Λαδοκούλουρα Λευκάδας όπως τα έφτιαχναν παλιά, από την Όλγα Μανωλίτση

H Ολγα Μανωλίτση, μοιράζεται μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή για τα διάσημα Λευκαδίτικα λαδοκούλουρα. Η αγαπημένη και βραβευμένη Λευκαδίτισσα παραδοσιακή μαγείρισσα, με τις πάμπολλες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά της στην διάδοση της Επτανησιακής Γαστρονομίας, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής και λάτρης της παραδοσιακής γαστρονομίας, “δουλεύει” με τις αυθεντικές συνταγές και τα προϊόντα του τόπου της, του νησιού της Λευκάδας, υπενθυμίζοντας ξεχασμένες γεύσεις και μαγειρικές, από συνταγές της νόνας (η γιαγιά), σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν στις επόμενες γενιές και να μην χαθούν.

Αυτά τα πεντανόστιμα κουλούρια, που την συνταγή τους λίγοι γνωρίζουν, είναι τα παραδοσιακά ψωμάκια, που τα βρίσκουμε μαλακά αλλά και φρυγανισμένα, αλλά πάντα αρωματικά και πεντανόστιμα. Η γεύση τους οφείλεται στο προζύμι, στον χρόνο ωρίμανσης αλλα και στον μαραθόσπορο που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

” Τη συνταγή την κάνω 50 χρόνια, είναι η αυθεντική και είναι δύσκολο οι φούρνοι να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα διότι χρειάζεται πολύς χρόνος και φροντίδα. Σας εύχομαι καλή επιτυχία.”

 

ΥΛΙΚΑ

2 1/2 κιλά αλεύρι

2 κούπες ζάχαρη

2 κούπες ελαιόλαδο

1/2 κιλό προζύμι

2 κ.σ. Μαραθόσπορο άγριο ή γλυκάνισο

1 κ.σ. κοφτή κανέλα σκόνη

1 κ. σ. κοφτή γαρίφαλλο σκόνη

1 κουτ. σουπ. αλάτι

1 κούπα σουσάμι

Για το ζαχαρόνερο: 1/2 κούπα νερό ανακατεμένο με 6 κουτ. σουπ. ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τα τον μαραθόσπορο ή το γλυκάνισο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη.

Ανακατεύουμε και με τις παλάμες μας τρίβουμε το μείγμα να γίνει σαν τραχανάς. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το προζύμι. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό σιγά σιγά και με μαλάξεις λιώνουμε το προζύμι και το ενσωματώνουμε στα υπόλοιπα υλικά.  Ζυμώνουμε αρκετή ώρα κάνοντας μια εύπλαστη και σχεδόν σφιχτή ζύμη. Περίπου μισή ώρα. Δεν προσθέτουμε νερό. Αν είναι σφιχτή η ζύμη λαδώνουμε τα χέρια μας. Η ποσότητα αυτή είναι για δύο ταψιά της κουζίνας. Οταν το ζυμάρι  είναι καλά ζυμωμένο και εύπλαστο αρχίζουμε να πλάθουμε τα κουλούρια. Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι όταν τα πλάθουμε και τα τοποθετούμε το ένα κοντά στο άλλο στο ταψί. Τα σκεπάζουμε με τραπεζομάντιλο και κουβέρτα σε ζεστό μέρος.

Θα μας πάρει έως και 8 ώρες να φουσκώσουν, ανάλογα την θερμοκρασία. Αυτό όμως είναι και η διαφορά που τους δίνει την μοναδική γεύση. Τα ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς, περίπου 50-60 λεπτά της ώρας.

Όταν βγουν από τον φούρνο, τα βρέχουμε με ζαχαρόνερο να γυαλίσουν. Σε 2-3 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα να ξεκολλήσουν από το ταψί και να μην ιδρώνουν. Ξεχωρίζουμε ένα ένα και αν τα θέλουμε φρυγανισμένα τα κατεβάζουμε στο φούρνο ανακατεμένα στους 140 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Χωρίς να πάρουν άλλο χρώμα. Στους περισσότερους αρέσουν μαλακά.