Ο θεσπέσιος χαλβάς του Στέλιου Παρλιάρου

Από Κωνσταντινούπολη σε καταγωγή ο Στέλιος Παρλιάρος, Πολίτικος και ο λευκός, μαλακός και κρεμώδης χαλβάς, του οποίου την συνταγή μοιράζεται μαζί μας!

Ο passe-partout χαλβάς (hulw στα αραβικά που σημαίνει γλυκό), έχει φανατικούς στις διάφορες παραλλαγές του στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή και μακρά ιστορία. Σιμιγδαλένιος (Σμυρναίικη ή Πολίτικη συνταγή), Φαρσάλων (ο σαπουνέ), ή σησαμένιος του μπακάλη (φτιαγμένος από ταχίνι για να είμαστε ακριβείς), με ζάχαρη, μέλι ή πετιμέζι, εμπλουτισμένος με ξηρούς καρπούς και αρώματα κανέλας, γαρίφαλου, κάρδαμου, αποτελεί βασικό γλυκό στις νηστείες ή γιορτινό όταν φτιάχνεται με γαλακτοκομικά.  Η εδώ αγάπη για τον σιμιδγαλένιο οφείλεται κυρίως στου Μικρασιάτες πρόσφυγες που μας ήρθαν με την Καταστροφή. Έδεσμα δικό μας πια, ανήκει στις βασικές συνταγές κάθε αξιοπρεπούς συνταγολογίου.

Υλικά για τον χαλβά:

  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. κουκουνάρια
  • 30 γρ. σταφίδες
  • 1 κιλό γάλα πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 3 μικρά αυγά
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση για τον χαλβά:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και ψήνουμε τα κουκουνάρια για περίπου 8 – 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς για μισή ώρα. Δεν δυναμώνουμε τη φωτιά, για να μην πάρει χρώμα το σιμιγδάλι, γιατί θέλουμε ο χαλβάς να βγει λευκός. Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα με τη ζάχαρη, αποσύροντάς τα λίγο πριν βράσει το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να χλιαρύνει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αβγά και ρίχνουμε μέσα σ’ αυτά το χλιαρό γάλα (προσοχή, αν είναι πολύ καυτό θα ψηθούν τα αυγά). Ανακατεύουμε καλά.

Δυναμώνουμε το μάτι της κουζίνας όπου ψήνουμε το σιμιγδάλι, λίγο πιο πάνω από τη μεσαία ένταση και ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο-λίγο το μείγμα των αβγών με το γάλα, ενώ ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ο χαλβάς «πιει» το υγρό, πήξει και αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε τότε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε να πάνε παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή τον σερβίρουμε σε ατομικά μπολ. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.