Φακές Εγκλουβής σούπα

Οι φακές Εγκλουβής ανήκουν πλέον στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Κληρονομιάς της UNESCO. Το Λευκαδίτικο αυτό είδος φακής, από παλιό γνήσιο σπόρο, καλλιεργείται σε εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή και ανάλογα την χρονιά, μόνο στο οροπέδιο Βουνί, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, του χωριού Εγκλουβή (το όνομα οφείλεται στο ότι είναι εγκλωβισμένη ανάμεσα σε ορεινούς όγκους, στα 760μ. ύψος).

Η φακή Εκγλουβής, αγαπημένη πολλών διάσημων σεφ, είναι ψιλή, με λεπτή φλούδα και ανοιχτόχρωμη.  Στα αλώνια τα περιτριγυρισμένα από λιθιές, η φακή καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο, που μέχρι σήμερα καθόλου δεν έχει αλλάξει. Η γεύση της μοναδική. Μόνο όποιος την έχει δοκιμάσει καταλαβαίνει την διαφορά από τα άλλα είδη. Το δε τριανταφυλλόξιδο (λευκαδίτικο κοντιμέντο περιωπής όπως το χαρακτηρίζει η αείμνηστη Εύη Βουτσινά) που προστίθεται, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.

Για όποιον βρεθεί στην Λευκάδα το καλοκαίρι, κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στην γιορτή του Αη ∆ονάτου (τρίτου επίσκοπου Λευκάδας που μαρτύρησε κατά τους διωγμούς των Χριστιανών από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό) πάνω στο οροπέδιο, γίνεται και η γιορτή της φακής, όπου ο τοπικός σύλλογος αναβίωσε το παλιό έθιμο του κεράσματος φακής μετά τη λειτουργία.  Μαγειρεύονται φακές σε καζάνια και μοιράζονται στους παρευρισκομένους. Μεγάλη γιορτή για την Λευκάδα.

Πως θα φτιάξετε τις φακές Εγκλουβής

Υλικά

2 φλ. του τσαγ. φακές Εγκλουβής
1 φύλλο δάφνης
1 κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες ,
1 κλαράκι ρίγανη (ή 1 κουτ. γλ. αποξηραμένη τριμμένη ρίγανη)
4 κουτ. σουπ. καλό ξίδι (κατα προτίμηση τριανταφυλλόξιδο Λευκαδίτικο)
1 φλ. τσαγ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,
αλάτι, πιπέρι

  1. Καθαρίζετε προσεχτικά τις φακές από πετραδάκια ή άλλα σκουπιδάκια. Τις πλένετε καλά και τις στραγγίζετε. Βάζετε μια κατσαρόλα με νερό να βράσει. Όχι πολύ, περίπου μέχρι την μέση. Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το ξίδι, το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο.
  2. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για μισή περίπου ώρα. Ξεσκεπάζετε, ρίχνετε το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20 ακόμα λεπτά περίπου.
  3. Ρίχνετε το ξίδι και αφήνετε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε, ανακατεύετε, δοκιμάζετε, διορθώνετε την γεύση αν χρειάζεται και οι φακές σούπα έτοιμες. Σερβίρετε αμέσως.