Γάστριν: Ο μπακλαβάς των Μινωιτών από την Εύα Παρακεντάκη

Το Γάστριν, είναι ένα από τα λίγα Κρητικά γλυκίσματα που γνωρίζουμε από την αρχαιότητα και συγκεκριμένα από τη Μινωική περίοδο. Είναι ένα ενεργειακό γλύκισμα μεγάλης διατροφικής αξίας, με φύλλο φτιαγμένο από σταρένιο αλεύρι, με μέλι, ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ελαιόλαδο, πετιμέζι και χυμό λεμονιού. Ένας αληθινός θησαυρός γεύσης, υγείας και δύναμης. Η συνταγή που περιγράφεται από τον αρχαίο Έλληνα Αθήναιο στο μνημειώδες έργο του, το εγχειρίδιο γαστρονομίας, Δειπνοσοφισταί (ΙΔ 647-648), μοιάζει πολύ με τον γνωστό μας μπακλαβά και την απόδοση της έχει κάνει η Εύα Παρακεντάκη.

Γάστριν

Για το φύλλο :

1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

χυμός  από  1 λεμόνι

1 ποτήρι νερό

100 γρ. σουσάμι

Για τη γέμιση :

400 γραμμάρια φουντούκια

400 γραμμάρια καρύδια

400 γραμμάρια αμύγδαλα

100 γραμμάρια σουσάμι

100 γραμμάρια σπόρους παπαρούνας

100 γραμμάρια χοντροκομμένο πιπέρι

1 φλιτζάνι μέλι

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

1 φλιτζάνι νερό

1/4 φλιτζάνι πετιμέζι

250 γραμμάρια μέλι

χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί για το φύλλο, προσθέτοντας στο τέλος  το σουσάμι, που έχουμε κοπανίσει και καβουρντίσει προηγουμένως.  Από τη ζύμη αυτή φτιάχνουμε 3 φύλλα. Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά για τη γέμιση.  Σε ένα λαδωμένο ταψί,  απλώνουμε το πρώτο φύλλο και ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα της γέμισης. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τη σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο, ραντίζουμε με λίγο νερό και σουσάμι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή περίπου ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι το οποίο βράζουμε για 8 λεπτά κι όταν το γλυκό κρυώσει το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.