“Δεν ξέρω τι είναι η κατάθλιψη, ξέρω όμως ότι μου λείπει η χαρά.”- Νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης

Η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο στην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι την “κουβαλούν” για χρόνια χωρίς να γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι πάσχουν. Τα επόμενα χρόνια θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

O Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, ανακοίνωσε σε Συνέντευξη Τύπου τη χορηγική του στήριξη στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.), το οποίο συστάθηκε μέσω της συνεργασίας του Σταμάτη Μαλέλη και ιδρυτή της ιστοσελίδας kontasou.com και του Δρ. Θάνου Ασκητή, Νευρολόγου- Ψυχιάτρου και Προέδρου του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

 Τα στοιχεία για την κατάθλιψη που παρουσιάστηκαν στην συνέντευξη είναι εντυπωσιακά.

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος Ψυχίατρος, Διδάκτωρ  Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, πρώην Βουλευτής, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι να καταλάβουν όλοι ότι η κατάθλιψη είναι ψυχική ασθένεια και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που την “κουβαλούν” χρόνια χωρίς να γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι πάσχουν. Η κατάθλιψη είναι ο αντίποδας  της χαράς και δεν πρέπει να συγχέουμε την θλίψη και το πένθος με την κατάθλιψη. Όταν η θλίψη παραμένει πάνω από 3-5 μήνες τότε μιλάμε για κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να παραδεχτεί ότι πάσχει από κατάθλιψη, καταρχήν στον ίδιο του τον εαυτό και στην συνέχεια να μιλήσει για το πρόβλημα και να ζητήσει βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο γρήγορη η θεραπεία Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα του αιώνα.  Έχει ψυχικό και σωματικό πόνο και κρύβεται κάτω από σχεδόν όλες τις ψυχοσωματικές ασθένειες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα δερματικά ενώ δημιουργεί και συνοσηρότητες.

Ένας στους τρεις ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη θα αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Ένας στους πέντε θα χάσει την ζωή του και ένας στους δέκα θα χάσει την εργασία του λόγω της νόσου.

Στην Ελλάδα και λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχει έκρηξη της νόσου, με τους άνδρες να πλησιάζουν στα νούμερα τις γυναίκες, ενώ μέχρι πρότινος η κατάθλιψη εμφανιζόταν 4 φορές περισσότερο στις γυναίκες απ’ότι στους άνδρες.

Η χρήση ουσιών, το αλκοόλ, συμβάλλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης όλο και νωρίτερα, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να ζητήσουν βοήθεια, με τους άνδρες να καθυστερούν έως και 2 χρόνια.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε ότι: «Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες έρευνες και στατιστικές, η κατάθλιψη σημειώνει αλματώδη άνοδο όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης νόσος στην επόμενη δεκαετία, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. ”

Ο κ. Σταμάτης Μαλέλης, δημοσιογράφος / συγγραφέας ανέφερε: «Σήμερα κάνουμε το μεγάλο, αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Το Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης αλλά και ο πενταψήφιος αριθμός  1 17 18 για άμεση ανάγκη, αλλάζουν το τοπίο αντιμετώπισης της μάστιγας. Είναι σημαντικό να μιλάμε ανοιχτά για τη νόσο και να ζητούμε βοήθεια άμεσα.  Τώρα, οι άνθρωποι που είναι σε απόγνωση, οι άνθρωποι με κατάθλιψη, θα έχουν κάπου υπεύθυνα να αποτανθούν και να ζητήσουν βοήθεια. Ευχαριστώ από καρδιάς τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών».

Το νέο Κέντρο Ελέγχου Κατάθλιψης (Κ.Ε.ΚΑ.) αποτελεί μία ολοκληρωμένη δομή, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στην αντιμετώπιση μίας σύγχρονης μάστιγας, όπως είναι η κατάθλιψη, με στόχο την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταπολέμηση του στίγματος, που φέρουν οι ψυχικές παθήσεις.

Η ιδιαιτερότητα της μονάδας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη θεραπεία των προβλημάτων ψυχικής υγείας, μέσα από τη συνεργασία της με έμπειρους και εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες όλων των ειδικοτήτων.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μέσα από το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της προσφοράς στην κοινωνία προς όφελος των συνανθρώπων μας.

Σκοπός του Κ.Ε.ΚΑ. είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα ψυχικής υγείας και η παροχή ορθών κατευθύνσεων μέσα από τη Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18, την ενημερωτική ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.keka.gr, των ενημερωτικών ημερίδων, με θέμα: «Η κατάθλιψη στη σύγχρονη εποχή» και του βιβλίου με τίτλο: «Ένας πρακτικός οδηγός για την κατάθλιψη» που έχει εκδοθεί με την επιστημονική επιμέλεια του Δρ. Θ. Ασκητή.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18 είναι στη διάθεση του κοινού και λειτουργεί καθημερινά, 10:00-14:00 & 16:00-20:00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη, από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας στους ανθρώπους που αναζητούν λύσεις για τον εαυτό τους, ανησυχούν για τη συμπεριφορά ενός μέλους της οικογένειάς τους ή για κάποιο άλλο οικείο και σημαντικό, γι’ αυτούς, πρόσωπο. Με αυτόν τον τρόπο δίδεται η δυνατότητα στους ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την ασθένεια να μιλήσουν για τα προβλήματά τους με τους ειδικούς, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη θεραπεία.