Η υπέροχη μους (mousse) λεμόνι της Θείας Δώρας και ένα άγριο Chardonnay! Γράφει η Σίσσυ Στρανομίτη

Περίεργο το χτεσινό pairing αλλά ταίριαξε με τον πιο ωραίο τρόπο! Έψαχνα ένα γλυκό ελαφρύ και αέρινο που να κλείνει μέσα του τη μαγεία των εσπεριδοειδών. Ήθελα να δέσει αρμονικά με τη διάθεση του τραπεζιού μας και με το κρασί Cardonnacum, που ήταν η signature της βραδιάς. Η mousse λεμόνι της θείας Δώρας χύθηκε βελούδινα πάνω στα υγρά σαβουαγιάρ και τα πασπαλισμένα ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού έδωσαν άρωμα και χρώμα στο διάφανο μπολ, του έδωσαν τόνο.

Μικροοινοποίηση στην πρώτη της χρονιά το Cardonnacum 2020, που μου έστειλε ο φίλος μου ο Καμμένος απ’ το Γαλαξίδι! Ένα άγριο Chardonnay, που ρίζωσε ιδανικά στον αμπελώνα Ίλια κι έδωσε 267 μπουκάλια και 6 magnum φιάλες, που αποθεώνουν με τον ωραιότερο τρόπο τη φετινή άνοιξη.

Το Cardonnacum του Γιώργου είναι γεμάτο ιστορίες. Πρώτα το μαγικό περιεχόμενο: Ένα wild Chardonnay, μαλακό, με μέτρια οξύτητα, όπως ταιριάζει στα νότια κλίματα – μια και η ωριμότητα των σταφυλιών είναι μεγαλύτερη – και με παρόντα όλα τα ευγενή ποικιλιακά χαρακτηριστικά. Μετά το εκπληκτικό μπουκάλι: Αlmost black και burgundy style, απ’ τη Vetreria Etrusca, που κλείνει μέσα του όλο το wild spirit του αμπελουργού και του Γαλαξιδιώτικου terroir. Και τέλος, το oil painting της Αmy Tiffany Hemingway απ’ το solo show της στο East London, που έγινε η ετικέτα του – το πιο διακριτό χαρτί του.

H 42χρονη Αmy-Θεοφάνεια, που έκανε ζωγραφική στο Ruskin School of Art και Μaster στη Θεολογία στην Οξφόρδη, ζει σήμερα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Νότιας Αφρικής.  Εικονογραφεί αρχαιολογικές εκδόσεις, κάνει ομιλίες για τις ρίζες της Aνθρωπότητας και ζωγραφίζει με εκλεκτικό και ιδιοσυγκρασιακό στυλ τον κόσμο γύρω της.

Ο πίνακας με τον ομώνυμο τίτλο “Cardonnacum” (λατινικά “ο τόπος όπου ευδοκιμούν τα γαϊδουράγκαθα”), με το μωβ γαϊδουράγκαθο και τους συμβολισμούς του, τράβηξε τόσο τον Γιώργο ώστε την έψαξε, της μίλησε και πήρε τη συναίνεσή της να τον κάνει ετικέτα.

Δεν έφτανε αυτό αλλά πέντε μόλις μέρες πριν, το τελάρο που έχει μέγεθος 111,00×96,00 συσκευάστηκε όμορφα στο East London κι αφού διέσχισε την Αφρική, έφτασε στην Αθήνα και ταξιδεύει ήδη προς το Γαλαξίδι για να βρει τη θέση του εκεί αύριο.

Μousse λεμόνι της Θείας Δώρας

250-300 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ

ένα κουτί μεγάλο γάλα εβαπορέ

μιάμισυ κούπα άχνη ζάχαρη

1 φακελάκι ζελέ λεμόνι

χυμός ενός λεμονιού

χυμός από 2 ή περισσότερα πορτοκάλια

ένα φακελάκι σαντιγί garni Γιώτης

Σε μια κούπα βρασμένο νερό, διαλύουμε το ζελέ λεμόνι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε κι αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε το γάλα εβαπορέ στην κατάψυξη για μία ώρα. Αδειάζουμε το γάλα στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να πήξει.

Σ’ ένα γυάλινο μπολ, στρώνουμε γύρω γύρω τα σαβουαγιάρ αφού τα ραντίσουμε με τον χυμό των πορτοκαλιών. Πάνω τους στρώνουμε την κρέμα και την βάζουμε στο ψυγείο να πήξει. Ετοιμάζουμε τη σαντιγί, την τοποθετούμε πάνω απ’ την  κρέμα και ξαναβάζουμε το μπολ στο ψυγείο να κρυώσει. Σερβίρουμε τη mousse, πασπαλισμένη με ξύσματα λεμονιού και πορτοκαλιού.