Κουλουράκια κρασάτα Καστελοριζίτικα

Κουλουράκια πεντανόστιμα, από το πανέμορφο Καστελόριζο, σε μια παραδοσιακή συνταγή από τη γιαγιά Χριστίνα, που τα έφτιαχνε συνήθως το Πάσχα. Εύκολα και μυρωδάτα αποτελούν άξια παραλλαγή στα κλασικά κουλουράκια πορτοκαλιού, που όλοι φτιάχνουμε Μεγάλη Πέμπτη. Είναι τόσο λαχταριστά και αρέσουν σε όλους, που θα σας γίνουν συνήθεια.

YΛΙΚΑ

1 φλ. τσαγ. βούτυρο μαλακωμένο

1 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγ. κόκκινο κρασί

1 1/2 φλ. τσαγ. ζάχαρη άχνη

1 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. σουπ. μπέικιν

1 κουτ. γλ. κανέλα σκόνη

σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετείτε το σουσάμι σε πιάτο. Με το μίξερ χτυπάτε το βούτυρο και την ζάχαρη, να γίνουν ομοιόμορφο αφράτο μείγμα. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, το κρασί, την κανέλα και το μπέικιν. Ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι να γίνει ζύμη μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Στρώνετε ένα ταψί με λαδόκολλα. Πλάθετε τα κουλουράκια σε σχήματα που σας αρέσουν (εγώ τα πλάθω σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και μετά δίνω σχήμα) και τα πιέζετε γύρω γύρω πάνω στο σουσάμι.
  3. Τα τοποθετείτε στην λαδόκολλα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β. για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Τα βγάζετε, τα τοποθετείτε σε σχάρα να κρυώσουν και συνεχίζετε επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  5. Τα απολαμβάνετε αμέσως ή τα αποθηκεύετε σε τσίγκινο ή γυάλινο σκεύος για μερικές μέρες.