Σαλάτες χειμωνιάτικες και υγιεινές

Σαλάτες θρεπτικές, νόστιμες, με όσπρια και χειμωνιάτικα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φυσικά με παρθένο ελαιόλαδο, και καλό ξύδι. Ότι πρέπει για τις κρύες μέρες που έρχονται.

της Πολυξένης Μέγα

Πατατοσαλάτα με ντρέσσινγκ φέτας   Βράζετε μικρές πατατούλες, με το φλούδι τους αν είναι βιολογικές,  αλλιώς τις καθαρίζετε. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να χλιάνουν. Σε μπολ χτυπάτε 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο με 2 κουτ. σουπ. ξύδι από λευκό κρασί, μαζί με 1-2 κουτ. σουπ. φίνα ψιλοκομμένο μαϊντανό, άνηθο και μισό κρεμμύδι φίνα ψιλοκομμένο. Τέλος, προσθέτετε  2-3 κουτ. φέτα λειωμένη με το πηρούνι, αλάτι με προσοχή και πιπέρι και ανακατεύετε. Ρίχνετε το μείγμα στις πατάτες, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Σαλάτα με φασόλια γίγαντες     Βράζετε τους γίγαντες (που έχετε μουλιάσει από το βράδυ σε νερό). Τους κρατάτε χλιαρούς στην άκρη. Σε μπολ χτυπάτε 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο με 2 κουτ. σουπ. ξύδι από λευκό κρασί, μαζί με 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, φίνα ψιλοκομμένα 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλιά σάλτσα πέστο (προαιρετικά). Πασπαλίζετε τους γίγαντες με ωμό βιολογικό ηλιόσπορο και περιχύνετε με την σάλτσα. Γαρνίρετε με λίγο ξύσμα από βιολογικό λεμόνι (προαιρετικά). Σερβίρετε αμέσως.

Σαλάτα με ρεβύθια και πιπεριά   Βράζετε τα ρεβίθια (που έχετε μουλιάσει από το βράδυ σε νερό). Τα κρατάτε χλιαρούς στην άκρη. Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτά μπαστουνάκια 1 πράσινη πιπεριά. Τα προσθέτετε στα ρεβίθια. Σε μπολ χτυπάτε 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο με 2 κουτ. σουπ. ξύδι από λευκό κρασί, μαζί με 2 κουτ. σουπ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και 1/2 καυτερή πιπερίτσα κοπανισμένη (ή 1/2 κουτ. γλ. καυτερό τσίλι). Περιχύνετε με το μείγμα τα ρεβίθια και σερβίρετε.

Σαλάτα με σπανάκι, πατζάρια, φέτα και καρύδια   Βράζετε καθαρισμένα πατζάρια. Τα στραγγίζετε και τ’ αφήνετε να χλιάνουν στην άκρη. Βράζετε κινόα (προαιρετικά), σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας στην επιθυμητή ποσότητα.  Σε μπολ χτυπάτε 1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο με 2 κουτ. σουπ. ξύδι από κόκκινο κρασί,  αλάτι και πιπερι. Πλένετε φύλλα από σπανάκι baby και τα τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.  Τοποθετείτε από πάνω την κινόα, τα πατζάρια κομμέα φέτες, καρύδια και φέτα λειωμένη με το πηρούνι. Περιχύνετε με το λαδόξιδο και σερβίρετε.