Να είσαι ο εαυτός σου. Ποιός εαυτός σου όμως ακριβώς;

Να είσαι ο εαυτός σου, αλλά ποιός; Ο αγενής, ο επιθετικός, ο εισβολικός, ο χειριστικός, ο νάρκισσος, ο πονηρός, ο αυτάρεσκος, ο σκληρός, ο υπεροπτικός, ο ειρωνικός, ο ανασφαλής, ο ζηλιάρης, ο ανταγωνιστικός, ο άβουλος, ο δειλός, ή αυτός που βαθιά μέσα σου είσαι, κάτω από αυτά που αναγκάστηκες να γίνεις για να επιβιώσεις σε οικογενειακές και άλλες, μακριά από ιδανικές, συνθήκες;

Πριν λοιπόν πείτε θέλω να είμαι ο εαυτός μου, επεξεργαστείτε τι ακριβώς θέλετε να πείτε.  Να είσαι ο εαυτός σου, αλλά ποιός ακριβώς θέλετε να είστε; Θέλετε τον εαυτό σας στα καλύτερά του;  Αναρωτηθείτε. Οι δηλώσεις τύπου  είμαι ειλικρινής, “αυτός είμαι”, “έτσι είναι ο χαρακτήρας μου”, “αυτό μπορώ να κάνω” δεν δίνουν άφεση αμαρτιών σε συμπεριφορές που ενοχλούν, πληγώνουν και κάνουν κακό. Ορίζουν όμως αυτό που είστε στην παρούσα στιγμή και αφήνουν τα περιθώρια  για ενδοσκόπηση και αυτογνωσία.  Η ερώτηση όμως παραμένει. Να είσαι ο εαυτός σου αλλά ποιός ακριβώς;

Θέλετε να είστε γεμάτοι αγάπη για σας και τους γύρω σας, να σταματήσετε πια να είστε θυμωμένοι, θλιμένοι, φοβισμένοι, ενοχικοί; Να έχετε γαλήνη, ηρεμία και χαρά στην ψυχή σας και βαθιά ουσιαστική ικανοποίηση μέσα σας για την ύπαρξή σας; Να είστε αυθεντικοί, ειλικρινείς, αληθινοί και όχι το “κουστούμι” που έχετε συνηθίσει να φοράτε για να γίνετε αρεστοί; Να σταματήσετε να εξαντλείτε τον εαυτό σας για κοινωνική αποδοχή, φήμη, χρήματα κλπ; Να σταματήσετε να προσποιήστε και να ανταποκρίνεστε σε προσδοκίες οικογενειακές, ερωτικές ή κοινωνικές; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε είστε στον σωστό δρόμο. Η αυτογνωσία είναι το κλειδί της επιτυχίας και πρέπει να δουλέψετε προς αυτή την κατεύθυνση.

Όχι άλλα ψέμματα στον εαυτό σας

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε να εξαπατάτε τον ίδιο σας τον εαυτό. Απομονωθείτε και ανοίξτε διάλογο. Μιλήστε ελεύθερα και με τόλμη. Παραδεχτείτε τα μικρά ή μεγάλα ψέμματα που του λέτε και όλα αυτά που σας προστατεύουν για να τα βγάλετε πέρα με την πραγματικότητα. Είστε μόνοι σας μαζί του και είναι ώρα να μιλήσετε με ειλικρίνεια. Δεν χρειάζεται να δείχνετε καμμία δύναμη, αυτοπεποίθηση, ή ότι άλλο έχετε επιλέξει να δείχνετε προς τα έξω. Μιλήστε για τα μυστικά που του κρύβετε και δείτε ότι ίσως η αντιμετωπισή τους είναι συνδεδεμένη με αυτό που ονομάζεται διαχειριστικό άγχος.

Μην πυροβολείτε τον εαυτό σας

Με τον ίδιο τρόπο επιβιώνουν όλοι. Με ψέμματα, υποκρισίες, μισές αλήθειες, εκλογικεύσεις, δικαιολογίες. Υπάρχουν αιτίες βέβαια για όλα και όλα διορθώνονται αρκεί να το θελήσετε. Κατεβάστε τις μάσκες. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να μιλήσετε δημόσια για αυτά που σας πονούν, να επικοινωνήσετε τι ακριβώς κάνετε και γιατί. Είναι δική σας επιλογή το τι θα μοιραστείτε και που. Δεν οφείλετε τίποτα σε κανένα.

Να ξέρετε ότι στην πορεία αυτή, ίσως συναντήσετε συναισθήματα που είναι δύσκολο να τα διαχειριστείτε, όπως κατάθλιψη (συνυπάρχει συνήθως με τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό μας), φόβο, συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και άλλα. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε. Ένα βηματάκι κάθε μέρα που όμως είναι ικανό να φέρει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές.  Πείτε αλήθειες, και προχωρήστε μπροστά.

Η ζωή είναι μικρή

Η ζωή είναι μικρή για να μπαίνετε σε καλούπια αλλωνών, σε κοινωνικές συμβάσεις και άλλα ενοχικά σύνδρομα. Μην κοιτάτε δίπλα σας. Δείτε μόνο μέσα σας. Μην παρασύρεστε από Σειρήνες που σας βγάζουν απ’τον δρόμο σας και θα δείτε ότι η ίδια η ζωή, θα σας χαριστεί απλόχερα.

Μην “τσιμπάτε” σε όλους αυτούς που προσπαθούν να σας κατεβάσουν στον προβληματικό τους κόσμο. Και θα το προσπαθήσουν, fact, με υποτιμητικά σχόλια, με θυμό, με κακίες, με δηλητήριο, με ότι μπορούν για να σας φέρουν στα μέτρα τους. Έτσι θα αισθανθούν καλά. Αυτό είναι όμως το δικό τους διακύβευμα. Εσείς έχετε την δική σας ζωή να ζήσετε και είναι ωραία. Κάντε αυτό που θέλει ο υγιής αυθεντικός αληθινός εαυτός σας,  χωρίς να προκαλείτε, χωρίς να προσβάλλετε, χωρίς να στεναχωρείτε. Μην φοβηθείτε να απομονωθείτε. Μην φοβηθείτε ν’αφήσετε πίσω παλιές συνήθειες, νοοτροπίες, συμπεριφορές. Να είστε όμως και προετοιμασμένοι για ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τους γύρω σας. Τους ξεβολεύετε. Κάποιοι θα θυμώσουν, κάποιοι θα απομακρυνθούν. Αλλά και πάλι, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό σας.  Διαχειριστείτε καταλλήλως τις συμβατικές επιφανειακές σχέσεις και προχωρήστε στις πιο στενές και σημαντικές για εσάς.

Τι να κάνετε

Ξεκινήστε διαλογισμό, κάνετε μεγάλες βόλτες στην φύση, χαλαρώστε, δώστε χρόνο στον εαυτό σας, διαβάστε, μαγειρέψτε απλά χορταστικά ζεστά γεύματα μόνο για σας, παίξτε με την εμφάνισή σας χωρίς να σκέφτεστε κανένα και τίποτα, γίνετε δημιουργικοί, κάντε αυτό που σας αρέσει τελικά! Αποκτήστε νέες εμπειρίες, ταξιδέψτε, γελάστε, χαρείτε κάθε στιγμή που βρίσκεστε σ’αυτή την γη. Είναι όμορφα να ζείτε με αγάπη, είναι όμορφα να είστε ο εαυτός σας.

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη