Σουπιές γιαχνί της Λευκάδας, από την Όλγα Μανωλίτση

Η Ολγα Μανωλίτση, η αγαπημένη και βραβευμένη Λευκαδίτισσα παραδοσιακή μαγείρισσα, με τις πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά της στην διάδοση της Επτανησιακής Γαστρονομίας, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής και λάτρης της παραδοσιακής γαστρονομίας, “δουλεύει” με τις αυθεντικές συνταγές και τα προϊόντα του τόπου της, του νησιού της Λευκάδας, υπενθυμίζοντας ξεχασμένες γεύσεις και μαγειρικές, από συνταγές της νόνας (η γιαγιά), σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές και να μην χαθούν. Προωθεί την τοπική Λευκαδίτικη κουζίνα μέσω διαδικτυακής εκπομπής και μοιράζεται εδώ μαζί μας μια υπέροχη συνταγή που κάθε Λευκαδίτικη οικογένεια τιμά την περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Τα υλικά, όπως στις περισσότερες συνταγές το νησιού, λιγοστά αλλά καλής ποιότητας,  δένουν μαγικά με τα αρώματα από τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα και το γευστικό αποτέλεσμα ενθουσιάζει. Σαρακοστιανό (αν δεν το σερβίρετε με τριμμένο τυρί) φαγάκι, όπως το λένε στη Λευκάδα, που κάνει τη διαφορά όταν οι σουπιές είναι φρέσκες και όχι κατεψυγμένες.

ΣΟΥΠΙΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

Υλικά

500 γρ. πένες

1.200 γρ. σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες

2 δαφνόφυλλα

8 ολόκληρα γαρίφαλα

6 μπαχάρια

2 κουτ. σουπ. γεμάτες πελτέ ντομάτας

120 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. κρασί κόκκινο καλό

1 κ. σουπ. αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Σοτάρετε τις σουπιές στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο 3-4 λεπτά, προσθέτοντας το κρεμμύδι.  Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνετε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύετε καλά  και προσθέτετε τα δαφνόφυλλα, τα γαρίφαλα και τα μπαχάρια. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε.

Σκεπάζετε με ζεστό νερό. Μαγειρεύετε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 45 περίπου λεπτά. Στο τέλος πρέπει να μείνουν με τη σάλτσα τους.

Σε βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζετε τις πένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σερβίρετε τις πένες με τις σουπιές και τη σάλτσα τους. Ένα σαρακοστιανό φαγάκι γευστικά πλούσιο και με ωραία εμφάνιση.

Αν δεν νηστεύετε, το πικάντικο τριμμένο τυρί τους πάει πολύ.