Επτανησιακό σταφιδοκέικ της κυρίας Εύας, χωρίς αβγά

Δεν είναι το κλασικό σταφιδοκέικ με καλαμποκάλευρο, το γνωστό ως μπομπότα γλυκιά. Είναι ένα πεντανόστιμο σταφιδοκέικ με αλεύρι, σιμιγδάλι και με ένα συστατικό που κάνει όλη την διαφορά. Εκτός από το συνηθισμένο κανελογαρίφαλο, η κυρία Εύα, (φοβερή μαγείρισσα, μοναδικές όλες οι συνταγές της και έχω κλέψει μερικές!), βάζει κοπανισμένο γλυκάνισο. Μην σας τρομάζει και μην το παραλείψετε. Δένει τέλεια με όλα τα υπόλοιπα υλικά και το κάνει μοναδικό. Ψήνετε σε ταψί ή πιρέξ. Το λέμε Επτανησιακό γιατί η καταγωγή του χάνεται κάπου μεταξύ Λευκάδας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς.

ΥΛΙΚΑ

1 φλ.τσαγ. σπορέλαιο

1 φλ. τσαγ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι

1 φλ. τσαγ. χυμό πορτοκάλι

1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα

1 σφηνάκι κονιάκ

2/3 φλ. τσαγ. σιμιγδάλι ψιλό

2 περίπου φλ. τσαγ. αλεύρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φλ. τσαγ. σταφίδες μαύρες αλευρωμένες

1/2 φλ. τσαγ. σταφίδες ξανθές αλευρωμένες

1/2κουτ. γλ. κανέλα σκόνη

1/3 κουτ. γλ. γαρίφαλο σκόνη

1/2 κουτ. γλ. γλυκάνισο κοπανισμένο

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Χτυπάτε σε μπολ, με το μίξερ, το σπορέλαιο με την ζάχαρη να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνετε το το ξύσμα και μισό φλιτζάνι από τον χυμό του πορτοκαλιού. Δουλεύετε το μείγμα να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  2. Στον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού ρίχνετε την σόδα, και ανακατεύετε γρήγορα. Μόλις αφρίσει, το προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε. Ρίχνετε και το κονιάκ. Ανακατεύετε.
  3. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο και το γλυκάνισο. Δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο. Ρίχνετε και τις σταφίδες και ανακατεύετε.
  4. Μεταφέρετε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί ή πιρέξ. Κουνάτε να απλωθεί καλά ή στρώνετε με κουτάλι.
  5. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε στους 170β. για 50 λεπτά με μία ώρα. Δοκιμάζετε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Αν βγει καθαρό, το κέικ είναι έτοιμο.
  6. Το βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη. Καλή απόλαυση!