Οι υπέροχες μαρέγκες του Fred

Στο υπέροχο “Aux Merveilleux de Fred” η πρώτη στάση για καφέ και γλυκό, Σάββατο πρωί στην Γενεύη. Βρεθήκαμε εκεί για δουλειά αλλά στη λίστα με τα must do, οι μαρέγκες του Fred, βρίσκονταν στην κορυφή.

της Ιωάννας Φραγκούλη

Στο κέντρο της Γενεύης λοιπόν, στην Plainpalais 9, εδώ και περίπου 3 χρόνια, ένα ακόμα μαγαζί μπαίνει στην οικογένεια των  “Aux Merveilleux de Fred”.

Λιτό στην διακόσμηση με μια εξαίρεση. Τον τεράστιο πολυέλαιο που επιβάλλεται αισθητικά στο κέντρο του καταστήματος, προσπαθώντας να κερδίσει τις εντυπώσεις σε μια μάταιη μάχη με τις υπέροχες μαρέγκες του Fred. Χαμένος κόπος. Τα ράφια και οι γυάλινες προθήκες αιχμαλωτίζουν αμέσως το μάτι, καθώς οι μαρέγκες στολισμένες ή όχι, περιμένουν τον επισκέπτη να τις τιμήσει.

Οι μυρωδιές λαχταριστές, οδηγούν εύκολα στην επιλογή. Το Merveilleux (σημαίνει θαυμάσιο) είναι ένα μικρό γλυκό με καταγωγή από το Βέλγιο.  Πρόκειται για ένα σάντουιτς που αποτελείται από δύο μαρέγκες ενωμένες με σαντιγί, καλλυμένες στην συνέχεια επίσης με σαντιγί, την οποία  καλύπτουν τρίμματα σοκολάτας. Πολλές φορές, ένα κερασάκι διακοσμεί την κορυφή. Αυτά όσον αφορά στο παραδοσιακό Merveilleux, γιατί η εκδοχή του Fred ξεκινά  μεν από την κλασική συνταγή, αλλά η ποιότητα και οι γεύσεις το ανεβάζουν σε άλλο επίπεδο με πολλές πολλές παραλλαγές εκ των οποίων η συχνότερη έχει μια μόνο μαρέγκα βάσης και όχι σάντουιτς.

Τραγανές μαρέγκες με μια επίγευση καραμέλας, όχι πολύ γλυκές, υπέροχη αέρινη σαντιγί ή μους σοκολάτας (έκπληξη τα κομμάτια μαρέγκας μέσα), τρίμμα από καλή μαύρη σοκολάτα. ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί, λευκή σοκολάτα, καραμέλα και άλλα πολλά και υπέροχα. Διαφορετικά μεγέθη και διαφορετικές γεύσεις για όλα τα γούστα, με ονόματα εντυπωσιακά που δικαιολογούν απολύτως το μέγεθος της απόλαυσης του υπέροχου αυτού γλυκού:  Ιncroyable, impensable, magnifique, Sans-Culotte μερικά από αυτά. Δυστυχώς δεν μπορείς να σταματήσεις σε ένα. Ελαφρύ γλυκό όμως και συνοδεύει τέλεια τον πολύ καλής ποιότητας καφέ που σερβίρουν.

Για την ιστορία, ο Frédéric Vaucamps άνοιξε την πρώτη του παραδοσιακή pâtisserie το1982 στο Hazebrouck στην βόρεια Γαλλία, όπου άρχισε να φτιάχνει τις μαρέγκες του για τα Merveilleux, αλλά και εξαιρετικά brioches.

Τα οποία brioches, δεν παραλείπουμε φυσικά να τιμήσουμε κι εμείς.  Παραδοσιακά και αυτά, αφράτα βελγικά brioches, που ονομάζονται “Cramiques” και που μπορείτε να τα απολαύσετε φρεσκοφουρνισμένα με σταφίδες ή σοκολάτα.

Όλα αυτά τα υπέροχα όχι μόνο στην Γενεύη. Φυσικά στην Γαλλία αλλά και στην Αγγλία, στο Βέλγιο και στη Νέα Υόρκη. Περισσότερες πληροφορίες στο: http://www.auxmerveilleux.com