Μελιτζάνες και καραμελωμένο χαλούμι στο τηγάνι

Το χαλούμι, το καμάρι της Κύπρου, καταχωρήθηκε επιτέλους, μετά από προσπάθειες χρόνων, από την Ευρωπαϊκή επιτροπή ως προϊόν ΠΟΠ και η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που θα έχει το δικαίωμα να κατασκευάζει το χαλούμι ΠΟΠ και να το εμπορεύεται στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Το χαλούμι φρέσκο ή ώριμο, είναι ένα ημίσκληρο τυρί, με ελαστική υφή, πλούσιο σε αλάτι και λιπαρά, το οποίο κατασκευάζεται από μείγμα αγελαδινού και αιγοπρόβειου γάλακτος, ή εξ ολοκλήρου από αιγοπρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.  Κατέχει ξεχωριστή θέση στο διαιτολόγιο των Κυπρίων, ενώ η παρασκευή του συνεχίζει να γίνεται ακόμη και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο. Οι Κύπριοι φτιάχνουν με αυτό τις περίφημες χαλουμόπιτες, τα πουρέκια χαλουμιού, το σερβίρουν παραδοσιακά με την τραχανόσουπα, το ψήνουν στα κάρβουνα και συνοδεύουν τα πάντα. Επίσης σερβίρεται σαν επιδόρπιο με μέλι και καρύδια. Τηγανισμένο, ψημένο στο φούρνο ή σε φέτες στη σχάρα, είναι νοστιμότατο, καθώς μαλακώνει εσωτερικά χωρίς να λιώνει στις ψηλές θερμοκρασίες (οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του), ενώ στο εξωτερικό δημιουργείται μια ξεροψημένη λιχουδίστικη κρούστα.

Οι τηγανιτές μελιτζάνες με το καραμελωμένο χαλούμι είναι ωραίος μεζές και εκτός από γεύση, κερδίζει και το μάτι, καθώς το κουκουνάρι και το ρόδι χαρίζουν επιπλέον χρώμα στο πιάτο. Συνηθισμένος συνδυασμός γεύσεων Μέσης Ανατολής και ότι πρέπει για φιλικές συγκεντρώσεις και τσιπουράκια.

Yλικά

4-5 Αργίτικες-τσακώνικες μελιτζάνες (φρέσκες, σφιχτές, με ομαλό σχήμα και χωρίς χτυπήματα)

ελαιόλαδο

6 φέτες τυρί χαλούμι, πάχους ενός εκατοστού

3 κουτ. σουπ. μέλι

1 1/2 κουτ. σουπ. ξίδι

αλάτι, πιπέρι

σπόρια από μισό ρόδι

2 κουτ. σουπ. κουκουνάρι

  1. Σοτάρετε ελαφρά το κουκουνάρι και το κρατάτε στην άκρη. Πλένετε τις μελιτζάνες και κόβετε τις δύο άκρες τους. Στη συνέχεια τις κόβετε κατά μήκος στη μέση και το κάθε κομμάτι και πάλι κατά μήκος στη μέση. Κόβετε τα μακρόστενα αυτά μπαστούνια οριζόντια στη μέση. Τα αλατίζετε καλά και τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι να “ιδρώσουν” και να ξεπικρίσουν για μισή περίπου ώρα.
  2. Ξεπλένετε καλά τα κομμάτια της μελιτζάνας και τα σφίγγετε με το χέρι να φύγουν τα επιπλέον υγρά. Τα σκουπίζετε σε απορροφητικό χαρτί, τα αλατοπιπερώνετε και τα τηγανίζετε σε μεγάλο τηγάνι, σε πολύ ζεστό λάδι, λίγες λίγες, προσέχοντας μην καούν. Τις τοποθετείτε σε πιατέλα.
  3. Ανακατεύετε το μέλι με το ξίδι. Σε άλλο καθαρό τηγάνι, σε λίγο ελαιόλαδο, πολύ ζεστό, τηγανίζετε το χαλούμι και από τις δύο μεριές να πάρει χρώμα. Περιχύνετε με το μείγμα μελιού. Κουνάτε το τηγάνι να δέσει η σάλτσα, γυρνάτε γρήγορα το χαλούμι να γλασαριστεί παντού και το αφαιρείτε αμέσως. Τοποθετείτε το χαλούμι πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε με σπόρια ροδιού και κουκουνάρι σοταρισμένο. Σερβίρετε αμέσως.