Γιόγκα, οι 3 ασκήσεις που χαρίζουν υγεία και μπορούν να τις κάνουν όλοι

Οι ασκήσεις της γιόγκα, γυμνάζουν κάθε μέρος του σώματος, τεντώνοντας και εναρμονίζοντας τους μυς και τις αρθρώσεις, την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο το σκελετικό σύστημα.  Επιπλέον, λειτουργούν πάνω στα εσωτερικά όργανα, τους αδένες και τα νεύρα, διεγείρουν και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ βοηθούν στη θεραπεία ασθενειών όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, χρόνια κόπωση, άσθμα, κιρσούς και αρτηριοσκλήρωση. Καθώς οι ασκήσεις συνδυάζονται με τη σωστή αναπνοή, βοηθούν και στη ομαλή λειτουργία του διαφράγματος που σχετίζεται άμεσα με τον ψυχισμό του ανθρώπου και την καλή κατάσταση των σπλάχνων. Οι ασκήσεις/στάσεις που προτείνουμε, είναι απλές και μπορεί να τις κάνουν όλοι. Αν έχετε όμως προβλήματα υγείας, καλό είναι πριν, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Γιόγκα, η στάση του πτώματος

Είναι η μόνη στάση της γιόγκα για ευεξία στο λεπτό, που δεν απαιτεί σωματική προσπάθεια, έχει όμως τεράστια οφέλη για τον οργανισμό. Μπορούν να την κάνουν όλοι και για πολλούς δασκάλους της γιόγκα, θεωρείται η καλύτερη στάση γιατί εκτός των άλλων βοηθά να έρθουν σε αρμονία το σώμα με το μυαλό.

Ξαπλώστε στο πάτωμα πάνω σε ένα λεπτό υπόστρωμα, αφού πρώτα έχετε χαμηλώσει τα φώτα και ρυθμίσει την θερμοκρασία ώστε να μην κρυώνετε. Σιγουρευτείτε ότι δεν θα σας ενοχλήσει κανείς. Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα πόδια μισάνοιχτα και τα χέρια λίγο μακρύτερα από τον κορμό τους σώματος με τις παλάμες προς τα επάνω και κρατήστε  τα μάτια κλειστά. Αφήστε τους μυς σας να χαλαρώσουν, να «πέσουν» στο πάτωμα. Αναπνέετε χαλαρά, παρακολουθώντας ήσυχα, χωρίς πίεση, την αναπνοή σας. Χαλαρώστε κάθε ένταση που νιώθετε και επιτρέψτε στο μυαλό σας να ξεφύγει από αυτά που σας βασανίζουν.

Συνδεθείτε με την αναπνοή σας καθώς την παρακολουθείτε και νιώστε την ηρεμία να σας κυριεύει. Μείνετε εκεί για όσο χρειάζεται αλλά όχι λιγότερο από 15 λεπτά, έτσι ώστε να μπορέσετε να χαλαρώσετε βαθιά. Μην βιαστείτε να σηκωθείτε. Όταν ολοκληρώσετε, γυρίστε ήσυχα δεξιά, στην στάση του εμβρύου, λυγίζοντας τα γόνατα προς την κοιλιά. Μείνετε για μερικά λεπτά εκεί και σηκωθείτε αργά. Αναπνεύστε βαθιά.  Η στάση του «πτώματος» όπως ονομάζεται, παρόλο που σαν ονομασία φέρνει λίγο ανατριχίλα, ξυπνάει τις αισθήσεις και τις χαλαρώνει. Διώχνει την ένταση, το άγχος, ανακουφίζει από την κούραση και τον πονοκέφαλο, ρίχνει την πίεση και φέρνει σ’επαφή το σώμα και το μυαλό με την γαλήνη και την ευεξία. Ιδανική στάση για όσους υποφέρουν από αυπνίες. Εντάξτε την στην καθημερινότητα σας. 

Πονάει η μέση σας;  Μιμηθείτε τη… γάτα

Για να απαλλαγείτε από την κούραση ή τον πόνο της πλάτης, της μέσης και γενικά της σπονδυλικής στήλης δεν έχετε παρά να μιμηθείτε τη γάτα. Γονατίζετε, με τα χέρια μπροστά, τεντωμένα στους αγκώνες και με τη ράχη ίσια, φροντίζοντας οι μηροί να είναι παράλληλοι και κάθετοι στο πάτωμα και τα γόνατα λίγο ανοικτά. Από αυτήν τη στάση και με σκυμμένο το κεφάλι προς τα εμπρός εκπνέετε, ανεβάζοντας τη σπονδυλική στήλη προς τα πάνω, δημιουργώντας καμπύλη. Μένετε για λίγο εκεί, σε ακινησία, αναπνέοντας κανονικά, κατόπιν, εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά, σηκώνοντας το κεφάλι προς τα πάνω και φέρνοντας την πλάτη στην αρχική της θέση (σε ίσια γραμμή).  Την άσκηση αυτή της γιόγκα, μπορείτε να την επαναλάβετε 5-6 φορές.  

Γιόγκα, η στάση του Παιδιού

Η στάση του παιδιού είναι ιδανική στάση γιόγκα για αρχάριους και συγχρόνως μια θεραπευτική στάση για την ανακούφιση του στρες. Στηριχτείτε στα γόνατα, σκύψτε μπροστά και ακουμπήστε το κεφάλι στο στρώμα, χαμηλώνοντας το στήθος όσο περισσότερο μπορείτε, και φέρνοντας το κεφάλι όσο πιο κοντά στα γόνατα γίνεται, ενώ απλώνετε τα χέρια προς τα εμπρός.

Παραμείνετε σε αυτή την στάση και αναπνεύστε βαθιά και χαλαρά. Συχνά χρησιμοποιείται ως θέση ανάπαυσης μεταξύ πιο δύσκολων ασκήσεων. Βοηθά να μειωθεί το άγχος και η κόπωση. Χαλαρώνει απαλά τους μύες στο μπροστινό μέρος του σώματος ενώ τεντώνει απαλά τους μυς του οπίσθιου κορμού. Αυτή η στάση της γιόγκα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της πλάτης και του αυχένα.

Κείμενο Ρίτα Βελώνη