούραστο και λαμπερό. Τα σφιγμένα χαρακτηριστικά χαλαρώνουν. Ελέγχεις τις εκφράσεις σου. Η διάθεσή σου βελτιώνεται και η αυτοπεποίθηση σου απογειώνεται. Και αυτό δεν είναι ματαιοδοξία. Είναι ποιότητα ζωής.

“Your face is in your hands”

Η face yoga έχει, μάλιστα, μία ακόμα ιδιαιτερότητα: από τη στιγμή που θα την εντάξει κάποιος στη ζωή του, καθώς πρόκειται για self treatment, είναι στην απόλυτη διακριτική του ευχέρεια το πόσο καλό αποτέλεσμα θα έχει, καθώς και το ποια θα είναι η διάρκεια του αποτελέσματος. Όσο για το που απευθύνεται; Στους πάντες ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά ή πολύ νωρίς για να ξεκινήσεις. Ποτέ δεν είσαι πολύ μεγάλος ή πολύ μικρός για face yoga. Μπορείς πάντα και μπορείς παντού. Ακόμα και την ώρα που οδηγείς ή δουλεύεις μπροστά στον υπολογιστή. Μόλις ξυπνήσεις ή λίγο πριν κοιμηθείς. Στο μπάνιο ή, γιατί όχι, και μέσα στο μετρό!

Τα οφέλη της face yoga

Οι μύες γυμνάζονται και δυναμώνουν.

Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης ενεργοποιείται.

Η αιματική κυκλοφορία και η οξυγόνωση του προσώπου ενισχύονται.

Οι εδραιωμένες ρυτίδες απαλύνονται, οι νέες προλαμβάνονται.

Η έκφραση μαλακώνει και τα χαρακτηριστικά αναδεικνύονται.

Η υφή της επιδερμίδας και το οβάλ του προσώπου βελτιώνονται.

Η συμμετρία του προσώπου αποκαθίσταται.

Η ένταση και η κούραση απομακρύνονται.

Η αναπνοή μακραίνει και βαθαίνει.

Η διαδικασία χρονογήρανσης επιβραδύνεται.

 

Κείμενο Αλεξάνδρα Βεκιάρη

H Αλεξάνδρα Βεκιάρη είναι Face Yoga Expert, πιστοποιημένη από το International Holistic Medicine College, ενώ έχει παρακολουθήσει webinars με την World Leading Face Yoga Expert, Fumiko Takatsu και σεμινάρια με την Danielle Collins,  ενώ συνεχίζει αδιάλειπτα να επιμορφώνεται, καθώς η Face Υoga έχει τεράστια δυναμική και συνεχώς εξελίσσεται.

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και μιλάει πέντε γλώσσες. Μετά από μια μεγάλη διαδρομή σε Δημοσιογραφία, Επικοινωνία, Περιοδικά και Βιβλία, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια με συνέπεια, έχει κάνει τη Face Yoga τρόπο ζωής και έχει αφοσιωθεί στην διάδοση της στην Ελλάδα.

Face Yoga Specialist – Αθήνα :: – Face yoga by Alexandra Vekiari

https://www.facebook.com/FaceYoga.AlexandraVekiari

@faceyogagreece • Instagram photos and videos