Τονοσαλάτα με λαχανίδες (παραπούλια), γίγαντες και μια ομελέτα

Τέλεια τονοσαλάτα με λαχανίδες ή αλλιώς παραπούλια, γιατί καιρός φέρνει τα λάχανα καιρός τα παραπούλια και ο καιρός τα έφερε. Ψάξτε στις λαϊκές γιατί δεν είναι πολλοί οι πάγκοι που τα πουλάνε και δεν θα τα βρίσκετε για πολύ ακόμα. Τα παραπούλια που έχουμε συνηθίσει να τα λέμε και λαχανίδες (όπως και το kale που είναι και το πιο σωστό) φυτρώνουν χαμηλά, στα πλαϊνά του λάχανου και ήταν έως σήμερα που ζουν και πάλι στιγμές δόξας στα γκουρμέ πιάτα των σεφ, υποτιμημένα, καθώς τα έτρωγαν κυρίως σε εποχές δύσκολες. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αποτελούν ωφέλιμη τροφή για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μαγειρεύονται εύκολα και είναι νόστιμα. Στην πιο απλή μαγειρική τους εκδοχή, τα ξεπλένετε σε μπόλικο νερό με ξίδι, αφαιρείτε τα εξωτερικά “χαλασμένα” φύλλα, κόβετε το κοτσάνι και τα βράζετε σε μπόλικο νερό. Ευκολόβραστα, τα σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστά με λαδολέμονο. Μπορείτε να τα προσθέσετε στο φρικασέ, να τα κάνετε ντολμάδες ή απλώς ομελέτα (πολύ νόστιμη), με όσα περισσέψουν από την σαλάτα. Όσο για τους γίγαντες, κάθε φορά που θα τους μαγειρεύετε, μόλις βράσουν, κρατάτε μερικούς στην άκρη, σε ταπεράκι και στην κατάψυξη, ώστε να τους προσθέτετε στις σαλάτες σας.

της Πολυξένης Μέγα

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό λαχανίδες (παραπούλια)

1 φλιτζάνι βρασμένους γίγαντες

1 κονσέρβα φιλέτο τόνου σε νερό

1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο μισές ροδέλες

1/2 φλ. τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

ελιές

1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

χυμό από ένα μικρό λεμόνι

1 κουτ. σουπ. καυτερό μπούκοβο

αλάτι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΕΛΕΤΑ

3-4 παραπούλια

1/2 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

3 αβγά

5-6 ντοματίτινα

ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Αφαιρείτε από τα παραπούλια, τα εξωτερικά “χαλασμένα” φύλλα. Χαράζετε από το κοτσάνι και προς τα πάνω ένα σταυρό με κέντρο τη βάση του κοτσανιού και τοποθετείτε σε μπόλικο νερό με ξίδι. Αφήνετε για 10 λεπτά και τα ξεπλένετε.
  2. Τα βράζετε σε μεγάλη, ανοιχτή κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε καλά, τα κόβετε στην μέση και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω το κρεμμύδι, τον τόνο και τις ελιές.
  3. Τοποθετείτε σε γυάλινο σκεύος που κλείνει με βιδωτό καπάκι το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το μπούκοβο, αλάτι και τον μαϊντανό. Κλείνετε το καπάκι και κουνάτε καλά να αναμειχθούν τα υλικά και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Περιχύνετε με την σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.
  4. Για την ομελέτα, αν αποφασίσετε να την φτιάξετε, παίρνετε 2-3 παραπούλια (κομμένα στην μέση) και τα τοποθετείτε σε τηγάνι μεγάλο που έχετε βάλει το ελαιόλαδο να κάψει. Αφήνετε να σοταριστούν ελαφρώς και να “πιούν” το νερό τους και ρίχνετε το κρεμμύδι να σοταριστεί κι αυταό. Χτυπάτε τ’αβγά και ρίχνετε λίγο νερό.
  5. Περιχύνετε με το μείγμα τα παραπούλια και προσθέτετε τα ντοματίνια κομμένα στην μέση. Αλατοπιπερώνετε. Δεν γυρίζετε την ομελέτα από την άλλη μεριά, απλώς με μια σπάτουλα “ανοίγετε” ανάμεσα τα παραπούλια για να τρέξουν τα αβγά και να ψηθούν. Σερβίρετε ζεστή. Καλή όρεξη!