Κουνουπίδι τηγανητό με λεμονάτο κουρκούτι

Αν έχετε βαρεθεί να το τρώτε βραστό σαλάτα, μια πολύ καλή ιδέα είναι να το τηγανίσετε. Βουτηγμένο σ’ένα πολύ νόστιμο κουρκούτι, τηγανισμένο σε καυτό λάδι, το ταπεινό κουνουπίδι γίνεται λιχουδιά. Ορεκτικό ή συνοδευτικό, όπως και αν το σερβίρετε θα είναι απόλαυση. Μόνο μην το παραβράσετε. Εξηγώ στην συνταγή παρακάτω.

ΥΛΙΚΑ

1 κουνουπίδι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλάτι

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

2/3φλ.τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/3φλ.τσαγ. καλαμποκάλευρο

1/2κ.γλ. μπέικιν

1 κοφτό κ.γλ. αλάτι, πιπέρι

ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι

2/3 φλ.τσαγ. ανθρακούχο νερό

Βάζετε αλατισμένο νερό να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα. Καθαρίζετε το κουνουπίδι από κοτσάνι και φύλλα. Το κόβετε κάθετα (προς το κοτσάνι) στην μέση. Το βράζετε για 15 λεπτά το πολύ. Να μην παραβράσει γιατί θα διαλύετε και δεν θα μπορείτε να το κουρκουτιάσετε. Το βγάζετε με προσοχή, το στραγγίζετε και το αφήνετε να χλιάνει.

Εντωμεταξύ ετοιμάζετε το κουρκούτι. Στο μούλτι τοποθετείτε όλα τα υλικά και δουλεύετε να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Αν βγει πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νερό. Αν βγει πολύ αραιό, λίγο αλεύρι. Να είναι παχύρρευστο.

Βάζετε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο να κάψει. Κόβετε σε επιφάνεια κοπής, με ένα μεγάλο μαχαίρι, το κουνουπίδι κάθετα σε φέτες. Τα άτακτα μπουκετάκια που θα αποδράσουν κατά το κόψιμο τα τηγανίζετε και αυτά.

Τοποθετείτε το κουρκούτι σε βαθύ πιάτο. Βουτάτε ένα άτακτο μπουκετάκι στο κουρκούτι και το τηγανίζετε καλά. Αφήνετε να χλιάνει, δοκιμάζετε και διορθώνετε αν δείτε ότι χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι.

Βουτάτε στη συνέχεια τις φέτες από το κουνουπίδι στο κουρκούτι, τινάζετε ελαφρά και με προσοχή και τηγανίζετε μέχρι να χρυσίσουν. Γυρνάτε και τηγανίζετε και από την άλλη πλευρά. Συνεχίζετε με όλο το κουνουπίδι. Σερβίρετε το τηγανητό κουνουπίδι ζεστό, με φέτες λεμονιού. Θα γίνει ανάρπαστο.