Σώστε τα χείλη σας από το κρύο!

Σώστε τα χείλη σας γιατί ο χειμώνας δεν είναι φίλος τους. Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να τα ξηράνουν και να δημιουργήσουν επώδυνες ρωγμές επιφάνειά τους. Προστατέψτε τα και κάντε τα χείλη σας ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες.

της Μυρτώς Μεγαρίτου

To κρύο έξω, ο ζεστός και ξηρός αέρας μέσα, συνωμοτούν και μπορεί να ξηράνουν, να σφίξουν και δημιουργήσουν επώδυνες ρωγμές στην επιφάνειά τους. Όταν ο χειμώνας έρχεται, τα χείλη υποφέρουν.

Το δέρμα στα χείλη σας είναι λεπτό και ιδιαίτερα ευαίσθητο στις καιρικές συνθήκες.  Επιπλέον στο σημείο υπάρχουν ελάχιστοι σμηγματογόνοι αδένες για να τους προσδίδουν λιπαρότητα και ενυδάτωση. Αν σκεφτείτε επίσης ότι όταν βγαίνετε στο κρύο, καλύπτετε όλο το σώμα εκτός των χειλιών, καταλαβαίνετε γιατί ο χειμώνας δεν είναι φίλος τους. Οι δερματολόγοι λένε ότι τα χείλη ξηραίνονται 10 φορές ταχύτερα από το υπόλοιπο δέρμα στο πρόσωπό, γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείται επιπλέον προστασία.

Ωστόσο, τα ξηρά χείλη μπορεί να είναι ένδειξη μιας αλλεργικής αντίδρασης στην οδοντόπαστα ή το κραγιόν σας. Τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος ή φάρμακα που εφαρμόζονται στο δέρμα του προσώπου σας ενδέχεται, επίσης, να είναι ο ένοχος.

Σώστε τα χείλη σας: Οι sos κανόνες για να τα διατηρήσετε απαλά και όμορφα όλο το χειμώνα
Αντιμετωπίστε ρωγμές αμέσως  Αν δεν τις αντιμετωπίσετε αμέσως, μπορεί να χειροτερέψουν και να να μολυνθούν ή να προκαλέσουν ακόμα και έρπη.
Μην τα γλείφετε  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι γλείφοντας τα χείλη τους τα ενυδατώνουν, αλλά η τακτική αυτή οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Τα πεπτικά ένζυμα και τα βακτήρια στο σάλιο μπορεί να βλάψουν τα χείλη, αφήνοντάς τα σε χειρότερη κατάσταση από ό, τι πριν. Επίσης, όταν η υγρασία εξατμίζεται και μετά το γλείψιμο των χειλιών, γίνονται ακόμα πιο ξηρά. Εφαρμόστε αρκετές φορές το lip balm κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Αποφύγετε να τρίβετε τα χείλη σας όταν είναι ξηρά ή ξεφλουδισμένα  Δεν πρέπει  να τρίβετε τα χείλη σας ή να απομακρύνετε το αποφλοιωμένο δέρμα με τα δόντια σας ή τα δάχτυλά σας. Αν το κάνετε, θα δημιουργηθούν ρωγμές και πληγές στα χείλη σας και μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή τους. Εφαρμόστε ένα πολύ έξτρα ενυδατικό lip balm που θα τα ενυδατώσει, θα τα καταπραΰνει και θα σας βοηθήσει να τα θεραπεύσετε.
Lip balm και την νύχτα   Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται με το στόμα τους ανοικτό και αυτό μπορεί να στεγνώσει τα χείλη. Ενυδατώστε τα με lip balm πριν πάτε για ύπνο και αυτό μπορεί επιπλέον να βοηθήσει στην αποκατάσταση των βλαβών ενώ κοιμάστε. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα το βράδυ εάν ο αέρας στο σπίτι σας είναι ξηρός λόγω της θέρμανσης.
Ασχοληθείτε με την αιτία   Το σκάσιμο των χειλιών εξαιτίας αλλεργικής αντίδρασης σε κάποιο προϊόν περιποίησης  θα υποχωρήσει μόλις σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε. Τα προϊόντα που προκαλούν αυτές τις αντιδράσεις περιλαμβάνουν κυρίως οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, lip balm και κραγιόν. Σε οδοντόπαστες και στοματικά διαλύματα αυτό που προκαλεί την αντίδραση είναι ο παράγοντας γεύσης, «κινναμωμικό». Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο oxybenzone αντηλιακό συστατικό, που βρίσκεται στα lip balms που περιέχουν αντηλιακό. Επίσης, ορισμένες χρωστικές ουσίες που εμπεριέχονται σε έντονου χρώματος κραγιόν μπορεί να προκαλέσουν ως ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα χείλη σας. Για να διαπιστώσετε αν έχετε μια αλλεργική αντίδραση, σταματήστε τη χρήση του προϊόντος για 10 έως 14 ημέρες. Αν η ευαισθησία στα χείλια σας υποχωρήσει, τότε μάλλον έχετε εντοπίσει τον ένοχο. Επίσης μεγαλύτερη προσοχή στα προϊόντα που αγοράζετε.
Ενυδατώστε τα σωστά  Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ερεθισμού, χρησιμοποιήστε ένα lip balm, προκειμένου σφραγίσετε την υγρασία και να σχηματίσετε έναν προστατευτικό φίλτρο. Χρησιμοποιήστε το συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να κάνει «θαύματα» στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.  Ένα lip balm που περιέχει αντηλιακό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για όσους κάνουν σκι ή συμμετέχουν σε υπαίθριες χειμερινές δραστηριότητες. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, γενικότερα, με την πρόσληψη αρκετών υγρών, μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο.
Βάλτε κραγιόν  Τα αδιαφανή κραγιόν προσφέρουν μεγάλη προστασία από το κρύο, τον ήλιο και τον άνεμο και βοηθούν στην πρόληψη του σκασίματος. Το «κλειδί» είναι να ανανεώνετε το κραγιόν όταν εξασθενεί (παραδόξως, η βασική χημική ουσία που προσδίδει τις ιδιότητες των ανεξίτηλων ή ολοήμερων κραγιόν μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στα χείλη).
Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά:  

Vitamin E Moisture-Protect Lip Care SPF 15.   Mε βιταμίνη Ε  και δείκτη  προστασία SPF 15, ενυδατώνει και προστατεύει την ευαίσθητη περιοχή των χειλιών από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που προκαλούν ξηρά, σκασμένα χείλη. Εκτός από την βιταμίνη Ε, περιέχει έλαιο καρύδας και ελαιόλαδο.  The Body Shop €5.00

Gommage lèvres MielHoney lip scrub Το στικ απολέπισης χειλιών με μέλι και στοχευμένη φροντίδα, περιέχει σωματίδια σακχάρων, χάρη στα οποία λειαίνει και μαλακώνει τα χείλη, ενώ συγχρόνως τα προετοιμάζει για την εφαρμογή προϊόντων περιποίησης ή κραγιόν. Προσφέρει απολέπιση και απαλότητα. Χρησιμοποιείται  2 φορές την εβδομάδα. Sephora 4,95 €

Infallible Lips.  Το 1ο lipstick με Υαλουρονικό Οξύ που διατηρεί απαλά τα χείλη με χρώμα που δεν «σπάει» και δεν ξεθωριάζει.  Δίνει την αίσθηση ότι μόλις το φόρεσες και διατηρεί ενυδατωμένα τα χείλη όσο το φοράς. Σε 11 αποχρώσεις, με πινελάκι ακριβείας για εύκολη εφαρμογή. L’ΟREAL 14.90€

Raspberry matte twist lipstick.   Pencil-style lipstick για ultra-matte χρώμα με διάρκεια. Η ευκολία του κραγιόν συνδυάζεται με την ακρίβεια του μολυβιού στο pencil-style Raspberry Matte Twist Lipstick, για ultra-matte πλούσιο χρώμα. Ένταση, διάρκεια και σταθερότητα, χάρη στην εξειδικευμένη τεχνολογία coating των χρωστικών που εγκλωβίζει το χρώμα για maximum απόδοση. Το έλαιο Βατόμουρου, η βιταμίνη Ε και το φυτικό σκουαλένιο αποτελούν ενυδατικούς, απαλυντικούς και αντιοξειδωτικούς παράγοντες που προστατεύουν τα  χείλη και τα διατηρούν διαρκώς απαλά.  ΚΟΡΡΕΣ 5.50€

Lip Care CHESTNUT. Mε 99% φυσικά συστατικά, μαλακτικές ιδιότητες με εκχύλισμα κάστανου, αντιοξειδωτική δράση με βιταμίνη Ε, καφέ «σοκολατί» απόχρωση & ελαφριά γεύση κάστανου. Aπό την νέα ανανεωμένη σειρά Apivita lip care με pop συσκευασίες που ενθουσιάζουν, προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση και την απώλεια ελαστικότητας των χειλιών.  Apivita 5.50€