Σούπα με φρέσκο σολωμό γκρατινέ, με λαχανικά και πορτοκάλι

Αυτή η σούπα με φρέσκο σολωμό που γκρατινάρεται με μαύρο σουσάμι, πραγματικά δεν περιγράφεται. Το υπέροχη και πεντανόστιμη τα έχουμε ξαναγράψει. Μοναδική; Γαστρονομικά επική; Ότι και να πούμε, με έναν μόνο τρόπο θα καταλάβετε για τι ακριβώς μιλάμε. Να την φτιάξετε.

Στη Σκανδιναβία η σούπα με φρέσκο σολωμό, αποτελεί μια από τις παραδοσιακές  σούπες, που φτιάχνεται απλά με πατάτες, πράσα, σολωμό και κρέμα γάλακτος. Σερβίρετε με άνηθο. Ως συνήθως όμως οι παραδοσιακές συνταγές εξελίσσονται και μεταμορφώνονται ενίοτε σε άλλου επιπέδου γεύσεις. Αυτή είναι η περίπτωση της συνταγής που σας δίνουμε. Σούπα με φρέσκο σολωμό, με λαχανικά, αρωματισμένη με πορτοκάλι, αστεροειδή γλυκάνισο και δάφνη. Δεν φαντάζεστε αποτέλεσμα! Ο σολωμός που βράζει μαζί με την σούπα, προς το τέλος και για λίγα λεπτά, δίνει μια λεπτή γεύση, ενώ ο ψητός στο φούρνο σολωμός, με τον οποίο σερβίρεται, την απογειώνει.  Η μαρινάδα με το μέλι και το μαυροσούσαμο από πάνω, γλυκαίνει όσο χρειάζεται τον σολωμό και του δίνει ένα απίστευτο άρωμα. Το σύνολο, είναι θεσπέσιο. Φοβερό πιάτο για τραπέζια, γιορτές και ιδιαίτερα γεύματα. Ιδανικό φαγητό να ευχαριστήσετε τους αγαπημένους σας αλλά και τον εαυτό σας.

Υλικά για 6 άτομα

1/4 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

2 πράσα καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

3 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες

2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες μικρούς κύβους

1 φλ. τσαγ. κυβάκια σελινόριζα (καθαρισμένη)

1 σέλερυ, καθαρισμένο και κομμένο φετάκια

2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

1 πράσινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη καρεδάκια

1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό

1/3 φλ. τσαγ. λευκό ξηρό κρασί

15 κλωστούλες κρόκο Κοζάνης (σαφράν)

1 αστεροειδή γλυκάνισο

1 φύλλο δάφνης

1 κύβο ζωμού λαχανικών

6 φιλέτα σολωμό

Μαρινάδα για τον σολωμό

1 κουτ. σουπ. μέλι

1 κουτ.σουπ. μουστάρδα

χυμό από μισό πορτοκάλι

1/3 φλ. τσαγ. μαύρο σουσάμι (θα το βρείτε και σαν μαύρο κύμινο ή μαυροκούκι)

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε το κρεμμύδι, το πράσο, τις κλωστούλες Κρόκου Κοζάνης και το σκόρδο. Αφήνετε να σοταριστούν ελαφρά και ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα σοτάρετε να μαλακώσουν καλά και πριν πάρουν χρώμα, σβήνετε με το κρασί. Ανακατεύετε και ρίχνετε το πορτοκάλι, το ξύσμα, το φύλλο δάφνης, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τον κύβο ζωμού. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά.

2.Ρίχνετε 1 1/2 λίτρο ζεστό νερό, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει βράση. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 20 περίπου λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλος ρίχνετε το ένα φιλέτο σολωμό αφού του έχετε αφαιρέσει το δέρμα. Δεν ανακατεύετε παρά μόνο κουνάτε ελαφρά την κατσαρόλα να καλυφθεί με ζωμό το φιλέτο. Αφήνετε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 5 λεπτά.  Διαλύετε με ένα πιρούνι το φιλέτο σε μικρότερα κομμάτια.

3.Κόβετε τα υπόλοιπα φιλέτα σολωμού σε 2 ή 3 κομμάτια το κάθε ένα (ανάλογα το μέγεθος του φιλέτου) και αλατοπιπερώνετε καλά. Τοποθετείτε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω, σε καλά βουτυρωμένο πιρέξ. Αναμειγνύετε τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνετε τα φιλέτα. Πασπαλίζετε με το μαύρο σουσάμι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220β. για 10 περίπου λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα τα φιλέτα. Σερβίρετε την σούπα μαζί με κομμάτια από τον σολωμό φούρνου. Απολαύστε!

Συνταγή Πολυξένη Μέγα