Mίνι galettes με καραμελωμένα κρεμμύδια και κατσικίσιο τυρί Chèvre

Η galette (από τη νορμανδική λέξη gale) είναι μια τάρτα της γαλλικής κουζίνας, συχνά ελεύθερης μορφής. Πρόκειται για μια τραγανή ζύμη, που κρατάει γλυκά ή αλμυρά υλικά σε ελεύθερους συνδυασμούς. Το ότι η ζύμη δεν προσαρμόζεται σε σκεύος και απλά αγκαλιάζει το περιεχόμενο ελεύθερα, την κάνει πιο εύκολη στην παρασκευή και ίσως πιο γοητευτική. Οι μίνι galettes που φτιάχνουμε, έχουν σκοπό να υποδεχτούν το γαλλικό κατσικίσιο τυρί Chèvre (το βρίσκετε σε κορμό) που τοποθετείτε πάνω σε ένα κρεμώδη στρώμα από καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα καψαλισμένα κουκουνάρια και το άρωμα δενδρολίβανου, απλώς συμπληρώνουν το λαχταριστό αποτέλεσμα.

 

Υλικά για 4 μίνι galettes

4 στρογγυλές φέτες Γαλλικό κατσικίσιο τυρί Chèvre, πάχος ενός εκατοστού

1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές λωρίδες

1 αβγό

1/3 φλ. τσαγ. κρέμα γάλακτος

1/3 φλ.τσαγ. κουκουνάρι

αλάτι, πιπέρι

φρέσκο δενδρολίβανο

ελαιόλαδο

Για τη ζύμη

1/2 κεσεδάκι γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κεσεδάκι (αυτό του γιαουρτιού) ηλιέλαιο

1 κουτ. σούπ. ξίδι

αλάτι, πιπέρι

2 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όσο επιπλέον χρειαστεί για την ζύμη

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε καλά 2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τα μεταφέρετε σε πιάτο. Στο ίδιο τηγάνι το οποίο σκουπίζετε, ρίχνετε το κουκουνάρι και το σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Το κρατάτε στην άκρη.
  2. Ετοιμάζετε το φύλλο ζύμης. Σε μεγάλο μπολ το ηλιέλαιο, το ξίδι, 1 κουτ. σουπ. νερό και το γιαούρτι. Ανακατεύετε καλά να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι και λίγο πιπέρι. Δουλεύετε να γίνει ζύμη μαλακή. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμα αλεύρι ή νερό.
  3. Ανοίγετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο τόσο μεγάλο όσο να χωράει να κόψετε 4 μεγάλους κύκλους, διαμέτρου 16-18 περίπου εκατοστών. Χτυπάτε σε μπολ το αβγό και το αναμειγνύετε με την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και ανακατεύετε.
  4. Τοποθετείτε τους δίσκους ζύμης σε μεγάλο ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Στο κέντρο βάζετε μερικές κουταλιές από τα κρεμμύδια χωρίς πολλά υγρά. Καλύπτετε με μια φέτα κατσικίσιο τυρί και διπλώνετε προς τα μέσα τη ζύμη, τσιμπώντας την σε σημεία να “κρατηθεί”. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, και ψήνετε τις μίνι galettes για 25 λεπτά. Βγάζετε, ρίχνετε από πάνω το κουκουνάρι και το δενδρολίβανο, ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνετε για 15 περίπου λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν όμορφο χρώμα. Σερβίρονται ζεστές.