Οι γιαγιάδες της Εύας Παρακεντάκη και οι χειρομυλόπιτες απ’τη Γαλιά

Η αγαπημένη Εύα Παρακεντάκη, στο Star “Αλήθειες με τη Ζήνα”, υποσχέθηκε ότι θα μαγειρεύει αληθινό φαγάκι με μπόλικο συναίσθημα, και το έκανε πράξη. Στην Κρήτη, που θεωρεί παράδεισο κι ευλογημένο τόπο, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, το μέλι και τα βοτάνια, είναι πηγή έμπνευσης για κάθε μάγειρα. Οι γιαγιάδες όμως, αποτελούν το μεγάλο κεφάλαιο του νησιού, πολύτιμο θησαυρό και η Εύα τις ακούει και μαθαίνει τα μυστικά τους. Όπως λέει η ίδια: “Θεωρώ νοστιμότερους μάγειρες, τις γυναίκες που ζουν σε χωριό και είναι πάνω από 68. Έχω εμμονή με αυτές τις υπέροχες κυρίες! Στόχος μου πάντα, να γνωρίσω όσο καλύτερα μπορώ την Κρητική διατροφή και τον Κρητικό τρόπο ζωής. Αργό μαγείρεμα, χόρτα και βοτάνια απ’τους αγρούς, μυρωδιές απερίγραπτες. Και μετά η κατσαρόλα της γιαγιάς…” Και έτσι, η Εύα μας μεταφέρει στη μικρή οθόνη αλλά και στο site της Ζήνας Κουτσελίνη, τις γνώσεις που αποκτά αλλά και τις περιπέτειες με αυτές τις υπέροχες κυρίες στα όμορφα χωριά της Κρήτης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ειρήνη Μακρυδάκη από τη Γαλιά Ηρακλείου. Η Γαλιά είναι χωριό της επαρχίας Καινούργιου, στο Δήμο Μοιρών του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στις βόρειες παρυφές του κάμπου της Μεσσαράς, 5 χλμ. βορειοδυτικά των Μοιρών και 57 χλμ. από το Ηράκλειο. Παράγει λάδι, σιτηρά και οπωροκηπευτικά. Η απίθανη γιαγιά Ειρήνη Μακρυδάκη, άνοιξε την κουζίνα της και έφτιαξε με την Εύα παραδοσιακές χειρομυλόπιτες, με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Οι χειρομυλόπιτες, που το όνομα τους προκύπτει από τον χειρόμυλο που άλεθαν το στάρι, στην κανονική συνταγή δεν είχε καθόλου αλευρι, παρά μόνο αλεσμένο στάρι. Η κυρία Ειρήνη όμως επενέβηκε  η ίδια στη παράδοση που βρήκε από την μαμά της και πρόσθεσε το αλεύρι και τη μαγιά για να γίνουν πιο αφράτες! Μάλιστα έδωσε και την ενναλακτική για τις νέες κοπέλες αν δεν βρουν αλασμένο στάρι να βάλουν αλεύρι ολικής!

 Η Εύα μοιράζεται μαζί μας αυτή την συνταγή και μας ταξιδεύει με τις φωτογραφίες της στην κουζίνα της γιαγιάς.

Υλικά

  • 1 ποτήρι αλεσμένο στάρι ή αλεύρι ολικής
  • 1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κ.γ. Αλάτι
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • Μέλι και πετιμέζι
  • Ένα πιάτο με νερό για τα χέρια

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε χλιαρό νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και αλεύρι. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με το αλάτι. Πλάθουμε και σκεπάζουμε πάλι μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι μας.

Στη συνέχεια βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και έχουμε δίπλα μας ένα πιατάκι νερό,βουτάμε τις παλάμες μας και πιάνουμε το ζυμάρι, το ανοίγουμε στο χέρι και το γεμίζουμε με τυρί, κλείνουμε σε μπαλάκι και το πατάμε να γίνει πλακέ. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρει το χαρακτηριστικό ροδοψημένο χρώμα. Το νερό το έχουμε για να μην κολλάει το ζυμάρι στα χέρια μας.

Σερβίρουμε σκέτες με μέλι ή με πετιμέζι.

Τις συνταγές που παρουσιάζει η Εύα Παρακεντάκη στο Star, φωτογραφίες, video και κείμενα, μπορείτε να βρείτε στο: https://www.zinapost.gr/

Κείμενο Τζένη Φραγκούλη