Υποφέρετε από αυπνία; Αν θέλετε να κοιμηθείτε, σηκωθείτε απ’ το κρεβάτι (συμβουλεύουν οι ειδικοί)

Σας ταλαιπωρεί η αυπνία; Αργεί να σας πάρει ο ύπνος, ξυπνάτε συχνά ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε ήρεμα και ήσυχα όλο το βράδυ; Η αυπνία δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα όπως ο πυρετός. Για να θεραπευτεί πρέπει να βρείτε την αιτία που την προκαλεί.

της Μαυρέτας Πολίτη

Σχεδόν πάνω από τις μισές περιπτώσεις αυπνίας σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, οφείλονται συνήθως σε ψυχολογικά ή συναισθηματικά προβλήματα. Στρεσογόνες καταστάσεις, άγχος, κατάθλιψη, είναι μερικές από τις αιτίες. Όταν όμως εντοπιστεί η αιτία μπορείτε να την διαχειριστείτε και η αυπνία περνά.

Πολλές φορές όμως η αυπνία οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο καθώς όσο περισσότερα βράδια δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, τόσο μεγαλώνει το άγχος για την αυπνία.  Και δεν αργεί η στιγμή που ο κύριος λόγος που την προκαλεί είναι αυτή η ίδια. Οι λύσεις του καφέ, του μεσημεριανού ύπνου, ή της κούρασης μέσω της άσκησης δεν βοηθούν. Όπως και το να μένεις στο κρεβάτι μπας και σε πάρει ο ύπνος.

Αντιμετωπίστε την αυπνία

Οι ερευνητές είδαν ότι όσο λιγότερο μένεις στο κρεβάτι, μια τεχνική που ονομάζεται “περιορισμός ύπνου” τόσο βελτιώνεται ο ύπνος. Η κρεβατοκάμαρα και το κρεβάτι, σταματούν να συνδέονται με την ταλαιπωρία και το βάσανο της αυπνίας. Σιγά σιγά μαθαίνεται να κοιμάστε γρήγορα και με τον χρόνο αυξάνονται και οι ώρες ύπνου.

Οι ειδικοί μάλιστα του ύπνου προτείνουν να ακολουθήσετε ένα πειθαρχημένο και λίγο άκαμπτο πρόγραμμα, στο οποίο θα ξυπνάτε κάθε μέρα το πρωί την ίδια ώρα με ξυπνητήρι. Υπολογίστε τις ώρες που συνήθως κοιμάστε και βάλτε το ξυπνητήρι πχ στις 7 το πρωί. Θα πρέπει να μείνετε ξύπνιοι μέχρι την άλλη μέρα το βράδυ στις 1 η ώρα, οπότε και θα πέσετε τότε στο κρεβάτι για ύπνο.

Σιγά σιγά, όταν δείτε ότι κοιμάστε καλά αυτές τις 6 ώρες, προσθέτετε 15 ή 30 λεπτά για επιπλέον ύπνο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική λένε οι ειδικοί. Όταν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ώρες και ο τρόπος που κοιμάστε, ακολουθείστε ένα πιο ελεύθερο και χαλαρό πρόγραμμα ύπνου και ξυπνήματος.