Σαλάτα κουσκούς με παντζάρι, φουντούκια και ντρέσινγκ με ταχίνι

Σαλάτα κουσκούς με παντζάρι, φουντούκια και ντρέσινγκ ταχίνι, πραγματικά φανταστική. Μεστή, γεμάτη γεύση με την δροσιά του παντζαριού να δίνει τον ρυθμό σε μια σαλάτα με γήινες αποχρώσεις από το κουσκούς, το φουντούκι και φυσικά από το ταχίνι. Τα παντζάρια τα βράζετε ή τα ψήνετε στον φούρνο. Εμείς τα ψήνουμε γιατί η γεύση τους είναι πιο “γήινη” και λιγότερο νερουλή. Είναι όμως θέμα γούστου. Το ντρέσινγκ που η βάση του είναι το λαδόξιδο μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα ισορροπίας στο συνολικό αποτέλεσμα και δένει τέλεια όλα τα υλικά. Με λίγο κατσικίσιο τυρί γίνεται κυρίως γεύμα. Απίθανη και απολαυστική όπως και να την σερβίρετε.

ΥΛΙΚΑ

6-7 παντζάρια, καθαρισμένα

1 φλ. τσαγ. κουσκούς

1/2 φλ. τσαγ. φουντούκια ψημένα και ψιλοκομμένα – κρατάτε αρκετά ολόκληρα ή μισά για την διακόσμηση

1/2 κύβο ζωμού λαχανικών

αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

2/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

3 κουτ. σουπ.  ξίδι

2 κουτ. σουπ. ταχίνι

1 κουτ. γλ. μέλι

1 σκ.σκόρδου καθαρισμένη και ψιλοκομμένη

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Βράζετε τα παντζάρια σε μπόλικο αλατισμένο νερό ή τα ψήνετε στον φούρνο, αφού τα ραντίσετε με ελαιόλαδο και λίγο βαλσαμικό ξίδι, τα τυλίξετε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα ψήσετε για 1 περίπου ώρα.
  2. Όταν ψηθούν, ή βράσουν τα τοποθετείτε σε μπολ και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Εντωμεταξύ ετοιμάζετε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  3. Βάζετε στο μούλτι τα παντζάρια, σε δόσεις, κομμένα κομμάτια. Πατάτε 2-3 φορές να τα ψιλοκόψει χωρίς να γίνουν πολτός. Τα βάζετε σε μπολ και ρίχνετε το κουσκούς και τα φουντούκια. Ανακατεύετε.
  4. Αραιώνετε το ταχίνι με λίγο νερό και το τοποθετείτε στο μούλτι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ. Δουλεύετε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε την γεύση.
  5. Περιχύνετε με το ντρέσινγκ την σαλάτα, ανακατεύετε. Πασπαλίζετε με τα φουντούκια που κρατήσατε για την διακόσμηση και σερβίρετε.
Συνταγή Πολυξένης Μέγα